in

FBI, Yayımlanmamış Kitapların Taslaklarını Çalan Zanlıyı Yakaladı: Margaret Atwood da Mağdur Olmuştu

FBI, yüzlerce yazarın kitap taslaklarını çalan zanlıyı yakaladı. Mağdurlar arasında Margeret Atwood ve Ethan Hawke gibi isimler de yer alıyor.

fbi kitap hırsızı yakaladı
- Reklam -
- Reklam -

FBI, yüzlerce yazarı mağdur eden zanlıyı New York’ta yakaladı. Aralarında Margaret Atwood ve Ethan Hawke gibi isimlerin eserlerinin de yer aldığı yüzlerce kitap taslağını çaldığı iddia edilen Filippo Bernardini için düzenlenen operasyon sonuç verdi. Dijital dolandırıcılık ve fikri haklara zarar vermek gerekçesiyle hakim karşısına çıkacak şüpheli, ünlü İngiliz yayınevinde çalışıyordu.

New York Times’ın haberine göre 29 yaşındaki İtalyan asıllı Filippo Bernardini bu çarşamba günü FBI tarafından John F. Kennedy Uluslararası Havalimanı’nda tutuklandı. Sosyal medya hesabına göre Bernardini, Birleşik Krallık’ta bulunan Simon & Schuster adlı yayınevinde telif hakları koordinatörü olarak görev yapıyordu. Yayınevi daha sonra yaptığı açıklamada zanlının kendi çalışanları olduğunu doğruladı.

Simon & Schuster verdiği demeçte şunları söyledi:

- Reklam -

“Geçen çarşamba günü bir çalışanımız hakkımızda başlatılan dolandırıcılık ve kimlik hırsızlığı iddiaları karşısında oldukça şaşırdık ve dehşete kapıldık. Dava hakkında daha fazla bilgi ortaya çıkana kadar çalışan açığa alınmıştır. Simon & Schuster olarak yazarlarımızın fikri mülkiyet haklarını korumak birincil önceliğimizdir. Bütün yayıncılık endüstrisi adına davanın FBI tarafından ele alınmasından ve iddia edilen faile karşı gerekli adımları atmasından dolayı minnettarız.”

İddialara göre zanlı yayıncılık dünyasındaki yazarları, editörleri ve ajansları sahte mail hesapları ile kandırarak yayımlanmamış eserlere erişim sağlıyordu. Bernardini’nin karşı karşıya olduğu suçlamalar ise “yanlış yönlendirme, dolandırıcılık ve yüzlerce kişiyi dolandırmaya teşebbüs” olarak açıklanıyor. Zanlının beş yıl boyunca 160’tan fazla sahte internet sitesi açmış olduğu tahmin ediliyor. Gerçekten var olan yayıncılık şirketlerinin yer imlerindeki harflerde değişiklik yaparak internet adresleri aldığı ifade ediliyor. Bernardini bu dolandırıcılık şeması ile sadece Birleşik Krallık’ta değil dünya geneline yayıldığı ve birçok yayınevini etkilediği açıklanıyor.

Bernardini dijital dolandırıcılık ve ağır fikri mülkiyet dolandırıcılığı suçlamaları ile New York eyaleti Güney Bölgesi’nde hâkim karşısına çıkacak. Times tarafından açıklanana göre Bernardini’nin şu an için bir avukatı yok.

FBI Tarafından Yakalanan Zanlı Adalete Teslim Edildi

Federal Soruşturma Bürosu’nun New York Yardımcı Asistanı Michael Driscoll tarafından yapılan açıklama şu şekilde:

- Reklam -

“Yayımlanmamış taslaklar onları ortaya koymak için zaman ve enerji harcayan yazarlar için bir sanat parçasıdır. Yayınevleri bu değerli taslakları korumak için bütün imkânlarını kullanırlar. Ancak Bay Bernardini yayıncıları kandırarak başkalarının fikri mülkiyetlerini kendi çıkarları için kullanmaya çalıştı. Açıkça görülüyor ki paçayı kurtarabilmek için yeterince yaratıcı değildi.”

fbi kitap hırsızı Ethan Hawke ve Margaret Atwood
Ethan Hawke ve Margaret Atwood

Bernardini yakalandığında yanında Margaret Atwood ve Ethan Hawke gibi popüler isimlere ait bazı taslakların olduğu belirtiliyor. Şimdilik bu taslakların karaborsaya ya da illegal herhangi bir platforma satılıp satılmadığına dair bir bilgi yok. Bernardini’nin yayımlamamış taslakları yayınevleri üzerinde baskı kurmak ve kendi çıkarları için kullanmak için çaldığı düşünülüyor.

Siz bu dolandırıcılık hikâyesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum adresi üzerinden bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Variety, NBC News

Oğuzhan Açıkalın

Gedikli bir çizgi roman geek’i olmasam da beyaz sayfalara doluşmuş renkli resimleri her zaman ilgiyle takip ettim. Çünkü resimlerin ve kelimelerin bizi olduğumuzdan daha iyi bir yere taşıyacağına inanıyorum. Kısa kısa hikâyeler yazıyorum, edebiyatın her türlüsüne ilgi duysam da bilimkurgu konusunda kendimi geliştirmeye çalışıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

fazıl hüsnü dağlarca nobel edebiyat ödülü 1971

Nobel Arşivi Yıllar Sonra Açıldı: Fazıl Hüsnü Dağlarca, Pablo Neruda’nın Ödül Aldığı 1971’de Adaylar Arasındaymış

Sidney Poitier ölüm

Oscar Ödülü Kazanan İlk Siyah Oyuncu Sidney Poitier Yaşamını Yitirdi