Lord of the Rings üçlemesi fantastik roman denilince akla gelen ilk kitap serisi olabilir. Bunun yanı sıra Peter Jackson tarafından kitaplarla aynı isimlere sahip, üç Yüzüklerin Efendisi filmi sinema dünyasının efsaneleri arasında yıllar önce yerini aldı. Öyle ki, nasıl kitapları yıllar sonra dahi hayli çok okunuyor ve bir yenisi yazılamıyorsa; filmleri de aynı popülerlikte izleniyor ve sahnelerin dahi bir yenisi çekilemiyor. Yüzüklerin Efendisi filmlerine ve kitaplarına rakip sayılabilecek en yakın kitap uyarlaması yapım ise şüphesiz ki Game of Thrones.
George R.R Martin’in yarattığı evren her ne kadar LOTR ile kıyaslanamayacak da olsa, takdire şayan olduğu pek çok yönü var. Ancak şöyle bir sorun var ki eleştirmenler George R.R Martin’in kendisini biraz egoist bulurlarken, kitaplarını da abartılmış olarak algılıyorlar. Buna sebep olan şey ise yazarın sık sık gündeme geldiği başka yapımlar hakkındaki eleştirileri. Geçtiğimiz günlerde bu sansasyonel eleştirilere bir yenisi daha eklendi: Martin, J.R.R Tolkien’in Yüzüklerin Efendisi kitapları için büyük bir kitleyi çok kızdıracak açıklamasını yapmaya başlayarak kitapların hikayelerinin “boşluklarla” dolu olduğunu söyledi.
Öncelikle Martin’e hiç düşünmeden kızmak biraz yanlış olur. Çünkü aslında bahsetmeye çalıştığı şey ilk okunduğunda anlaşılandan daha farklı. Tolkien kitapları -özellikle LOTR serisi- kült kelimesinin direkt tanımı olabilirler. Çünkü zamanında küçük grupların delicesine bayıldığı bir kitapken, popüler kültürle beraber dünyanın aşık olduğu bir kitap serisi haline geldi LOTR. Bu sefer de yeni kitle onu öyle bir hale getirdi ki, artık Tolkien kitapları bir nevi eleştiri geçirmez kitaplar olarak adlandırılıyorlar. Yani kim hakkında en ufak kötü ne derse desin büyük çaplı bir lince uğrayabiliyor. Martin ise her kitabın eleştiriye açık olduğunu ispatlamaya çalışıyor aslında.
‘Yüzüklerin Efendisi Kusursuz Değil’
Martin eleştirisine şu cümlelerle başlıyor:
“Yüzüklerin Efendisi 20. yüzyılın harika kitaplarından bir tanesi, ama bu onun kusursuz olduğunu düşündüğüm anlamına gelmiyor. Yıllardır Profesör Tolkien ile bazı açılardan kitap hakkında tartışmak istiyorum. Kitapta yapmak istediği şeyi muhteşem bir şekilde yapmış… ama sonuna bakıyorum ve Aragorn hakkında diyor ki: ’Ve Aragorn Gondor’u 100 yıl boyunca iyi bir şekilde ve bilgece yönetti.’”
Martin’e Göre Aragorn’un 100 Yıl Boyunca İyi Bir Lider Olması İmkânsız
“Bu cümleyi yazmak çok basit. Ama ben bilmek istiyorum Aragorn’un izlediği vergi politikası neydi, veya bu toprakları kıtlık ele geçirdiği zamanlarda Aragorn neler yaptı? Veya onca Orc’a ne oldu? Biliyorsunuz, daha birçok Orc kalmıştı. Hepsi öldürülmedi ve birçoğu dağlara kaçtı. Aragorn, Orc soykırımı yaptığı sistematik bir politika mı izledi yoksa? Şövalyelerini tepelere yollayıp bütün Orcları öldürmelerini mi istedi? Bebek Orclar’ı bile mi? Yoksa Orc rehabilitasyonu mu başlattı? Orclara nasıl iyi birer vatandaş olabileceklerini mi öğretti? Peki böyle bir durumda Orclar ve Elfler âşık olsaydı, birbirleriyle evlenebilirler miydi?”
Martin’in, Tolkien kitaplarında görmek istediği detaylar kendi kitaplarında gerçekten yer verdiği şeyler. Ancak ortada Silmarillion gibi bazı gerçekler var. Tolkien’in, Orta Dünya ile bağlantılı kitaplarındaki tüm bilgiler bir araya getirildiğinde, onun Tanrı rolünü üstlendiğini görebilirsiniz. Çünkü şu ana kadar ne film, ne dizi, ne kitap, ne de çizgi roman evreninde tek bir yazarın elinden çıkmış böylesine geniş bir evrenin eşi benzeri var. Her ne kadar Martin haklı olsa da, bu bir üslup meselesi. İki farklı yazarın dile getirmek istediği iki farklı detaylar grubundan bahsediyoruz çünkü.
Yine Tolkien kitaplarından uyarlanmış Yüzüklerin Efendisi’nin televizyon dizisinin, 2021 yılı içinde izleyicilerle buluşması bekleniyor. Amazon’un yapımcılığını üstlendiği dizinin yayın hakları için şimdiden 250 milyon dolar ödendi bile. Ve firmanın dizi için ayırdığı toplam bütçe 1 milyar dolardan daha fazla. Bakalım Peter Jackson’ın filmleriyle boy ölçüşebilecek bir diziyle karşılaşabilecek miyiz?
Sizce Martin, LOTR hakkında söylediklerinde haklı mı? Orta Dünya’nın destanında boşluklar olduğunu düşünüyor musunuz?
Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.
İlginizi çekebilir:
* Lord of the Rings vs Game of Thrones: Hangisi, Ne Konuda Daha Başarılı?
* George R.R. Martin: “Gandalf Dumbledore’un Kıçını Tekmeler”
* Game of Thrones Yan Dizisine Dair George R.R. Martin’den 5 İpucu
* George R.R. Martin 6. Kitap İçin Tarih Verdi: “Bitiremezsem Beni Hapse Atın!”
Kaynak: NME
Hiç Kimse: “…”
Bütün Galaksi: “…”
George R.R. Martin: “Bence Yüzüklerin Efendisi…”
Sırf boşluk aramak için konuşursak ‘‘Bu niye benim istediğim gibi olmadı?’’ egosuna düşeriz. Bütün kült yapımlarda boşluk arar ve buluruz. Çünkü fantastik evrenlerde o kadar çok sorulacak soru vardır ki…
Elbette kusursuz değil, kusursuz olsa “gelişim” mümkün olamaz zaten.
Kusursuz olan bir şey var mı ki?
Çıktığı dönem hayranlık uyandıran eserlerden sonsuza kadar bu özelliklerini korumalarını beklemek doğru değil bence.
Bana göre Tolkien’in muhteşemliği öncü olması ve özgünlüğü, bunların vergi sistemi ve ticaretin nasıl olduğu gibi konulardan daha önemli olduğunu düşünüyorum.
Bu soru şunu doğuruyor. G.R.R. Martin senin GoT finalin çok mu mnatıklıydı?
Hmm. Lord of The Rings’in ne olduÄunu söyleyeyim: TamamlanmıÅ, bitmiÅ bir seri.
Ek olarak, bunlar kendisinin yazdıÄı fantastik “tarih anlatısı” taklidinin konusu.
Tolkien’in yazdıÄı “mitolojik anlatı” taklidinin konusu deÄil.