in

Kafka’nın Yıllardır Kayıp Olan El Yazması Eserleri ve Kişisel Mektupları Dijital Erişime Açıldı

Franz Kafka’nın daha önce görülmemiş çizimlerini ve kişisel mektuplarını içeren belgeler İsrail Ulusal Kütüphanesi tarafından dijital ortama aktarıldı.

franz kafka eserleri mektupları çizimleri
- Reklam -
- Reklam -

Franz Kafka imzalı el yazmaları, kişisel mektuplar, çizimler ve hikâye taslakları dijital ortamda erişime açıldı. Bu materyaller uzun süredir gün yüzüne çıkmayı bekliyordu.

Max Brod tarafından İsrail Ulusal Kütüphanesi’ne miras bırakılan ve yıllar süren aramaların ardından 2019’da tamamlanan belgelerin içeriği şu şekilde: Franz Kafka’nın bitmemiş Hochzeitsvorbereitungen auf dem Lande hikâyesinin üç taslağı, yazarın İbranice çalıştığı defter, yüzlerce mektup, çizimleri ve gezi yazıları.

çizimler kafka

- Reklam -

Franz Kafka, eserlerini yakması için arkadaşı Max Brod’a bırakmış olsa da, Brod bunu reddetmiş ve onları yayımlamayı tercih etmişti. Bu sayede Kafka 20. yüzyılın en iyi yazarlarından biri olarak tanındı.

Max Brod tarafından İsrail Ulusal Kütüphanesi’ne bırakılan Kafka koleksiyonu, 1968’te Brod’un ölümünün ardından kayboldu. Kütüphanenin Almanya, İsviçre ve İsrail’de kayıp belgelerin izini sürdüğü 11 yıllık “Kafkaesk” bir mücadelenin ardından koleksiyonun tüm parçaları toplandı.

Kafka’nın kişisel notlarını içeren kâğıtlarda okul anıları da yer alıyor. Yazarın 1909’da aldığı notta “benimle birlikte eğitim gören bu çocukların arasında budalaydım ama en budala değildim” cümlesi bulunuyor.

metinler

Üniversite yıllarında çizim yeteneğini keşfeden Kafka’nın çizimleri ise genelde kendisinin ve tanıştığı insanların grotesk tasvirlerini içeriyor.

Babası Hermann’a yazdığı 47 sayfalık ve hiçbir zaman göndermediği mektuplarda ise, çocukluğunda aralarındaki ilişkinin zorluklarında bahsediyor.

notlar

Franz Kafka tüberkülozla olan 7 yıllık savaşının ardından 1924’te, 41 yaşında yaşamını yitirdi. Max Brod arkadaşının dediğini yapıp ondan kalanları yaksaydı, Kafka’ya dair çoğu şey yitip gidecekti. Gittiği yerlerde yanında Kafka’dan kalanları da taşıyan Brod, birçoğunu yayımlatarak ölümünün ardından arkadaşının adını edebiyat tarihine yazdırdı.

- Reklam -

Dijital Erişime Açılan Franz Kafka Eserleri Uzun Yıllardır Gün Yüzüne Çıkmayı Bekliyordu

Brod öldüğünde koleksiyonu sekreteri Esther Hoffe’ye bırakmış, kütüphaneye götürmesi için söz almıştı. Verilen emanetlere sahip çıkmayan Esther, 1988’de Kafka’nın Dava romanını 2 milyon dolara satmış, 2007’de ölümüne kadar diğer belgeleri ise istenilen yere götürmemişti.

Hoffe öldüğünde kütüphane, kızlarından belgeleri talep etti. Bu talebin reddedilmesi üzerine resmi işlem başlatıldı ve kayıp belgeler alındı. Kâğıtlar bulunduğunda yıpranmış oldukları ve iyi şekilde muhafaza edilmedikleri görüldü.

franz kafka mektupları

İsrail Ulusal Kütüphanesi’nin müdürü Oren Weinberg koleksiyon hakkında şunları söyledi:

“Franz Kafka’ya ait belgelerin dijital erişime açılması, kültürel mirasın korunması ve gelecek nesillere ulaşması için ortaya koyduğumuz çabanın parçası oldu. Uzun yıllar boyunca halka açık olmayan belgeleri dijital ortamda ücretsiz bir şekilde sunuyor olmaktan gurur duyuyoruz.”

Erişime açılan içeriklere buradan göz atabilirsiniz. Franz Kafka hakkında daha detaylı bilgiye ise şuradan ulaşabilirsiniz.

franz kafka eserleri el yazması

Franz Kafka ve eserleri hakkındaki görüşlerinizi bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.

Kaynak: BBC News

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Call Me By Your Name 2 - Find Me

Call Me By Your Name 2 Yönetmeni: “Devam Filmi Yakın Zamanda Gelmeyecek”

Adı Sıfır Luigi Ballerini

Luigi Ballerini’nin Ödüllü Distopya Romanı “Adı Sıfır” Türkçe Raflarında