in

Emily Bronte’nin Saklı Kalmış El Yazması Şiirleri Satışa Çıkacak

Emily Bronte şiirleri bir asır sonra gün yüzüne çıkıyor. Yazarın el yazması koleksiyonu, uzun süre gözlerden uzak kalmıştı.

emily bronte şiirleri el yazma
- Reklam -
- Reklam -

Emily Bronte şiirleri, el yazması çalışmaları ve çok daha fazlası yaklaşık bir asırdır gözlerden uzaktı. Şimdi bu son derece nadir olan koleksiyon açık artırmada satışa çıkmaya hazırlanıyor.

Emily Bronte imzalı şiirler, Charlotte Bronte’nin eşi Arthur Bell Nicholls tarafından bir araya getirilmişti. Nicholls 1895’te Bronte yazmalarını, eserlerde sahtecilik yapmasıyla ünlü Thomas James Wise’a sattı.

İçinde Emily Bronte’nin şiirlerinin, üzerine notlar alınmış A History of British Birds kitabının ve Jane Eyre romanının bir kopyasının olduğu aile yadigarları, Brontelerin komşuları olan koleksiyoncu kardeşler Alfred ve William Law tarafından Wise’tan geri alındı.

- Reklam -

1939’da koleksiyoncu kardeşlerin varisleri öldüğünde, içinde yazmaların olduğu kütüphaneleri ziyarete kapatıldı. Dünyaca ünlü açık artırma şirketi Sotheby’s tarafından tekrar gün yüzüne çıkarılacak olan 500 el yazması, bazı kitapların ilk baskıları ve mektuplar müzayededeki yerini alacak. Sotheby’s sözcüsü, son 90 yılda yazmaları görmüş ve şu anda hayatta olan yalnızca iki kişinin olduğunu ifade etti.

Emily Bronte El Yazmaları 1,2 Milyon Pound Karşılığında Alıcı Bulabilir

Sotheby’s, Emily Bronte’nin 29 şiirinin bulunduğu el yazmalarına 800.000 ile 1,2 milyon pound arasında bir değer biçiyor. Emily Bronte Uğultulu Tepeler romanını yazdıktan sonra aramızdan ayrılması üzerine, ona ait günümüze ulaşan pek fazla kişisel materyal olmadı. Bu sebeple, müzayedede açılacak olan el yazmalarının büyük önem taşıdığı açıklaması yapıldı.

emily bronte el yazmaları şiirleri

Yazmalar arasında, şiirlerinden No Coward Soul Is Mine, The Bluebell ve The Old Stoic; Uğultulu Tepeler için yazdığı bir önsöz ve Charlotte Bronte’nin de bir notu bulunuyor.

Yazarın şiir hakkında düşüncelerini ifade ettiği notu ise şöyle:

- Reklam -

“Şiirleri incelediğimde beni saran, ne olağan bir iç dökme ne de kadın bir şairin yazdığı genel şeyler olduğu hissiydi. Anlamlı özler barındıran şiirlerinin samimi bir coşkunluk ifadesi olduğunu düşündüm. Kulağımın işittiği ise, melankolinin eşlik ettiği özgün bir melodiydi.”

Law ailesinin yıllar boyunca özenle sakladığı bir diğer eser de Brontelere ait olan Thomas Bewick’in A History of British Birds kitabı. Babaları Patrick Bronte tarafından, üzerine kuşlar hakkında gözlem notları alınmış eser, Charlotte Bronte’nin Jane Eyre romanında, küçük Jane’in okuduğu ve “çocuk kafalarında yüzen bütün yarı anlaşılmış fikirler gibi silik, ama gene de tuhaf bir şekilde etkili” cümleleriyle bahsettiği kitaptı.

1930’lardan beri keşfedilmeyi bekleyen kütüphaneden gün yüzüne çıkarılan kitaplar ve bilinmeyen el yazmaları Sotheby’s tarafından Londra, New York ve Edinburgh’te sergilenecek. Ardından da müzayedede alıcısını bekleyecek.

Siz bu el yazmaları hakkında ne düşünüyorsunuz? İngiliz edebiyatı denince akla ilk gelen isimlerden olan Emily Bronte ve eserleri hakkında görüşleriniz neler? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Joker

Joker 2 Geliyor: Senaryo Todd Phillips’e Emanet

Call Me By Your Name 2 - Find Me

Call Me By Your Name 2 Yönetmeni: “Devam Filmi Yakın Zamanda Gelmeyecek”