in

Yazar Emine Işınsu Hayatını Kaybetti

Emine Işınsu 83 yaşında aramızdan ayrıldı. Gazeteci, editör ve yazar kimlikleri ile tanınan Işınsu’nun ölüm haberini eşi İskender Öksüz duyurdu.

Emine Işınsı Ölüm Hayatını kaybetti
- Reklam -
- Reklam -

Gazeteci ve yazar Emine Işınsu yaşamını yitirdi. Ölüm haberini eşi İskender Öksüz, Twitter hesabı üzerinden, “Az önce eşim Emine Işınsu’yu kaybettim,” sözü ile duyurdu. Yazar, editör ve yayıncı kimlikleri ile tanınan Işınsu 83 yaşında aramızdan ayrıldı.

Çoğunlukla romanları ile tanınan Emine Işınsu, Töre adlı dergiyi çıkartan ve yöneten isimler arasındaydı. 1938 yılında Kars’ta doğan yazar, Cumhuriyet dönemi yazarlarından Halide Nusret Zorlutuna ile Tümgeneral Aziz Vecihi Zorlutuna’nın kızıydı. Babasının görevi nedeniyle farklı şehirlerde okuyan Işınsu, üniversiteyi Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi İngiliz Dili ve Edebiyatı ve Felsefe bölümlerinde okudu. ODTÜ’de İşletme eğitimi aldı.

Yazarın ilk eseri 17 yaşında yayımlandı. Şiir türündeki kitap İki Nokta adını taşıyordu. 1963 yılında ödüle de layık görülen Küçük Dünya adlı eseri sonrasında roman türüne yöneldi. 1970’lerde fikir ve sanat yayını Töre Dergisi’ni 10 yıl boyunca yayıma hazırladı. Yazıları çeşitli dergi ve gazetelerde yayımlandı.

- Reklam -

Emine Işınsu Uzun Süredir Alzheimer Hastalığı ile Mücadele Ediyordu

Yazar İskender Öksüz’ün eşi olan Işınsu, 2008 senesinden beri Alzheimer hastalığıyla mücadele ediyordu.

Türkiye Yazarlar Birliği Üyesi, İlim ve Edebiyat Eseri Sahipleri Merkez Birliği ve Türk Edebiyatı Vakfı Mütevelli Heyeti üyesi olan Işınsu; şiir, roman ve oyun türlerinde eserler verdi.

Romanlarında çoğunlukla kadın meselelerini ve Türkiye’nin mücadelelerini işledi. Eserlerinde psikolojik yan önemli bir unsur olarak öne çıktı.

Emine Işınsı Ölüm Hayatını kaybetti

- Reklam -

1966 yılında yayımlanan Küçük Dünya romanını 1970’te Azap Toprakları, 1971’de Ak Topraklar, 1973’te Tutsak, 1974’te Sancı takip etti. Çiçekler Büyür, Canbaz, Kaf Dağı’nın Ardında, Alpaslan, Atlı Karınca, Cumhuriyet Türküsü, Nisan Yağmuru, Havva, Bir Ben Vardır Bende Benden İçeri, Bukağı, Hacı Bayram, Hacı Bektaş Veli ve Bir Aile romanlarını kaleme aldı.

Eserlerinden Küçük Dünya, Osman Sınav tarafından TRT dizisine uyarlandı. Yine Osman Sınav tarafından Atlı Karınca eseri ekrana uyarlandı.

T.C. Turizm Bakanlığı Sanat Armağanı, Türk Edebiyatı Vakfı Roman Ödülü, Millî Kültür Vakfı Roman Ödülü, Türkiye Yazarlar Birliği Roman Ödülü gibi ödüllerin sahibi olan yazarın eserleri hakkında çeşitli yüksek lisans ve doktora tezleri yazıldı.

Emine Işınsu 5 Mayıs 2021 tarihinde hayatını kaybetti.

Yazar ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mortal Kombat filmi üçleme

Mortal Kombat Filmi Yeterli İlgiyi Görürse Üçleme Olabilir

Uzay Çöpleri

Bilim İnsanları Uyarıyor: Uzay Çöpleri Yıldızlara Bakışımızı Engellemeye Başladı