in

G.R.R. Martin’in Silmarillion’u “Fire And Blood”un Çıkış Tarihi Belli Oldu

George R.R. Martin’in Silmarillion’u olarak anılan ve Westeros’un şimdiye kadarki en detaylı tarihçesini içeren “Fire and Blood” külliyatının ilk cildi bu yıl bizlerle olacak.

fire and blood ust
- Reklam -
- Reklam -

Buz ve Ateşin Şarkısı serisinin usta yazarı George R.R. Martin, “GRRMarillion” olarak hitap ettiği Fire And Blood (Ateş ve Kan) külliyatının ilk cildinin bu yıl içerisinde bizlerle olacağını duyurdu.

Hatırlayacağınız gibi, yazarın bir süredir üzerinde çalıştığı ve Westeros’un ayrıntılı tarihinin anlatıldığı bu kapsamlı eser uzun bir süredir yazım aşamasındaydı. Hatta Martin geçen sene elinde çok fazla materyal olduğu için kitabı ikiye bölmek zorunda kaldığını açıklamıştı. İşte orada bahsi geçen ilk cilt, yurt dışında 20 Kasım’dan itibaren satışa sunulacak.

Taht Oyunları’nda (Game Of Thrones) yaşanan olaylardan 300 yıl öncesini konu alan ilk cilt, Aegon I Targaryen‘in (Fatih) zamanından başlayıp Aegon III Targaryen‘in (Ejderha Felaketi) dönemine kadar yaşananları anlatacak. Aliüstat Gyldayn‘in ağzından yazılan kitap bir roman değil, daha çok tarih kitabı tadında olacak ve daha önceden dilimize çevrilen Buz Ve Ateşin Dünyası‘nın çok daha kapsamlı bir versiyonunu oluşturacak. Öyle ki Buz Ve Ateşin Dünyası toplamda 334 sayfayken Fire And Blood‘un sadece ilk cildi 640 sayfadan oluşuyor. Bunun yanı sıra kitapta Doug Wheatley tarafından çizilmiş 80’e yakın siyah-beyaz illüstrasyon da bulunacak.

- Reklam -
fire and blood doug wheatley
Kraliçe Rhaenys, Meraxes’i Sürerken – Doug Wheatley

Kitapta bulunan hikâyelerden bazıları daha önce çeşitli derlemelerde yer almış aslında. Bunların arasında bizim dilimize çevrilen Düzenbazlar ve Buz Ve Ateşin Dünyası gibi eserler de var. Ancak Fire And Blood tüm bu hikayelerin kronolojik bir şekilde ve tek bir kapak altında toplandığı ilk eser olma özelliğini taşıyor. Ayrıca, George R.R. Martin’in belirttiğine göre, ilk ciltte Targaryen Hanesi’nin yaşadığı olayların yanı sıra Kıyamet’ten sonra Valyria’ya dönmenin neden bu kadar ölümcül olduğu ve Daenerys’in üç ejderha yumurtasının nereden geldiği gibi soruların da cevapları yer alacak.

Martin, kişisel blog sayfasında Fire And Blood’un ikinci cildinin Aegon III‘ten Robert’ın İsyanı‘na dek olan tarihi olayları kapsayacağını açıklamış ve bu cildin de “birkaç yıl içerisinde” hazır olacağını belirtmiş. Ek olarak, sizin de tahmin edebileceğiniz gibi, Winds Of Winter’ı (Buz Ve Ateşin Şarkısı 6) bu yıl göremeyeceğimizi de açık ve net bir şekilde belirtmiş. Yani 2019’a dek ne dizi ne de roman bekleyin Westeros’tan…

- Reklam -

Martin son olarak HBO’nun çekeceği 5 yeni Game Of Thrones yan dizisinin bu kitabı baz alıp almayacağını bilmediğini ve henüz kimsenin bu konu hakkında bir karar almadığını belirtmiş.

Fire And Blood’ın İngilizcesi şimdiden ön siparişe açılmış durumda. En kısa zamanda, temiz bir çeviriyle bizim dilimizde de görmek dileğiyle…

fire and blood

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

14 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    En azından adam boş durmuyor çalışıyor .adı lazîm değil ilk harfi patrick rotfus gibi değil (gerçi o da diz seneryosu üzerinde çalısıyordu)

    Not: illustrasyonları neden Michael Komarck çizmemiş ?

  2. Avatar for mit mit dedi ki:

    Güzel bir soru :stuck_out_tongue: Bu çizerle daha önce iki kitapta daha çalışmıştı, beğeniyor demek ki. O yüzden tercih etmiş olabilir.

    Bu arada Martin, altıncı kitabın 2019’a kadar gelmeyeceğini doğrulamış oldu, dikkatlerden kaçmasın :hanci:

  3. Avatar for Xerhias Xerhias dedi ki:

    Keşke gözden kaçma ihtimali olsada gözden kaçırsak ama … GRRM ile ilgili bir haber görünce gözlerim ilk 6. kitap ile ilgili kısmı arıyor. Sonra çıkmayacağını öğrenip, haberin devamını söverek aman yani üzülerek okuyorum.

  4. Avatar for Muhammed_Deger Muhammed_Deger dedi ki:

    Neden bu kadar geç yazıyorlar anlamıyorum? bir kitap yazmak bu kadar mı zor?

  5. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Evet, zor. Yazar rüştünü ispat etmiş bile olsa, bu asla değişmez; hatta üstündeki yük daha da artmıştır. Bu roman için de öyledir, kısa öykü için de. Bazen hikayelerini daha iyi anlatabilmek için kendilerini uzun ve derin araştırmalara sevk ederler.

    Haklı olarak, nasıl bu kadar emin olabildiğimi sorabilirsiniz? Hayır, yazar değilim. Sadece hikayecilik dinamiklerini anlamak için kendimce deneylerim oldu. Her denenemde, basit bir hikayenin, anlatıdaki en ufak değişiklikte bile amaçlanandan ne kadar farklı bir çehreye bürünebildiğini yakından inceledim.

    Mesleği yazarlık olan birinin, vermek istediği duygu ve düşünceleri eksiksiz biçimde aktarabilmek için ne kadar uğraş verdiğini, varın siz düşünün.

    Elbette benimkisi, profesyönel olmayan birinin, oldukça kişisel deneyimi. Ve kısa sürede yazılmış, başarılı romanlar olmuştur. (Örnek: Vathek, üç günde yazılmıştır.) Lakin o romanları yazanların belli bir birikimle ve eserlerini çoktan zihinlerinde tamamlayarak işe koyuldukları gibi bir gerçek var. (Örnek: Vathek’in yazarı William Beckford, zamanının yüksek eğitimli ve birikimli soylularındandır.)

    Kendinize sorun: Hikayecilik kolay olsaydı, kıymeti olur muydu? Hikayecilik kolay olsaydı, iyi ve kötü kitaplardan bahsedebilir miydik? Hikayecilik kolay olsaydı, belli yazarları över ve el üstünde tutar mıydık? Hikayecilik kolay olsaydı, aynı yazara ait işleri karşılaştırma ihtiyacı duyar mıydık? Kendinize sorun.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

9 cevap daha var.

marsandiz fanzin 14 ust

Marşandiz Fanzin 14. Sayısıyla 5. Yaşını Kutluyor!

sadik ruslan ust

“Sadık Ruslan” Raflarda Yerini Alıyor