in

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi Günümüz Türkçesiyle Yeniden Raflarda

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi Günümüz Türkçesiyle bir kez daha raflara geliyor. Uzun süredir baskısı bulunmayan 17. yüzyıl klasiği yeniden okurla buluşuyor.

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi Günümüz Türkçesiyle Raflarda
- Reklam -
- Reklam -

Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnâmesi yeniden yayımlanıyor. Yeditepe Yayınevi, Seyit Ali Kahraman’ın derleyiciliğinde bir süredir baskısı bulunmayan klasiği tekrar okurla buluşturuyor. İki ciltten oluşan ilk kitap İstanbul raflarda.

Daha önce 10 kitap ve 20 cilt olarak Yapı Kredi Yayınları’nın Delta dizisi kapsamında yayımlanan Günümüz Türkçesiyle Evliya Çelebi Seyahatnâmesi için uzun süredir güncel bir baskı bulunamıyordu. Yeditepe Yayınevi, 2022 yılında önemli bir adım atarak Evliya Çelebi’nin ünlü seyahatnâmesini bir kez daha okurla buluşturmaya başladı.

17. yüzyılda Evliya Çelebi tarafından kaleme alınan eser, ilk defa 1848 yılında Kahire’de basılmıştı. Dünya çapında da birçok bilim insanının ve araştırmacının değerlendirdiği bu kült yapıt, gezi yazısı türünde olmasına rağmen Evliya Çelebi’nin üslubu ve değindiği konular nedeniyle pek çok farklı okumaya imkân sağlayan bir deneyim sunuyor.

- Reklam -

Yeditepe Yayınevi, her ay bir kitabı okurla buluşturarak toplam 10 ayda güncel ve gözden geçirilmiş baskılarla külliyatı tamamlamayı hedefliyor. Yayınevi daha önce eserin derleyicisi Seyit Ali Kahraman’ın Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nden Seçmeler, 19. Yüzyılda Osmanlı Devlet Yönetimi-Tezakir ve Evliya Çelebi Seyahatnâmesi’nde Kanuni Sultan Süleyman gibi çalışmalarını da yayımlamıştı.

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi – Arka Kapak Tanıtımı

Evliya Çelebi Seyahatnâmesi Günümüz Türkçesiyle Raflarda

Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi, on yedinci yüzyıl klasiği olarak hem zevkle okunabilecek bir edebiyat eseri hem de dil, tarih, dinler tarihi, sanat tarihi, tasavvuf tarihi, yerel tarih, halkbilimi, topografya ve araştırmacıları için kaynak niteliği taşımaktadır.

- Reklam -

Asya, Avrupa ve Afrika’da gezip gördüğü yerler için yalnızca onun kullandığı bir dil ve bakış açısı ile tanıklık eden Evliyâ Çelebi, on ciltlik dev eserinin birinci cildiyle aynı zamanda ilk Türkçe “İstanbul Monografisi”ni de yazmıştır.

Adlarını vermiş olsa bile birçoğunu bugün bilemediğimiz pek çok kaynaktan derlediği mitoloji ve tarih karışımı bilgilerden saray hayatına; pek çok ünlünün kişisel tarihinden şehrin gündelik hayatına; şehrin etrafını çevreleyen surlardan her türlü mimari esere; kapılardan tepelere ve iskelelere; savaş ve barışta şehrin ve ordunun ihtiyaçlarını karşılayan yüzlerce esnaftan bahçe ve mesirelere; padişahlardan her sınıftan yönetici, bilim adamı ve ilginç tiplere; devletçe düzenlenen şenliklerden çok özel meclislerde yaşanan eğlencelere varıncaya kadar akla gelebilecek her şey bu ciltte anlatılmıştır.

İki cildi toplamda 1016 sayfadan oluşan ve kutulu bir baskıyla hazırlanan kitap, 3 Ocak 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Evliyâ Çelebi Seyahatnâmesi hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

7 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for FelToro FelToro dedi ki:

    Yeni baskısını uzun zamandır bekliyordum. Harika haber :slight_smile:

  2. Avatar for Pardus Pardus dedi ki:

    Seyehatname önemli bir eser. Güzel bir haber.

  3. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    Sonunda ya,gözüm yollarda kalmıştı.

  4. Avatar for Yorumcucadi Yorumcucadi dedi ki:

    Habere sevindim ama fiyatı görünce bir üzülmedim değil :pleading_face: x10 olması daha da fena üstelik o da en iyi ihtimalle bundan sonra çıkacakların fiyatı da aynı olursa ki hiç sanmıyorum.

  5. Avatar for Arcade Arcade dedi ki:

    Ya fiyatı görünce herhalde cidden Evliya Çelebi’ye telif ödediler dedim.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

2 cevap daha var.

Acun Ilıcalı Hasan Can Kaya RTÜK Konuşanlar Exxen

Hasan Can Kaya’dan Konuşanlar’a Ceza Kesen RTÜK Hakkında İlk Açıklama: “İftira ve Karalama Kampanyası”

Fantastic Four: Reckoning War Alpha #1

Fantastic Four: Reckoning War Alpha ile İlk Savaş Geri Dönüyor