in

Anı ile Kurmaca Arasında Dolaşan Pulitzer Finalisti “Budala” Türkçede

2018 yılının Pulitzer finalisti Elif Batuman’ın Budala (The Idiot) romanı İletişim Yayınları etiketiyle Türkçede.

budala elif batuman ust
- Reklam -
- Reklam -

Geçen sene Pulitzer ödülündeki dikkat çekici performansıyla radarlara giren Amerikalı yazar ve gazeteci Elif Batuman’ın ilk romanı “Budala” artık Türkçede.

1977 New York doğumlu yazar, Harvard College’da mezunu ve Stanford Üniversitesi’nde karşılaştırmalı edebiyat alanında doktora sahibi. The New Yorker ve Harper’s Magazine gibi yayınlarda yer alan yazılarını Ecinniler: Rusça Kitaplar ve Onları Okuyanlarla Maceralar (2011, Doğan Kitap) adıyla kitaplaştırdı.

Şimdi Türkçeye kazandırılan Budala ise Elif Batuman’ın ilk romanı olma özelliğini taşıyor.

- Reklam -

Budala- Elif Batuman | Arka Kapak Tanıtımı

BudalaÜzerine yazmak istediğim atmosfer, birkaç yıl önce annemle gittiğimiz Meksika seyahatinde ortaya çıkmıştı. Bizi havaalanına götürmek için kiralanmış olan otobüsle ilgili bir karışıklık olmuştu ve otobüs bizi tuhaf bir otelin pembe karolu avlusuna bırakmıştı. Hoparlörlerden Albinoni’nin Adagio’su duyuluyor ve üzerimize bir şeyler yağıyordu, havaya baktığımızda kül olduğunu anlamıştık.

Elif Batuman’ın Budala’sı ergenlik ile yetişkinlik, aşk ile cinsellik ve konuşmak ile yazmak arasında duran bir güneş saati adeta; gölgenin ne yana düşeceği ise muazzam bir muamma.

Harvard’daki ilk senesinde genç bir kadın, adı Selin, aylak aylak dolaşıyor kampüste. İlk kez gördüğü e-posta, içemediği birkaç şişe bira, klasik edebiyatıyla Rusça, arkadaşları Ivan ve Svetlana… Nasıl duruyor hepsi bir arada? Selin binbir kültür arasında dolaşıp farklılıkları ve aynılıkları, saçmalıkları ve akla yatkınlıkları anlatıyor. İmgelerle dolu masalsı diliyle, derin bir duygusallıkla, entelektüel mizahıyla…

- Reklam -

Anı ile kurmacanın arasına gerilmiş ince bir ip Budala ve Elif Batuman bu ipin üzerinde ustalıkla yürüyor.

Hande Dönmez tarafından çevrilen 403 sayfalık kitabın editörlüğü Necdet Dümelli’ye aitken kapak tasarımı ise Suat Aysu’dan geliyor.

Peki siz Elif Batuman’ı takip ediyor muydunuz? Daha önce Türkçeye çevrilen kurgu dışı eserini okuma şansınız olmuş muydu? Bu kitaptan beklentileriniz neler?

Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın! Yeni haberler için bizi Google News’ten takip edebilirsiniz.

* * *

* Italo Calvino’dan Klasikleri Okumak İçin 15 Neden

* Ünlü Yazarlarca Pek Sevilmeyen 14 Klasik Eser

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mortal Kombat 2021

Yeni Mortal Kombat Filminin Çekimleri Başladı

mimari film onerisi

Her Mimar Tarafından Mutlaka İzlenmesi Gereken 8 Film