in ,

Eski Kitaplar Neden Çikolata ve Kahve Gibi Kokar? İşte Bilimsel Sebebi!

Eski kitap kokusu denince aklınızda beliren çikolata ve kahve tatlarının ardında bilimsel bir neden yatıyor. İşte o araştırmanın tüm detayları!

eski kitap kokusu
- Reklam -
- Reklam -

Eski kitap kokusu tutkunlarını yakından ilgilendiren bir araştırma yapıldı. University College London’da gerçekleştirilen bir araştırmayla eski kitapların ne koktuğu hakkında oldukça bilimsel bir kanıya ulaşıldı. Bizim eski kitaplarımız toz, tahta gibi kokadursun, daha eski kitaplar aslında çikolata ve kahve kokuyormuş. Kitap kokusu neye benzer sorusu sonunda cevap bulmuş gibi görünüyor!

Yeni çıkan kitapların kokusuna hepimiz aşinayız, kağıt ve mürekkep kokusu. Ancak eski kitaplar, kitapseverlerin burunlarına dalan tatlı ve misk gibi bir kokuya sahipmiş. Ve görünüşe göre bu koku çoğu insana çikolatayı hatırlatıyormuş.

Heritage Science’ta yayınlanan bir çalışmada araştırmacılar eski kitapların kokusunu karakterize etmek ve geçmiş hakkında bir şema çıkartmak adına kitap ve kütüphane kokuları ile ilgili bir çalışmanın sonuçlarını yayınlamış.

- Reklam -

Her şey kimyager Matija Strlič’in arşivcilerin çalıştıkları kitapları kokladıklarını fark etmesiyle başlamış. Neden kokladıklarını sorduğundaysa arşivciler, “Koku, kitapta kullanılan materyalle ilgili çok şey söyleyebilir,” demişler. Kendisi de bir arşivci olarak yetişmiş olan Strlič buna oldukça şaşırarak bu kokuları ölçmek adına bir yol bulmaya çalışmış.

eski kitap kokusu neden çikolata kahve

“İnsan burnundan daha kesin sonuçlar çıkarabilecek bilimsel bir teknik geliştirebiliriz diye düşündüm,” diyor Strlič.

“Kitap gibi materyaller havaya uçucu organik bileşikler yayar. Burnumuz bu kendine has bileşiği alarak beyne iletir. Beyin de bunu belli bir koku olarak yorumlar.”

- Reklam -

Bu bileşikler günümüzde bazı sensörler aracılığıyla da algılanabiliyor. Aslında güvenlik yetkililerinin uyuşturucu ve bomba aramada kullandığı cihazlar da tam olarak bu sensörlerin mantığıyla çalışmakta. Ancak bu cihazlar yapılan bu çalışmada uyuşturucu yerine eski kitaplardaki kimyasal bileşikleri saptamakta kullanıldı. Örnekler alınıp gaz kromotografisi-kütle spektrometresi kombinasyonunda işlendikten sonra Strlič ve iş arkadaşları eski kitaplardaki kokuları birbirinden ayırmayı başarmış.

kitap kokusu çalışması
Cecilia Bembibre 18. yüzyıldan kalma bir incilin kokusunu almaya çalışırken.

Eski Kitap Kokusu Üzerine Düzenlenen Sosyal Deney de Sonuçları Doğruluyor

Strlič ve arkadaşları bu kokuları ayırmakla kalmayarak bir sosyal deney de düzenlemiş. İngiltere’nin önde gelen arşivci cemiyetlerinden National Trust ile düzenledikleri deneyde Birmingham Müzesi ve Sanat Galerisi’ne gelen katılımcılara üzerinde ismi yazmayan şişelerde kokular koklatılmış. 79 katılımcıdan büyük çoğunluğu eski kitaplardan toplanan bu kokuları çikolataya benzetmiş.

Katılımcıların bu sonuçları araştırmacıları hiç de şaşırtmamış çünkü zaten daha önce laboratuvar ortamında cihazlarla yaptıkları deneylerde buldukları değerler çikolata ve kahve kokusunun değerleriyle örtüşüyormuş.

Şimdi aldığımız kitaplar torunlarımıza çikolata gibi kokacak mı bilemiyoruz ancak bu çalışma bir çok insanda kütüphaneye gitme düşüncesini uyandırabilir. Heritage Science’taki makalede Strlič’in çalışma arkadaşı Cecilia Bembibre’nin kitaplardaki bu kokuların, koklayan insanları nasıl etkilediğine dair de hoş bir bölüm bulunmakta. Okumanızı tavsiye ederiz.

Sizin aklınıza eski kitap kokusu denince ne geliyor? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* E-Kitap ve Koku: Milyarlarca Yıl Süren Tantana

Burak İpek

Özellikle bilimkurguya ve çizgi romanlara bayılır. Çizgi romanlara girişi Dylan Dog, bilimkurguya aşkı ise Dune serisi ile başladı. 7 yaşından beri bilgisayarla ve elektronik aletlerle iç içe yaşamayı seçerek göbeğini büyüttü. Düşüncelerini başkalarıyla tartışmak adına Kayıp Rıhtım’da yazılar yazıyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

aghartali ust

Nehrin İki Yakası İkinci Kitabıyla Kaldığı Yerden Devam Ediyor

oteki sehir ust

Sürrealizm Klasiği “Öteki Şehir” Artık Türkçe