Alman yazar Wilhelm Genazino’nun Türkçedeki külliyatı genişlemeyi sürdürüyor. Jaguar Kitap yazarın bir romanını daha dilimize kazandırdı: “Elden Düşme Dünya”
1943 Mannheim doğumlu Wilhelm Genazino’nun eserlerini Türkçede daha önce okuma imkânı bulmuştuk. Aşk Aptallığı, O Gün İçin Bir Şemsiye ve Mutsuzluk Zamanlarında Mutluluk kitaplarından sonra Genazino şimdi de Elden Düşme Dünya ile Türkçede.
Almanca aslından dilimize kazandırılan eser, tıpkı yazarın diğer eserleri gibi kahramanlarının zihinlerindeki tuhaflıkları öne çıkartıyor.
Elden Düşme Dünya – Wilhelm Genazino | Arka Kapan Tanıtımı
Elden Düşme Dünya; “güncel” insanlık hallerinin bir Genazino kahramanının zihninde işlenmesiyle ortaya çıkan tuhaflıkların romanı.
“Bu manzara alabildiğine hoşuma gittiği halde göğsümde bir sızı hissediyordum. Çünkü güzelliğin acayip tarafı, insanın onu sadece seyredebilmesidir. Bir tarafını alıp evine götüremez veya küçük bir parçasını özel bir yerde saklayamaz. İnsan güzelliğe ancak hep bakar durur, fazlasını elde edemez. Uzun uzun baktıktan sonra yoluna devam etmek zorundadır.”
Elden Düşme Dünya’nın serbest mimar olarak çalışan isimsiz anlatıcısı, bir meslektaşının ölümü üzerine onun şirketinden gelen iş teklifini kabul eder. Böylece o güne dek kendisini uzak tutmaya çalıştığı modern dünyanın iş ve ilişkiler ağına, biraz da kendi rızasıyla düşmüş olur. Bir zaman sonra da kendisinin, yaşadığı aşkın, katlanmak zorunda olduğu işin, kısacası her şeyin âdeta “elden düşme” olduğu gerçeğini kavrar. İnsan olmanın kaderine kendince başkaldırdığı her seferde kararsızlık, çelişki ve pişmanlık yumağına hapsolurken, hayatı bir parça daha farsa dönüşür.
İç monologları, dünyayı ve yaşamı yorumlayışı, anlaşılmaz kararları ve eylemleriyle yine ele avuca sığmaz bir kahramanın romanı olan Elden Düşme Dünya, Tevfik Turan’ın Almanca aslından çevirisiyle…
Jaguar Kitap tarafından yayımlanan eserin Almanca aslından Türkçeye çevirisi Tevfik Turan’a ait. 144 sayfalık romanın önümüzdeki günlerde raflarda olması bekleniyor.
Georg Büchner Prize, Kleist Prize ve Kassel Literary Prize gibi ödüllerin sahibi olan yazar 2018 yılında aramızdan ayrılmıştı.
Peki siz Wilhelm Genazino eserleri ile daha önce tanışmış mıydınız? Yeni kitaptan beklentileriniz neler? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!