in ,

Gaziantep’te 61 Yıllık Cezaevi Kütüphaneye Dönüştürüldü

Gaziantep’in İslahiye İlçesinde bulunan 61 yıllık cezaevi, restorasyon sonrası İslahiye Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi’ne dönüştürüldü.

İslahiye Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi Gaziantep Cezaevi
- Reklam -
- Reklam -

Gaziantep’in güneybatısında bulunan İslahiye ilçesindeki cezaevi, kütüphaneye dönüştürüldü. 61 yıl boyunca cezaevi olarak kullanılan bina artık İslahiye Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi adı ile kitapseverlere hizmet edecek.

Kütüphaneye dönüştürme işlemi Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali’nin 2019 yılında yaşamını yitiren annesi Sabiha Bali’nin anısını yaşatmak amacıyla Adnan Bali ve ailesinin katkıları ile gerçekleştirildi.

İslahiye Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi adı taşıyacak kütüphanenin açılış töreni Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Ahmet Misbah Demircan, Gaziantep Valisi Davut Gül, Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ve çeşitli milletvekillerinin katılımı ile düzenlendi.

- Reklam -

Türkiye İş Bankası Genel Müdürü Adnan Bali; ailesinin ve kendisinin çocukluğunun geçtiği Gaziantep’in İslahiye ilçesindeki evlerinin yanında yer alan cezaevini kütüphaneye dönüştürmenin manevi açıdan oldukça değerli bir adım olduğunu belirtti.

Bali açıklamasında şu sözlere yer verdi:

“Çocukluğumda küçük bir kasaba olan İslahiye’de, bizleri okutmak için sınırlı imkânlarıyla elinden geleni fazlasıyla yapan annemiz, mahallede tek olması nedeniyle kütüphane olarak bilinen kitaplığımızı, okuma sevgisi aşılatabilmek için mahalledeki tüm çocuklara açacak kadar ufku geniş bir insandı.

“Annemizin adını ve hatırasını, vefatının birinci yılında açılışını yaptığımız ve annemle birlikte babamın da adının verildiği ‘İslahiye Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi’nde yaşatacak olmanın hüzünlü mutluluğunu yaşıyoruz. Nice acılı hayatlara şahit olan binanın, gerekli onarım ve tefrişinin ailemizce üstlenilmesinin ardından bir ilçe halk kütüphanesine dönüştürülmesinin bizler için anlamı derin, kıymeti büyüktür. Kütüphaneden olabildiğince çok öğrencimizin ve kitapseverin faydalanmasını ümit ediyoruz.”

İslahiye Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi Gaziantep Cezaevi

- Reklam -

Kütüphane, Bina Hafızasını Koruyarak Restore Edildi

1958 senesinde A-2 Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumu olarak işlemeye başlayan bina toplamda 2.400 metrekarelik bir alanın üzerinde kurulu. 40 kişi kapasiteli 4 koğuş, 61 sene boyunca cezaevi olarak hizmet verdi.

2019 yılında kapatılan cezaevi, Bali ailesinin katkıları sonrasında bir kütüphaneye dönüştürüldü. Koğuşlardan birisi ise bina hafızasını korumak adına aynı şekilde muhafaza edildi. Kütüphanenin içerisinde aynı zamanda okuma odaları, toplantı odaları ve bilgisayar odası da yer alıyor.

Kütüphanenin onarımı sürecinde Hakkı Akşener, mimari tasarım ve restorasyon sürecinde Eren Gürsoy katkı sağladı. Görsel tasarımda Emre Senan ve yüklenicilik işlerinde ise Sami Arıca görev aldı.

İslahiye Sabiha-Aziz Bali İlçe Halk Kütüphanesi Gaziantep Cezaevi

Peki siz 61 yıllık cezaevinin kütüphaneye dönüştürülmesi hakkında ne düşünüyorsunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.


* Terk Edilmiş Depoyu Kütüphaneye Çevirip Çocuklar İçin Her Gün Isıttı

Kaynak: AA

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for azizhayri azizhayri dedi ki:

    Bu harika bir haber ama kütüphanelerden bahsedilince bir soruna değinmek istiyorum
    Kütüphaneler mesai saatlerinden farklı zamanlarda da hizmet vermeliler. Örneğin akşam bir ya da iki saat geç kapatabilirler ve/veya cumartesi ve pazar günleri en azından yarım gün fazladan çalışabilmeliler diye düşünüyorum. Çünkü çalışan birinin izin alarak kütüphaneye mesai saatlerinde gitmesi çok zor. Ne dersiniz?

  2. Avatar for Boneca Boneca dedi ki:

    Çok haklısınız.
    Diğer şehirleri bilmiyorum ama İstanbul’da bazı kütüphaneler 24 saat hizmet veriyor. Bulunduğum yerdeki kütüphane geçen seneye kadar 24 saat açıktı ama şimdi ne yazık ki mesai saatleri içinde hizmet vermeye başladı gidemez oldum.
    Evde ders çalışma ortamı bulamayan öğrenciler için 24 saat açık kütüphaneler önemli rol oynuyor. Umarım en azından saat esnekliği sağlanır en kısa zamanda.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Berlin Film Festivali Cinsiyet Ayrımı - Berlinale

Berlin Film Festivali Ödüllerinde Cinsiyet Ayrımına Son Verdi

Lucifer 6. Sezon Black Lives Matter Bölümü

Lucifer 6. Sezon Black Lives Matter Bölümü ile Geliyor