El yazması İncil manastıra geri dönüyor. Birinci Dünya Savaşı’nda bir Yunan manastırından alınan tarihi yapıt, Yunan Ortodoks Kilisesi’ne iade edildi.
Amerika’nın Washington şehrinde yer alan İncil Müzesi, salı günü Yunan Ortodoks Kilisesi’ne 1.000 yıllık el yazması İncil’i teslim etti. Tarihi eser New York’ta düzenlenen özel bir törenle Doğu Ortodoks Kilisesi’ne nakledildi.
Bir Yunan manastırından yağmalanan ve 2011’de Christie’s müzayedesinde İncil Müzesi tarafından satın alınan el yazmasının, önümüzdeki ay Yunanistan’ın kuzeyindeki Kosinitza Manastırı’na geri dönecek. El yazması 1917’de Bulgar kuvvetleri tarafından alınmadan önce bu manastırda uzun yıllar boyunca dini hizmetlerde ve 400’den fazla ciltte kullanılmıştı.
El yazmasının tarihi ve mülkiyet zinciri, 10. yüzyılın sonlarında veya 11. yüzyılın başlarında yazılması dahil olmak üzere çeşitli el değiştirmeleri İncil Müzesi’nin internet sitesinden takip edilebiliyor.
El yazması İncil, güvenirliğin yeniden kazanılması amacıyla iade edilecek tarihi eserler arasında yer alıyor. Bu sebeple müze, son yıllarda elinde bulundurduğu tüm koleksiyonluk eserlerin kaynağını araştırıyor. Müzenin kurucuları ve aynı zamanda el işi mağazası Hobby Lobby’nin yöneticilerinin yaptığı erken dönem satın alımlar, tarihi eserlerin çoğunun Orta Doğu’dan yağmalanarak getirildiğini ortaya koymuştu. Şirket, 2009 yılında bir dizi antika satın almadan önce uygun durum tespiti yapmadığı için ABD hükümetiyle olan iddiaları çözmek için 2017 yılında 3 milyon dolar ödemek durumunda kalmıştı.
El Yazması İncil ile Birlikte Manastırdan Başka Eserler de Yağmalanmıştı
İncil Müzesi baş küratörü Jeffrey Kloha salı günü New York Times’a verdiği demeçte şunları söyledi:
“Elbette pazarın zorlukları var. Piyasada uzun zamandır dolaşan ve bazı durumlarda, kaynağı yasal olmayan eserler bulunuyor.”
İncil Müzesi el yazması eseri hiçbir zaman halka açık olarak sergilemediyse de, 2012 yılında Vatikan’da bir gezici sergiye dahil etmişti.
İncil Müzesi’nin daha titiz edinim sürecinden bahseden Kloha şunları kaydetti:
“Şu anda yürürlükte olan prosedürler çok, çok sıkı. Her ayrıntıyı tam anlamıyla gözden geçirmemişsek, eseri edinmemiz mümkün olmaz. Süreç 10 yıl öncesine göre çok farklı.”
Rum Ortodoks Kilisesi’ne göre, diğer bazı ABD kurumlarının mülkleri arasında aynı manastırdan yağmalanan eserler bulunuyor. 2016 yılında, kilise aynı manastırdan yağmalanmış diğer el yazmalarının iade edilmesini talep etmiş ve Chicago’daki Lutheran İlahiyat Okulu ellerindeki tarihi eserleri manastıra geri vermişti.
Siz bu el yazması tarihi eserin geri verilmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.
Kaynak: Art News
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!