in

Beyoğlu Bir Kitapçısını Daha Kaybediyor: Encore Kitabevi Kapanıyor

Beyoğlu’nda kapanan kitapçılara bir yenisi daha ekleniyor. Encore Yayınları’na ait olan Encore Kitabevi kepenk indiriyor.

Encore Kitabevi Beyoğlu
- Reklam -
- Reklam -

Koronavirüs pandemisi işletmeler için zorlayıcı olmaya devam ediyor. Beyoğlu ise bir kitapçısını daha kaybediyor. Slavoj Žižek, Rebecca Solnit, Maurice Blanchot ve Alain Badiou gibi isimlerin kitaplarını basan Encore Yayınları’na ait olan Encore Kitabevi, Beyoğlu’na veda ediyor.

2003 senesinde kurulan Encore Yayınları, Lacancı psikanalizin felsefe, din, sanat, ideoloji ve politikada eleştirel yorumlar odaklı bir yayıma başladı. Yayına hazırladığı eserlerde “okurun sadece yeni bir şey öğrenmiş olmasını değil, şimdiye kadar bildiğinin öteki, yani rahatsız edici tarafından bir şeylerin farkına varmasını sağlamayı” amaçlayan yayınevi, çoğunlukla Slavoj Žižek’in psikanalitik/politik kitapları ve Fransız filozof Alain Badiou’nun çalışmaları ile tanınıyor.

Politik ve felsefi çizgideki eserlerinin yanı sıra sinema, müzik ve edebiyat alanlarında da kitapları okurla buluşturan Encore Yayınları, Beyoğlu’ndaki kitapçısının kapanacağını duyurdu. Yayınevi, Twitter hesabı üzerinden paylaştığı gönderide, “Encore Kitabevi kapanıyor. Ocak son…” ifadesini kullandı.

- Reklam -

Encore Yayınları, yayıncı ve kitapçı kimliğinin yanı sıra düzenlediği konferanslarla da öne çıkmıştı. 2009’da Boğaziçi Üniversitesi’nde, 2012 yılında ise Mimar Sinan Üniversitesi’nde düzenlediği Zizek konferanslarıyla alanda önemli bir çalışmalar gerçekleştirmişti.

Encore Kitabevi, Beyoğlu’nun Kaybettiği İlk Kitapçı Değil

Son yıllarda Beyoğlu pek çok değerini yitirmesiyle gündeme geliyor. Kültürel açıdan kaybedilen kimliğin gelecekte nasıl telafi edileceği hâlâ soru işaretleri taşıyor. Encore Kitabevi ise Beyoğlu’nun yitirdiği ilk kitapçı değil.

- Reklam -

İstiklâl Kitabevi, Hamlet Kitabevi, Metropol Kitabevi, İstavrit Kitabevi, Robinson Crusoe 389 Kitabevi, Ada Kitabevi, Dünya Kitabevi, Megavizyon Kitabevi, Ser Kitabevi ve Amargi Kitabevi son yıllarda Beyoğlu ve İstiklal’de kapanan kitapçılardan sadece bazıları.

Encore Yayınları ise okurların gösterdiği dayanışma sonrasında Twitter’da şu paylaşımı yaptı:

“Kitabevinin bu kadar sevildiğinin farkında değildik. Gençlerin olağanüstü ilgisi duygulandırdı bizi, çok teşekkür ederiz. Beyoğlu’nun eski günlerine döneciğine dair gelecekten ufak da olsa bir ışık görmek çok sevindirici. Umudu yitirmeyelim, okuyalım, okuyalım, OKUYALIM…”

Hem Koronavirüs pandemisi hem de Beyoğlu’na kazandırılmak istenen yeni kimlik, semti kısır bir atmosfere sürüklemeye devam ediyor.

Peki siz bu konu hakkında ne düşünüyorsunuz? Sizce kapanan kitabevlerinin günün birinde yeniden eski mekânlarına kavuşmaları olası mı? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gazete Duvar

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Larry King Koronavirüs ölüm

Ünlü Sunucu Larry King Koronavirüs Nedeniyle Hayatını Kaybetti

Microsoft Black Mirror Mesaj Botu

Microsoft, Black Mirror’ı Aratmıyor: İnsanları Taklit Edebilen Mesaj Botu Geliyor