in , ,

Etiyopya’da Unutulmuş Bir Zanaatın Belgeseli: Sisli Dağlardaki Parşömen Kitap Ustası

Etiyopya’daki Ankober Dağları’nda unutulmuş bir zanaat, belgesele konu oldu. The Bookmaker, bir parşömen kitap ustasının hayatından kısa kesitler sunuyor.

etiyopya the bookmaker parşömen ustası
- Reklam -
- Reklam -

Al Jazeera English bünyesinde hazırlanan Africa Direct programı, Afrikalı yönetmenlerin gözünden kıtadaki dikkat çekici yaşam hikâyelerine odaklanıyor. 30 kısa belgeselden oluşan bu projenin bölümlerinden birisi de The Bookmaker.

The Bookmaker, parşömen kitapları farklı bir iklimde tanımamıza yardımcı oluyor. Bu kısa fakat etkileyici belgesel izleyiciyi Doğu Afrika’ya misafir ediyor.

Yapımcısı Girum Berehanetsehay bu belgeselde, Etiyopya’da bulunan Ankober Dağları’nın sislerini aralıyor. Gelenek, din ve sabır temalarını işleyerek, farklı nesillerin iş ve eğitim kavramlarına nasıl baktığına kısaca değiniyor.

- Reklam -

Belgeselde hayatı anlatılan Archbishop Kalehiwot Habtewold eski bir zanaatı hâlâ ayakta tutmasıyla tanınıyor. Habtewold, genç öğrencilerini keçi derisi bulmaları için araştırmaya gönderiyor. Çünkü parşömen için yüksek kalitede ve açık renkte keçi derisi kullanılması gerekiyor

Archbishop Kalehiwot Habtewold, yaşadığı yerdeki kilisede görevli. Belgeselde, orta boy bir İncil’i tanıtıyor. Kitabın yapımında yaklaşık 50 keçinin derisi kullanılmış ve Etiyopya’nın ünlü imparatoru II. Menelik’in mührüne de yer verilmiş. Habtewold, daha büyük boyuttaki bir kitap için 200 deri kullanabileceğini söylüyor. Ayrıca diğer parşömen kitaplarının geçmişinin ise daha eskilere dayandığını belirtiyor.

The Bookmaker Belgeseli Etiyopta’daki Antik Parşömen Zanaatını Gözler Önüne Seriyor

İnce ve titiz bir çaba gerektiren kitapların yapımı yıllar alıyor. Hristiyanlıkta önemli bir yeri olan Azizlerin Hayatı kitabı gibi eserlerin 5-6 yılda, daha büyük kitapların yapımının ise 10 yıl ve daha fazla bir vakit aldığını söylüyor. Bunun yanında, kitapların muhafaza edildiği koşullar her ne kadar iyi olmasa da, içeriklerinin hâlâ canlı durduğunu söylüyor.

etiyopya the bookmaker parşömen ustası belgesel

Kendi döneminde ilim için ciddi arayışta olduklarını ifade eden Habtewold, şimdiki eğitimcilerin çocuklara karşı tutumunu da eleştiriyor:

- Reklam -

“Şimdiki nesil deri üzerinde çalışmayı iyi bulmuyor çünkü eğitimciler öğrencileri bu zanaatten uzak yollara yönlendiriyor.”

Mezun olduktan sonra iyi bir gelir için modern işler aradığını söyleyen Habtewold’un büyük oğlu, parşömenler üzerinde çalışmanın gerçek bir iş olmadığını düşündüklerini söylüyor. Küçük oğlunun sanat üzerine olan eğiliminden de bahseden Habtewold, herkesin modern eğitim almaması ve ofislerle sınırlandırılmaması gerektiğine inanıyor.

Belgesel tekrar hatırlatıyor ki, devam etmesi gereken birçok zanaat, modern dünyanın gürültüsü arasında kaybolup gidiyor. 10 dakikalık İngilizce altyazılı belgesele buradan ulaşabilirsiniz.

Belgesel hakkında neler düşünüyorsunuz? Saklı kalmış yaşam öykülerinden benzer örnekler aklınıza geliyor mu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Al Jazeera

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

J.K. Rowling, Rusya Lideri Putin'e Sert Dille Cevap Verdi

J.K. Rowling, Kendisini Örnek Gösteren Rusya Lideri Putin’e Sert Dille Cevap Verdi

Seran Demiral Söyleşi

Seran Demiral: “Dünyayı Değiştiremesem Bile Değişimin Neden Gerektiğini Anlatmak için Yazıyorum”