Facebook: Perde Arkasının Hikâyesi okurla buluşuyor. Steven Levy’nin eseri, Timaş Yayınları etiketiyle dilimize kazandırılıyor.
ABD’li gazeteci ve yazar Steven Levy’nin ilk olarak geçen yılın şubat ayında, Facebook: The Inside Story adı ile yayımlanan eseri şimdi Türkçede.
1951 doğumlu Steven Levy’yi, bilgisayar, teknoloji, internet ve kriptografi üzerine yaptığı araştırmalarla tanıyoruz. Levy, daha önce In the Plex, Hackers, Crypto, Artificial Life, The Unicorn’s Secret gibi eserler de kaleme almıştı.
Yazarın son çalışmalarından birisi olan ve günümüz sosyal medyasının ilk yapı taşlarından birisi olan Facebook’a odaklanan kitabı artık Türkçede. 2004 yılında Mark Zuckerberg tarafından kurulan Facebook, bugün dünyanın en güçlü şirketleri arasında yer alıyor.
Facebook: Perde Arkasının Hikâyesi kitabından tadımlık bir bölüm okumak için BURAYA tıklayabilirsiniz.
Facebook: Perde Arkasının Hikâyesi – Steven Levy | Arka Kapak Tanıtımı
Bugün Facebook, mütevazı başlangıcından bambaşka bir noktada. Seçimleri etkileyen “sahte haber” hesapları, Cambridge Analytica skandalı, kullanıcıların kişisel verilerinin işlemesi, sosyal medya platformları üzerindeki tekelci tavrıyla dünya gündemi üzerinde muazzam bir güce sahip. Kurucusu ve CEO’su Mark Zuckerberg’ün eylemlerine karşı artan hoşnutsuzluğu çevreleyen son tartışmalar, ilk defa bir “şirket”i ulusal gündemin merkezine yerleştirdi.
Facebook hakkında çok şey yazıldı, ancak hiç kimse hikâyenin tamamını, yükselişi ve yanlış adımları anlatmadı. Bu kitap Facebook’un kullanıcılarının günlük yaşamındaki etkin varlığını, her ne pahasına olursa olsun büyüme politikasıyla WhatsApp ve Instagram’ı almak için en büyük rakiplerini geride bırakmasına kadar şirketin kontrolsüz gücünü ve şok edici tekniklerini belgeliyor. Bu kadar bağımlılık yapan ve etki alanı genişleyen platformun kurucuları, şimdilerde kendi tehlikelerinin farkına varmaya başladı. Facebook’un içinden ve dışından üst kademe yöneticiler ve çalışanlarla yapılan yüzlerce röportaja dayanan Levy’nin bu kapsamlı çalışması, dünyayı değiştiren ve sonuçlarıyla da yüzleşen Facebook’un hikâyesinin derinliklerine iniyor.
Facebook: Perde Arkasının Hikâyesi Hakkında Ne Dediler?
“Levy’nin çok yönlü Facebook’u, konuyu tüm detaylarıyla ele alıyor, meselelerin derinine iniyor. Sonuç ise tarafsız ve yıkıcı.” — San Francisco Chronicle
“Bu kitabın değeri, Facebook’un gizlilik sorunlarını, algoritmalarını ve Cambridge Analytica olayının tüm parçalarını bir araya getirmesinde yatıyor.” — Library Journal
“Levy şevkle yazıyor. Cambridge Analytica planının kökenini, Facebook’un ilk kullanıcılarının gizlilik kaygılarını hiçe saymasına kadar izleyebiliyor… Levy, Haber Kaynağı ve reklamcılığın gelişimini tartışırken, Özel Danışman Robert Mueller tarafından seçime müdahale etmekle suçlanan Rusya İnternet Araştırma Ajansı da dahil olmak üzere farklı aktörlerin bunu gelecekte kötüye kullanılacağının habercisi olduğunu gösteriyor… Ve o, zor sorular sormaktan çekinmiyor.” — The Washington Post
“Sosyal medya devi Facebook, bu tarafsız çalışmada idealist ama aynı zamanda şüpheli, sömürücü ve giderek daha fazla kuşatılan bir varlık olarak karşımıza çıkıyor… Facebook çalışanlarına özgürce erişebilen Levy, verilerini reklamcılar ve siyasi görevlilerle paylaşarak kullanıcıların gizliliğini ihlal ettiği iddialarıyla; Trump taraftarı Rus propagandası, nefret söylemi ve manipülatif sahte haberler için bir vektör olarak hizmet ettiği suçlamalarıyla boğuşan şirketin kapsamlı ve son derece eleştirel bir portresini çiziyor.” — Publishers Weekly
“Bu etkileyici kitap, yirmi birinci yüzyılda teknoloji devleri ve kişisel gizlilik hakkında önemli konuşmalara ilham verecek.” — Booklist
Toplamda 704 sayfadan oluşan bu kapsamlı kitabın Türkçe tercümesi Yasin Konyalı tarafından gerçekleştirildi. Eserin editörlüğünü ise Ayşe Tuba Ayman üstleniyor. Kitap geçen haftalarda raflardaki yerini aldı.
Peki siz bu tip büyük şirketlerin perde arkasını merak edenlerden misiniz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!