in

Edebiyatımızın Ustalarından Selahattin Özpalabıyıklar’ın “Göndermeler”i Raflarda

Edebiyatımızın usta editörlerinden Selahattin Özpalabıyıklar’ın çok kıymetli metinleri “Göndermeler” başlığında bir araya geldi. Everest Yayınları’ndan çıkan kitap yazınımızda büyük bir boşluğu dolduracak nitelikte.

Göndermeler - Selahattin Özpalabıyıklar
- Reklam -
- Reklam -

Selahattin Özpalabıyıklar ismi ülkemizde birçok okurun bir şekilde dikkatini çekmiş, kıymetli bir marka. Türkiye’de editörlük denince akla ilk gelenlerden. Ustaların ustası ya da editörlerin editörü. Bu tanımların hiçbirisi abartı değil.

Özpalabıyıklar’ın metinlerinin toplamı olan “Göndermeler ‘Yazı, Yanıt, Söyleşi, Anı’” nihayet okurla buluştu. Everest Yayınları‘ndan çıkan bu kıymetli kitabın arka kapağına birlikte göz atalım.

Göndermeler – Selahattin Özpalabıyıklar | Arka Kapak Tanıtımı

Selahattin Özpalabıyıklar: S.Ö., şef editör, editörlerin editörü (yazarların yazarından mülhem), anlamlı tashih ustası,“Marazî Yazarlar Birliği” onursal başkanı, sözlüklerarası seyahat rehberi, çağrışım otomatı, üst-metin, üst-üst-metin, alt-metin, yan-metin yazarı, Oulipoyunbaz,“Gi­Yazİş” (GizilYazınİş­li­ği) genel sekreteri, kapanmayan parantezler açıcısı, çevirmen, düzeltmen, redaktör, son okur, ön okur, ideal okur, saf okur, bayağı saf okur, anagramcı, pastişçi, parodici, pastiş-parodici, başarısız intihal teşebbüsçüsü, aşırıyorumcu, “aşırıyorum”cu, arka kapak mütehassisi (böyle!), paralipomenon üreticisi, optik okuyucu, yaratıcı üşengeçlik atölyesi sahibi, bibliyofil,“Haz.”duyucu, ansiklopedist, fihrist, takdir, takriz, takdim tehir uzmanı,göndermelerin, dipnotların, önnotların, sonnotların, yannotların, içnotların, ek-notların sapmaların, metindışının, konu dışına çıkışların efendisi…

- Reklam -

Eserleri: Selahattin Özpalabıyıklar Beyefendi’nin Hayatı ve Görüşleri, Selahattin Özpalabıyıklar’ın Olağanüstü Kısa ve Garip Hayatı.

“Dalağını yarmadan, iyicene kanırtmadan, defalarca sınayıp tartmadan, uykusunu kaçırmadan, uyuduğunda düşlerine taşımadan, yeniden ve yeniden denetlemeden iş bitti diyemeyen bir canlı türü —

Göndermeler, o türün edebiyatımızdaki tek örneğinin benzersiz kitabı, ki okurken, okudukça anlayacaksınız neden. – Enis Batur

- Reklam -

Yukarıdaki metin kitabı oldukça eksiksiz tarif etmiş, ancak biz bir de Emek Erez’in Duvar Gazetesi‘ndeki yazısına kulak verelim:

“Göndermeler ‘Yazı, Yanıt, Söyleşi, Anı’” kitabında neler yok ki, ismiyle de belki anlatıldığı gibi, metin bizi yazarlardan, şairlere, şairlerden, çeviri sorunlarına, editörlüğe kısacası, pek çok ayrıntıya gönderiyor. Anılar, yazara ait arka kapak yazıları, çalıntı çeviriler, intihal metinler, söyleşiler kısacası Özpalabıyıklar özelinde, yazı ve yayın dünyasının içerisinde olabilecek pek çok hal okur ile buluşuyor.

Kapak tasarımını Emir Tali’nin yaptığı kitap 390 sayfa. Bu deneyime ortak olacak herkese şimdiden keyifli okumalar diliyoruz!

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for periyodiknesriyat periyodiknesriyat dedi ki:

    Heyecan verici bir haber. Böylesi bir deryanın yazdıkları okunmaz yutulur. Zevkten seğirerek okuyacağıma eminim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Steven Universe inceleme

Steven Universe: Fantastik Diyarlarda Bir Varoluş Problemi

Ridley Scott Yeni Bilimkurgu Dizisi Raised By Wolves

Ridley Scott’tan Yeni Bilimkurgu Dizisi: Raised By Wolves