in ,

Evliya Çelebi’nin “Gülabi Ağa’nın Başından Geçenler” Anlatısı Çizgi Romana Uyarlandı

Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme’sinde yer alan “Gülabi Ağa’nın Başından Geçenler”, ressam Mustafa Delioğlu tarafından çizgi romana uyarlandı.

Evliya Çelebi’den: Gülabi Ağa’nın Başından Geçenler - Mustafa Delioğlu
- Reklam -
- Reklam -

Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme eserinde bahsi geçen Gülabi Ağa’nın Başından Geçenler anlatısı Mustafa Delioğlu imzasıyla çizgi romana adapte edildi. 96 sayfalık macera Yapı Kredi Yayınları tarafından yayımlandı.

Türkçede daha önce 10 kitap ve 20 cilt olarak yayımlanan Seyahatnâme, 17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından kaleme alınmıştı. Kitap formatında ilk defa 1848’de Kahire’de yayımlanan eser; dünya çapında pek çok bilim insanı ve araştırmacının ilgi odağı olmuş, birçok edebiyat eserine ilham olarak etkisini hissettirmişti.

Hayal gücüyle yoğrulmuş olmasına rağmen sosyolojik tespitleri sayesinde önemli bir tarihi kaynak olarak da okunabilen Evliya Çelebi’nin Seyahatnâme’sinde bulunan Sergüzeşt-i Gülabi Ağa hikâyesi, ressam Mustafa Delioğlu tarafından resimli romana uyarlandı.

- Reklam -

Sergüzeşt-i Gülabi Ağa anlatısı Hz. Musa ve Hızır kıssalarından izler taşıyan; Ayasofya’da başlayıp Kırklar Meclisi’ne, ardından da Galata meyhanelerine uzanan bir hikâye olarak biliniyor.

Evliya Çelebi’den: Gülabi Ağa’nın Başından Geçenler - Mustafa Delioğlu

Eseri uyarlayıp çizimlerini gerçekleştiren Mustafa Delioğlu, 1946 yılında Erzincan’da doğdu. Çoğunlukla çocuk kitaplarına çizdiği illüstrasyonlarla tanınan sanatçı; açtığı sergilerle uluslararası da ilgi görmüş bir isim. Delioğlu; yaklaşık 30 yıldır Yapı Kredi Yayınları’nın da eserlerini resimliyor ve kapak desenlerini çiziyor.

Evliya Çelebi’den: Gülabi Ağa’nın Başından Geçenler – Mustafa Delioğlu | Arka Kapak Tanıtımı

Evliya Çelebi’nin olağanüstü anlatılarının en ilginçlerinden biri olan ‘Sergüzeşt-i Gülabi Ağa’, usta ressam Mustafa Delioğlu tarafından içerikçe zenginleştirilip günümüz Türkçesine aktarıldı.

- Reklam -

Evliya Çelebi’den: Gülabi Ağa’nın Başından Geçenler adlı bu etkileyici resimli roman okurla yeniden buluşuyor.

Gülabi Ağa`nın Başından Geçenler, Evliya Çelebi`nin olağanüstü anlatılarından biridir. Ben de bu olağanüstü anlatıyı abartıp uzatarak resimli roman halinde sizlere sundum. Umarım beğeneni çok olur. – Mustafa Delioğlu

Toplamda 96 sayfadan oluşan ve kuşe kâğıda basılan eser, Ocak 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Evliya Çelebi anlatılarına dair görüşlerinizi ve yeni çizgi roman uyarlaması hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz. Ayrıca en güncel edebiyat içerikleri için bizleri Google Haberler üzerinden takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for ilkaysf ilkaysf dedi ki:

    Merak ettim. En kısa sürede edinip okuyacağım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Michael B. Jordan, Creed 3 Anime Filmi

Michael B. Jordan, “Creed 3″teki Dövüş Sahnelerinde Anime Etkisi Olduğunu Söyledi

The Boys 3. Sezon Yüzüklerin Efendisi Dizisini Geçti

The Boys, Yüzüklerin Efendisi Uyarlamasını Geçerek 2022’de Prime Video’nun En Çok İzlenen Dizisi Oldu