in

Ele Fountain’ın Ani İklim Değişikliğini Konu Edinen “Erime” Romanı Türkçede

Ele Fountain imzalı “Erime” Türkçe raflarında. Kitap, eriyen buzulları ve iki çocuğun gezegeni kurtarma mücadelesini konu ediniyor. | Ön Okuma

Erime - Ele Fountain
- Reklam -
- Reklam -

Ele Fountain tarafından kaleme alınan Erime raflarda. Genç Timaş etiketiyle çıkan eser ani iklim değişikliği sorununa iki çocuğun gözünden bakmamızı sağlıyor.

Ele Fountain, bugüne dek kaleme aldığı kitaplarla birçok ödül kazanmış ve editör kimliğiyle de birçok saygın kuruluşta yazılar kaleme almış bir isim. Orijinal adı Meet olan Erime’de, aksiyon ve macerayı önemli bir mesajla da birleştiriyor. Kitabın arka kapak yazısına aşağıdan göz atabilirsiniz.

Erime – Ele Fountain | Arka Kapak Yazısı

Su çok ısınmıştı; baharın ilk ayları olmasına rağmen deniz buzları eriyordu.

- Reklam -

Yutu ile büyükannesi karla kaplı, ücra bir köyde yaşamaktadır. Değişken iklim sebebiyle karlar aniden erimeye başlar ve her şey bir tehdide döner. Çocuk ava çıktığı sırada çöken bir buz yüzünden Kuzey Kutbu bozkırında mahsur kalır. Bu sırada köydeki bir kız da yeni okuluna uyum sağlamaya çalışmaktadır. Babası bir petrol şirketindeki yeni işine başlamıştır. Ancak işinin arka planındaki ‘çıkarlar’ bilinmemektedir.  Bu iki çocuğun hayatları bir şekilde kesişir ve önlerindeki bu iklim sorunuyla başa çıkmaya çalışırlar.

Kitapla ilgili olarak Sevim Şentürk tarafından kaleme alınmış detaylı tanıtım yazısına ve içeriğine de hemen aşağıdan ulaşabilirsiniz:

Erime - Ele Fountain

Bir Farkındalık Anlatısı: Dünya Erime’den…

İlk Genç Timaş etiketiyle çıkan Erime, çarpıcı bir alt başlıkla okurla konuşuyor: Eriyen Buzullar Arasında İki Dünya! Kitabın adından da anlaşılacağı üzere kurgu; iklim krizine ya da değişikliğine vurgu yapıyor. Klimatolog, yani iklimbilimcilerin dikkat çektiği üzere geçen her zaman, dünyayı çürütüyor ve bu anlar, çocukların geleceğinden çalınan saatler aslında. Tam burada Kızılderililere atfedilen o meşhur ve büyük sözle göz göze geliyorsunuz: “Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık tutulduğunda; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.

Kuzey Kutbu Bozkırı!

Romana dönersek; kahramanımız Yutu’yla büyükannesi karla kaplı, ücra bir köyde yaşıyorlar. Değişen iklim koşulları sebebiyle karlar ve buzlar aniden erimeye başlar. Böylesi kaotik sahneler, tehdidin kapısını çalar. Yutu, ava çıktığı sırada çöken bir buz kütlesi yüzünden Kuzey Kutbu bozkırında mahsur kalır. Bu sırada o uzak köyde yaşayan bir diğer kahramanımız Bea, yeni okuluna uyum sağlamaya çalışıyordur. Bea’nin babası, bir petrol şirketinde yeni işine başlamış; ancak mesleğinin arka planındaki menfaat şebekesi bilinmiyordur. İşte, bu iki çocuğun hayatı, tesadüfen gizemli bir olaydan sonra kesişir ve birbirlerini yaşadıkları yere uğrayan bu iklim sorunuyla başa çıkmaya çalışırken bulurlar.

Erime’nin sayfalarını çevirdikçe, kelimelerin ağırlığını hissediyorsunuz. Mübalağa yok: Üşüyorsunuz! Yazar Ele Fountain’ın burada hakkını verelim ve kendisini analım: Ödüllü ve çok satan yazarları inşa eden, çocuk yayıncılığında uzun yıllar editör olarak çalışmış bir isim. Dolayısıyla kendi kurgusunda bir mühendislik söz konusu. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa’da birkaç sene yaşaması, hayatının dönüm noktalarından olmuş. Eserleri; uluslararası arenada on iki ülkede okunuyor. Prestijli birçok yerden alkış alan yazarın çalışmaları, Woman’s Hour, BBC Radio London, BBC Radio İskoçya, BBC World Service gibi ajansların gündeminde.

- Reklam -
Kül Rengi Vakitlerden Aydınlık Zamanlara…

Ele Fountain, soğuğu resmetse de yazla, yani umutla bitiriyor hikâyesini. Yazarın kişisel, aslında hepimizin ortak tarihinden bir detay söz konusu böylesi bir sonda. Ele Fountain, Erime’yi karantina günlerinde kaleme almış. COVİD-19’un o sarsıcı, bunaltıcı, karanlık zamanlarında hemen bütün dünya vatandaşlarında aynı keder vardı. Ama zor saatler süresini doldurdu, bu kül renkli vakitler geçti ve şimdilik gitti. Yazarın yaz sahnesi oldukça lirik. Miki, sandalyesine oturup dikiş dikmeye başlar. Yutu’yla kapının önüne oturup güneşin keyfini çıkarırlar. Ve aralarında şöyle bir diyalog geçer: “Bu akşam sadece dört saatliğine batacak.” dedi. “Kışın güneş çok az doğar, yazın ise neredeyse hiç batmaz.” “Belki bir dahaki sefer de sen beni ziyarete gelirsin.” dedim. “Miki de gelebilir.” “Köyün dışına çıkmayı çok sevmiyor.” dedi. Bir anda ağzından çıkanları fark ettiğinde gözlerini kapadı. “Elime geçen ilk fırsatta burayı terk edeceğimi düşünürdüm. Ama şimdi anlıyorum ki geri dönebileceğimi bildiğim için bunu istiyormuşum. Evimin her zaman burada olacağını bildiğim için.”

Doğaya El Uzatmak İçin Hâlâ Vakit Var!

Evet, Ele Fountain’in ısrarla vurguladığı gibi, gittikçe motorlaşan ve dijitalleşen dünyada, sessizlikten haz duymak, göğe bakmak, hava durumunu fark etmek, ayakları, ayakkabılardan çıkarıp, toprağa basma gibi basit duyuşlara ihtiyacımız var. Bu anlatıyı Türkçeleştiren Şafak Arat’a ve kitabın editörü Hüseyin Keleş’e teşekkür ettikten sonra, umudumuzu diri tutan şu cümlelere tutunalım: “İnsanları ve doğayı birbirine bağlayan bağlar kopmaya başladığı için daha önce fark etmediğim pek çok şeyi görmüştüm. Hayal edebileceğimizden çok daha değerli bir şey parçalarına ayrılıyordu. Ancak bunu değiştirmek için geç kalmış sayılmazdık. Hâlâ vakit vardı…”

Sevim Şentürk


Erime - Ele Fountain
Ele Fountain

Erime Hakkında Ne Dediler?

“Bu ani iklim değişikliği sorununu ele alan bir hikaye. Yazarın diğer romanlarıyla beraber Erime’nin ısrarla okunması önerilir.” – The Bookseller, Editor’s Choice

“Yozlaşmış petrol şirketleri, kayıp uçaklar, tehdit altındaki Kuzey Kutbu hakkında destansı bir hayatta kalma macerası. Fosil yakıt endüstrisinden farklı şekillerde etkilenen bir erkeğin ve kızın cesur ve ilham verici macerası. Önemli bir mesaj taşımanın yanı sıra, aksiyon dolu bir roman.” – Lauren James, The Reckless Afterlife of Harriet Stoker’ın yazarı

Son olarak kitabın ilk sayfalarını içeren ÖN OKUMAya ulaşmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Çevirisini Şafak Arat’ın üstlendiği kitabın çizimleri Thy Bui’ye ait. 240 sayfadan oluşan Erime, Eylül 2022 itibarıyla kitapçılardaki ve dijital kitap satış sitelerindeki yerini aldı.

Erime’nin konusunu sizler nasıl buldunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum üzerinden bizlerle paylaşabilirsiniz.

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Elite 6. sezon yayin tarihi

Netflix’in Gençlik Draması “Elite” için Yeni Sezon Tarihi Duyuruldu: İşte İlk Görüntüler

Yaşamak - Yu Hua | Haftanın Kitabı

Yaşamak – Yu Hua | Haftanın Kitabı #239