in

Edip Cansever’in 500 Kitaplık Kütüphanesi ve Kişisel Arşivi Halka Açılıyor

Edip Cansever’in kütüphanesi ve kişisel arşivi, oğlu tarafından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağışlanıyor.

Edip Cansever Kütüphanesi
- Reklam -
- Reklam -

Edebiyatımızın önemli şairlerinden Edip Cansever, kültür dünyasına hayat vermeye devam ediyor. Cansever’in toplamda 500 kitaptan oluşan kütüphanesi oğlu tarafından Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağışlanıyor.

1928 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Edip Cansever, 1986 yılına dek süren yaşamında şiir dünyamızda önemli kapılar aralamayı başardı. Çoğunlukla İkinci Yeni akımına dahil olan eserleri ile tanınan Cansever, öyküler de kaleme aldı. Yerçekimli Karanfil ile Yeditepe Şiir Armağanı’nı, Ben Ruhi Bey Nasılım ile Türk Dil Kurumu Şiir Ödülü’nü, Yeniden ile Sedat Simavi Edebiyat Ödülü’nü kazandı. Bütün şiirleri 2005 yılında Sonrası Kalır adı altında bir araya getirildi.

Milliyet gazetesinden Seray Şahinler’in haberine göre edebiyatımızın usta şairinin kütüphanesi, edebiyatseverler ile buluşmaya hazırlanıyor. Cansever’in 500 kitaptan oluşan arşivi, şairin oğlu Ömer Cansever eliyle Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi’ne bağışlanıyor. Bu koleksiyonla birlikte aynı zamanda şairin kişisel eşyaları da sergilenmek üzere halka açılacak.

- Reklam -

edip cansever kitapları

Kütüphanede Edip Cansever adına birbirinden kıymetli yazar ve şairlerin imzaladıkları eserler, Cansever’in ilgiyle takip ettiği kitaplar, dergiler ve çok daha fazlası yer alacak.

Edip Cansever Kitapları Bağışlandı: Kütüphane için Hazırlıklar Başlıyor

Ömer Cansever, çalışmalara mayıs ayının sonu itibarıyla başlayacaklarını ifade ediyor. Kütüphanenin içeriğini ve diğer detayları ise şu sözlerle aktarıyor:

“Arşivde Yaşar Kemal, Ahmet Hamdi Tanpınar gibi isimler başta olmak üzere birçok yazarın babama yazmış olduğu imzalı kitaplar var. Maarif Yayınları’nın kitapları, kendi okuduğu çok eski tarihli kitaplar, 1960, 70 ve 80’lerden çok sayıda imzalı kitap bulunuyor. Bunları Mimar Sinan’a bağışlayacağız. Uzun zamandır bağışlamayı düşünüyordum. Aynı zamanda elektronik ortama aktaracağız. Yavaş yavaş babamın eşyalarını incelemeye başlıyorum; daktilosunu, özel el yazılarını araştıracağım. Varsa onları da bağışlayacağız. Kütüphanesi de orijinal, 40 sene önce babamın yaptırdığı kütüphanenin aynısını yaptırmıştım. Kitapları da Cansever’in orijinal kütüphanesiyle birlikte göndereceğiz. Hepsini arşiv yapacağız.”

“Edip Cansever Topluma Mal Olmuş Bir Kişilik”

Ömer Cansever’e şairin son yıllarda sosyal medyada giderek artan popülaritesi de soruluyor. Şairin oğlu, babasının topluma mal olmuş bir kişi olduğunun farkında.

“Kız kardeşimle birlikte birçok şeyi serbest bıraktık. Edip Cansever çok sevilen bir şair. Kitapları da çok satıyor. Türkiye’de bir şiir kitabı ne kadar satarsa üç katı satıyor. Bir şey demek istemiyorum, babam topluma mal olmuş kişilik. Sevenleri istediği gibi paylaşsınlar. Ülkenin sosyal ve ekonomik şartları onun sağ olduğu dönemde nasılsa bugün de aşağı yukarı öyle. İnsanlar Koronavirüs’ten dolayı sıkıntılı. Bugün de aynı durum geçerli olunca insanlar demek ki daha çok paylaşıma ihtiyaç duyuyor. Belki onun açılımı olarak böyle bir paylaşım vardır. Geçen yıl ölüm yıldönümünde Tweet atmıştım, 20 binden fazla yanıt geldi. Böyle geri dönüşler alınca memnun oluyorum tabii.”

- Reklam -

Edip Cansever’in kütüphanesinde ünlü şairin okuduğu eserler, adına imzalı kitaplar, şairin el yazmaları ve daktilosu bulunuyor. Öte yandan şairin kütüphanesinde pek çok sanat dergisi de yer alıyor.

edip cansever şair

Ömer Cansever dergiler konusunda şu parantezi açıyor:

“Kütüphanesindeki sanat dergileri çok önemli. Bunları tarihe de ışık tutacaktır. Aynı zamanda sürekli okuduğu dergiler de var. Milliyet Sanat özellikle… Milliyet Sanat dergileri vardı babamın, arşivinin tamamını açmadım, açınca hepsini vereceğiz.”

Kütüphanenin ziyarete ne zaman açılacağı ise şimdilik belli değil.

Edip Cansever şiirleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Şairin kişisel koleksiyonunu görecek olma fikri sizleri de heyecanlandırdı mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Milliyet

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bitter Root film uyarlama regina king

Ödüllü Çizgi Roman Bitter Root Film Oluyor: Yönetmen Koltuğunda Regina King Var

Jungle Cruise 2

Jungle Cruise Sinemalarla Aynı Gün Disney+’ta Olacak