in

Yazar Erol Toy Yaşamını Yitirdi

Erol Toy 85 yaşında aramızdan ayrıldı. Toplumcu gerçekçi eserleriyle tanınan yazar hayata veda etti.

Erol Toy Yazar
- Reklam -
- Reklam -

Yazar Erol Toy 85 yaşında hayatını kaybetti. Haberi kızı Ayşe Toy, Twitter hesabı üzerinden, “Canım babam, yazar Erol Toy, uzun bir hastalığının sonunda yanımızdan ayrıldı, acımız tarifsiz,” sözleri ile paylaştı.

1936 yılında Manisa’nın Alaşehir ilçesinde dünyaya gelen Erol Toy, toplumcu gerçekçi çizgideki eserleriyle tanınıyordu. Gazetelerde yazıları ile yer alan Toy, ilk hikâyesini ise 1952 yılında Çınar adlı dergide yayımladı. YAZKO (Yazar ve Çevirmenler Yayın Üretim Kooperatifi) Yönetim Kurulu başkanı olarak da görev alan Toy, eserlerinde toplumsal, ekonomik ve politik sorunlara yer verdi.

1974 senesinde Vehbi Koç’un hayat hikâyesini konu aldığı savunulan İmparator adlı romanıyla adını duyurdu. Öykü, roman, deneme, eleştiri ve tiyatro oyunları kaleme aldı.

- Reklam -

Toplumsal Gerçekçi Eserler Veren Erol Toy 85 Yaşında Aramızdan Ayrıldı

1962 yılında Ali Naci Karacan’ın anısına Milliyet gazetesi tarafından verilen Karacan Armağanı’nda üçüncülük ödülünün sahibi oldu.

Bilinen eserleri arasında İmparator, Acı Para, Kuzgunler ve Leşler, Bal Tutanlar, İlk Kırılma, Yazko’nun Öyküsü, Son Seçim, Sır Küpü, Zor Oyunu, Günü Gününe, Avcı Kekliği, Son Çağrı, Fareler Cumhuriyeti, Altın Saray, Azap Ortakları, Gözbağı, Ordu ve Politika, Aydınımız İnsanımız Devletimiz, Türk Gerilla Tarihi, Toplu Oyunları 1 & 2, O’na Katılmak, Toprak Acıkınca, Yitik Ülkü, Arinna’nın Gölgesi, Aliş ile Koşka, Hocaefendi, Iğrıp ve Obadan Ulusa bulunuyor.

Yazarın ölüm haberini kızı Ayşe Toy, Twitter hesabı üzerinden şu sözlerle paylaştı:

“Canım babam, yazar Erol Toy, uzun bir hastalığının sonunda yanımızdan ayrıldı, acımız tarifsiz. Babacım, merak etme, ömrün boyunca kaleminle anlatmak ve korumak için mücadele ettiğin laik Cumhuriyet bize emanet artık. Fikirlerin ölümsüz, huzur içinde uyu.”

- Reklam -

(Tweet’i görüntüleyemiyorsanız buraya tıklayabilirsiniz.)

Yazar ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    17-18 yaşında ilk okuduğum eseri “Toprak Acıkınca” olmuştu. Üzerinden 20 seneden fazla zaman geçti. O kitaptan tam cümleleri belki hatırlamıyorum ama hiç unutmadığım bir diyalog var.

    Çocuk sorar İnsan ne zaman ölür diye, Nine cevap verir. Toprağı acıkınca

    Şeyh Bedrettin’i ve dönemin toplumsal olaylarını anlattığı Azap Ortakları ise tıpkı Kemal Tahir’in Devlet Ana gibi bir dönem üzerinde çok tartışılan romanıydı.

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Allah rahmet eylesin.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Bird Box

Bird Box Evreni Genişliyor: Netflix Yeni Yapım Üzerinde Çalışmaya Başladı

2020 Dünya Kitap Ödülleri Kazananları

2020 Dünya Kitap Ödülleri Kazananları Açıklandı