in

Gabriel Garcia Marquez’in Arşivinin Neredeyse Yarısı İnternette Yayımlandı!

Teksas Üniversitesi’ne bağlı Harry Ransom Merkezi tarafından Marquez’in 27 bin sayfalık arşivinin yarıya yakın bölümü okuyuculara sunuldu.

gabriel garcia marquez
- Reklam -
- Reklam -

ABD’de Teksas Üniversitesi’ne bağlı Harry Ransom Merkezi, Kolombiyalı yazar Gabriel Garcia Marquez‘in 27 bin sayfalık arşivinin yaklaşık yarısını internet üzerinden ücretsiz yayımlandı.

New York Times gazetesi, Marquez’in çalışmalarının telif haklarının koruma altında olması nedeniyle, bu girişimin alışılmışın dışında bir durum oluşturduğuna işaret ederken üniversiteden yapılan açıklamada, yazarın metin, fotoğraf, mektup ve notlardan oluşan 27 bin sayfalık arşivinin tamamının da internette İngilizce ve İspanyolca yayımlanmasının planlandığı duyuruldu.

Harry Ransom Center Kütüphanesi bundan önce Nobel ödüllü yazarlar J.M. Coetzee, Kazuo Ishiguro ve İngiliz romancı Ian McEwan’ın arşivlerini de satın alarak okuyucuları şaşırtmıştı.

- Reklam -

2014’te aramızdan ayrılan Nobel Ödüllü yazar, dilimize de çevrilen Yüzyıllık Yalnızlık, Kırmızı Pazartesi ve Kolera Günlerinde Aşk gibi romanlarıyla tanınır ve büyülü gerçeklik türünün en önemli ustalarından biri olarak kabul edilir.

- Reklam -

Yılın son günlerine yaklaşırken 2017’ye kabaca baktığımızda birçok kurumun, derginin, müzenin arşivlerini açtığına şahit olduk. Sene içinde NASA’nın 58 yıllık, New York Modern Sanatlar Müzesi’nin (MoMA) 88 yıllık, TRT’nin 49 yıllık, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nun ise 83 yıllık arşivine vakıf olma şansını yakaladık. Yine bir arşiv havadisi ile yeni yılı selamlayıp böyle güzel haberleri yapmaya devam edeceğimizi umuyoruz.

Marquez’in arşivine hemen buradan ücretsiz olarak ulaşabilirsiniz.

Uygar Özdemir

Sanat tarihi, Türk mitolojisi ve fantastik edebiyat meraklısı; sıklıkla okur, çizer, yazar.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

ian mckellen gandalf

Yüzüklerin Efendisi Dizisinde Gelişme: Sör Ian McKellen Tekrar Gandalf Mı Oluyor?

haftanin kitabi 71

Haftanın Kitabı #71 – Iskarta