in

Gülten Dayıoğlu’nun Fadiş Romanı 50. Yaşını 100. Baskısı ile Kutladı

Gülten Dayıoğlu imzalı Fadiş, 50. yılını kutluyor. Üç neslin birlikte büyüdüğü eser, yeni yaşında 100. baskısı ile özel bir edisyona da kavuşuyor.

Fadiş - Gülten Dayıoğlu 100. Baskı Özel 50. Yıl
- Reklam -
- Reklam -

Türkiye’de çocuk edebiyatı denince akla ilk gelen isimlerden birisi olan Gülten Dayıoğlu, edebiyattaki uzun yolculuğuna devam ediyor. Yazarın Fadiş adlı eseri, bu yıl 50. yaşını kutluyor. Kitap yeni yaşını 100. baskısı ile taçlandırdı.

1935 yılında Kütahya’da dünyaya gelen Gülten Dayıoğlu roman ve öykü türünde yazdığı eserlerle tanınıyor. Özellikle ülkemizde çocuk edebiyatı kavramını oturtan isim olarak karşımıza çıkıyor.

Yazarın ilk romanı Fadiş üzerine şimdiye dek sempozyumlar, paneller ve sayısız toplantılar gerçekleştirildi. 1971 yılında yayımlanan kitap, yurt dışında da çeşitli dillere tercüme edilmişti.

- Reklam -

Mo’nun Gizemi gibi bilimkurgu serileri, Akıllı Pireler, Işın Çağı Çocukları, Alacakaranlık Kuşları, Kıyamet Çiçekleri gibi bilimkurgu romanları; sayısız hikâye ve çocuk romanı kaleme alan Dayıoğlu, öykü türünde de önemli eserleri vermeyi başarmış bir isim.

1964’te Döl adlı öyküsü ile Yunus Nadi Öykü ikincilik ödülüne değer bulunan yazar, sonrasında birçok ödülün odağı olmayı da başardı. Ancak bundan önemlisi “kuşaklar boyu” çocukları eserleri ile etkilemeye devam etti.

Gülten Dayıoğlu Romanı Fadiş, 50. Yılında Özel Bir Baskı ile Raflara Geliyor

Yazarın ilk öykülerinden sonra kaleme aldığı 1971 tarihli roman, Dayıoğlu’nun özyaşam öyküsünden de yoğun etkiler taşıyor. Küçük bir kızın sevgi ve duygu dolu anlatısını konu alan Fadiş, üç kuşak boyunca genç okurların ilgisini canlı tutmayı başardı.

Fadiş – 100. Özel Baskı olarak anılacak yeni baskı, romanın ilk baskısı göz önünde bulundurularak hazırlandı. Ciltli bir edisyonla yayınlanacak kitabın bir başka özel yanı ise Gülten Dayıoğlu’nun ıslak imzasını taşıyor olması.

Fadiş - Gülten Dayıoğlu 100. Baskı Özel 50. Yıl

- Reklam -

Dayıoğlu, ilk romanı hakkında şu yorumda bulundu:

“Şu günlerde, sevgili Fadiş kızımın mürüvvetini görmenin sevinç ve coşkusunu yaşıyorum.”

Fadiş – 100. Özel Baskı | Arka Kapak Tanıtımı

Yıkılmış bir yuvadan geriye kalan Fadiş, analı babalı bir yaşamı olmadığından çeşitli köy, kasaba ve kentlerde akrabalardan oluşan değişik ailelerin yanında yaşamak zorundadır. Tek dayanağı annesi Cemile’dir ama babası onu kaçırıp annesinden uzaklaştırır. Annesi, kızını aramaya başlar ve sonunda bulur. Ancak geçinebilmek için çalışmak zorunda olduğundan Fadiş’i, aylık yollamak koşuluyla yakınlarına bırakır. Ana kızın yaşamı özlemle sürer gider. Fadiş’in duygu yüklü yaşam serüveni öylesine renkli, öylesine ilginç ve sürükleyicidir ki… Yediden yetmişe herkesin kendinden bir şeyler bulduğu Fadiş’in yaşamın zorlukları karşısında gösterdiği direnç insanlara örnek olacak niteliktedir. Bu yüzden Fadiş yıllardır halkın elinde, gönlünde yaşamayı başarmıştır.

320 sayfadan oluşan özel baskı 20 Mayıs 2021 tarihinden itibaren Altın Kitaplar etiketi ile raflardaki yerini alacak. Sitemizde yer alan Gülten Dayıoğlu söyleşisi için buraya tıklayabilirsiniz.

Siz Fadiş romanını okumuş muydunuz? 100. Özel Baskı haberini nasıl karşıladınız? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum‘da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for pcd pcd dedi ki:

    En sevdiğim çocukluk yazarının en sevdiğim kitaplarından biri. Çok mutlu oldum, yıllar sonra alıp okumak eminim çok tuhaf ve duygusal hissettirecek.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Killers of the Flower Moon İlk Bakış Görseli Martin Scorsese Yeni Film

Martin Scorsese’nin Killers of the Flower Moon Filminden İlk Görsel: DiCaprio ve De Niro Tekrar Buluşuyor

charles dickens yasak aşk madalyon sergi londra

Charles Dickens’ın Yasak Aşkı ile Anılan Madalyonlar Sergilenecek