in

Cahide Birgül’ün Son Romanı “Eflatun Koza” Yeniden Okurla Buluşuyor

Cahide Birgül imzalı “Eflatun Koza” uzun bir aranın ardından bir kez daha raflardaki yerini alıyor. Kitap, Kafka Yayınevi etiketiyle yayımlanıyor.

Eflatun Koza - Cahide Birgül
- Reklam -
- Reklam -

Cahide Birgül tarafından kaleme alınan Eflatun Koza yeniden okurla buluşuyor. Romanın yeni baskısı, Kafka Yayınevi tarafından gerçekleştiriliyor.

Romanlarında yalnızlık, aşk, aile içi çatışma, bunalım, huzursuzluk, tek başınalık ve insani ilişkilerdeki bozulma, yozlaşma, yabancılaşma gibi temalara yer veren Cahide Birgül’ün külliyatı, yeni baskılarla raflardaki yerini almayı sürdürüyor. 1956 – 2009 yılları arasında yaşayan mimar ve yazar Cahide Birgül, çoğunlukla Gölgeler Çekildiğinde adlı romanıyla tanınıyor.

Fotoğraflar, Düşlerin İçinden ve Biblolar başlıklı radyo tiyatrosu oyunları kaleme alan yazar; aynı zamanda Gölgeler Çekildiğinde (1998), Ah Tutku Beni Öldürür müsün? (2004), Geceye Uyananlar (2008) ve Eflatun Koza (2008) eserleri ile biliniyor.

- Reklam -

Yazarın son romanı Eflatun Koza, okuru eflatun kadınların gizemli dünyasına davet ediyor.

Eflatun Koza – Cahide Birgül | Arka Kapak Tanıtımı

Eflatun Koza - Cahide Birgül

“Kahvaltıdan sonra Ece’nin dolabını açtım. Keskin bir naftalin kokusu burnuma doldu. Annem yeni naftalin paketleri asmış olmalıydı. Sanırım o kokunun etkisiyle Ece’nin bu zamana ait biri, benim kardeşim değil de çok çok eskiden yaşamış ve ölmüş yaşlı bir akrabam olduğu fikrine kapıldım. Böyle düşününce birden uzaklaşıverdim ondan. Eti etimden koptu sanki, hafifledim.

- Reklam -

Kırmızı bir kazak, siyah bir kot ve onun giymeye kıyamadığı süet botlarını aldım dolaptan. Annem hiç istemez ona ait şeyleri giymemi. Ece’yi hatırlatıyormuşum ona. Her öyle dediğinde, “İyi ya, belki beni o sanıp daha çok seversin?” diye lafı oturtmak gelir içimden ama diyemem tabii. Düşündüklerini söyleyebilenlerden olmadım, o aşamaya hiç gelemedim. Aklımdan geçenleri eleme dönüştürebiliyorum ancak.”

“Cahide’nin romanlarında hiç kimseye güvenmeye gelmez. Hiç kimseyle özdeşlik kurmaya gelmez. Usul usul, dikkatsiz bir okumayla kaçırabileceğiniz ayrıntılarla bir örümcek ağı gibi üstünüze gerilen muamma hiç ummadığınız bir yerde ve zamanda patlayabilir. O da sizi roman boyu kandırmış çıkabilir. Onun dünyasının büyüsü de budur zaten. Evet, bütün iyi romancılar gibi Cahide de şunu bilir: En yalın anlatımıyla, hiçbir şey göründüğü gibi değildir.” – YILDIRIM TÜRKER

Toplamda 216 sayfadan oluşan eser, geçen haftalarda raflardaki yerini almaya başladı.

Cahide Birgül eserleri ve yazarın yeniden basılan son kitabı Eflatun Koza hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Let the Right One In fragmanı

İsveç Vampir Masalı “Let the Right One In” Uyarlaması Showtime Dizisinden Fragman

Cici fragmanı berkun oya

Bir Başkadır’ın Yönetmeni Berkun Oya’nın Yeni Filmi “Cici”den İlk Fragman