in ,

Eşekli Kütüphane 80 Yıl Sonra Geri Dönüyor: Köylere Eşek Sırtında Kitap Taşınıyor

Eşekli Kütüphane yıllar sonra geri dönüyor. Dünya Savaşı sırasında idealist bir kütüphanecinin çabası olarak karşımıza çıkan seyyar kütüphane hizmeti, Denizli’de tekrar hayata geçiyor.

Eşekli Kütüphane
- Reklam -
- Reklam -

Edebiyatımızın önemli kalemlerinden Fakir Baykurt’un Eşekli Kütüphaneci kitabında da konu ettiği Eşekli Kütüphane geri dönüyor.

1940’lı yıllarda, 2. Dünya Savaşı sırasında ünlü kütüphaneci Mustafa Güzelgöz’ün başlattığı Eşekli Kütüphane, yıllar sonra Milli Eğitim Müdürlüğü’ne ilham veren bir sistemin hayata geçmesini sağladı. Denizli Çameli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü, Koronavirüs pandemisi nedeniyle kütüphaneye erişimi olmayan kırsal bölgelerde yaşayan çocuk ve yetişkin bireyleri benzer yol ile kitaplarla buluşturuyor.

Denizli Çameli İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri, salgının getirdiği zor koşullar nedeniyle özellikle kırsal bölgede yaşayan halkın kitaplardan iyice uzaklaşmaması için bu yöntemi hayata geçirdiklerini söylediler. Şimdiye kadar 4 günde 4 farklı mahallede etkili olan uygulama ile, 220 kitabın yaklaşık 500 kişiye ulaşmasını sağladılar.

- Reklam -

Açıklamada özellikle çocuk ve gençlerin bilgi seviyelerini yükseltmeyi amaçladıklarını, ilçe merkezine gelip kütüphaneden yararlanma şansı olmayanların ayağına kütüphaneyi götürdüklerini bu sayede insanları bilgiyle buluşturmak ve gelişimlerine destek olmak istedikleri vurgulandı.

Eşekli Kütüphane 80 Yıl Sonra Dahi İlgi Görüyor

Gezici Kütüphane

Kırsal kesimlerde yaşayan çocukların tekrar başlatılan bu uygulamaya oldukça ilgi gösterdikleri kaydedildi. Kırsal kesimde yaşayanlar, bu kampanyanın 17 günlük tam kapanma süreci sonrasında da devam etmesi için talepte bulundukları bildirildi.

Çameli’ndeki kırsal mahallelerden birinde yaşayan aile bireylerinden Mehmet Ata da, İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün attığı adım hakkında şunları söyledi:

“Uzun zamandır salgın nedeniyle çocuklar okula gidemiyordu, kütüphane onlar için iyi oldu. Kitapları alan yeğenlerimi ve torunlarımı takip ediyorum. Kitap aynı zamanda onları televizyondan da uzak tutuyor. Kütüphanenin salgın nedeniyle okula gidemeyen öğrenciler için büyük bir fırsat, okunan kitaplar sayesinde okuldan uzak kalmamış olacaklar. Eşek ile birlikte kitapların dağıtılması çocukların ilgisini arttırdı ve bizim eski yıllarda ki Mustafa Güzelgöz’ü hatırlattı. Hem çocuklar hem de bizler güzel birer anımız da olmuş oldu.”

- Reklam -

Ölümünden sonra heykeli de dikilen ve efsane olarak anılan Mustafa Güzelgöz, 1940’lı yıllarda Nevşehir’in Ürgüp ilçesinde kütüphanecilik yapmış, görevi sırasında yıllar boyunca kendisine ait olan yedi eşek ve üç at ile 36 köye seyyar kütüphane hizmeti götürmüştür.

Eşekli Kütüphane Mustafa Güzelgöz

Güzelgöz’ün uygulamasından birkaç yıl önce, Amerika’da Büyük Buhran‘ın yaşandığı zamanlarda neredeyse tamamı kadınlardan oluşan bir grubun da benzeri çalışmaları olmuştu.

Eşekli kütüphanelerin yıllar sonra geri dönmesi konusunda sizler neler düşünüyorsunuz? Sizce bu tür hizmetler devam etmeli mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: İHA

Hakan Tunç

Kocaeli Üniversitesi'nden mezun. Kitap okumayı, film izlemeyi ve özellikle animeleri çok sever.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for periyodiknesriyat periyodiknesriyat dedi ki:

    Twitter’da bir haber gördüm ve hemen altında bizim “eşekli kütüphane” haberimizi gördüm, güzel tesadüf:

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

elizabeth olsen love and death

WandaVision Yıldızı Elizabeth Olsen, “Love and Death” Dizisinin Başrolünde Yer Alacak

Tuca & Bertie 2. Sezon Çıkış Tarihi

Tuca & Bertie 2. Sezon Çıkış Tarihi Belli Oldu