in ,

Hasatlarını Korumak için Cadılara Karşı Savaşan ‘Benandanti’ Topluluğunun İzini Süren “Gece Savaşları” Türkçede

Okuru 500 yıl öncesinin cadılık ve tarım kültlerine davet eden Carlo Ginzburg imzalı Gece Savaşları kitabı Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Gece Savaşları - Carlo Ginzburg
- Reklam -
- Reklam -

Carlo Ginzburg imzalı Gece Savaşları kitabı Türkçedeki yerini alıyor. Eser, Pinhan Yayıncılık etiketiyle okurun karşısına çıkıyor.

1939 doğumlu İtalyan tarihçi ve akademisyen Carlo Ginzburg eserleriyle Türkçedeki serüvenine devam ediyor. Daha önce Peynir ve Kurtlar, Tahta Gözler ve Güç İlişkileri: Tarih, Retorik, Kanıt kitapları dilimize kazandırılan yazar şimdi de Engizisyon arşivlerine dayanarak hazırladığı Gece Savaşları kitabı ile karşımızda.

Alt başlığı 16. ve 17. Yüzyıllarda Cadılık ve Tarım Kültleri olan eser, ilk defa 1966 yılında okurla buluşmuştu.

- Reklam -

Küçük yerlere geniş sorular sormayı hedefleyen mikro-tarih yaklaşımının öncülerinden Carlo Ginzburg, Gece Savaşları’nda Kuzey İtalya’da cadılara karşı hasatlarını korumak için mücadele eden Benandanti adlı gizli bir topluluğun izini sürüyor.

Gece Savaşları: 16. ve 17. Yüzyıllarda Cadılık ve Tarım Kültleri – Carlo Ginzburg | Arka Kapak Tanıtımı

Gece Savaşları - Carlo Ginzburg

Çalışmaları, mikro-tarih yaklaşımına önderlik eden, tarihin kıyısında bırakılan insanların peşine düşmesiyle tanınan kültür tarihçisi Carlo Ginzburg, Engizisyon arşivlerine dayanarak kuzey İtalya’daki Friuli bölgesi köylüleri arasında yaygın bir tarım kültünün izini sürüyor.

16. ve 17. yüzyıllarda cadı oldukları gerekçesiyle Engizisyon’a ihbar edilen Friuli köylülerinin verdikleri ifadeleri ustalıkla çözümleyen Ginzburg, cadılara ve büyücülere karşı hasatlarını korumak için savaşan “Benandanti” adlı gizli bir topluluğu keşfediyor.

- Reklam -

Ginzburg, “Zarla doğmuş olmak” nedeniyle yazgılı oldukları kaderi yaşayan Benandanti topluluğunun, Ural-Altay kökenli bir tür Şamanizmin kalıntılarını barındırıyor olabileceğini söylüyor.

Toplamda 264 sayfadan oluşan Gece Savaşları kitabının çevirmenliğini Ceren Sungur, editörlüğünü Adem Beyaz üstleniyor. Kitap Ocak 2022 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

Carlo Ginzburg Kimdir?

1939 yılında İtalya’nın Torino kentinde dünyaya gelen Carlo Ginzburg, Bologna Üniversitesi’nde öğretim görevlisi olarak çalıştığı uzun yılların ardından California Üniversitesi’nde İtalyan Rönesansı Araştırmaları alanında çalıştı. Mikro-tarih olarak adlandırılan alandaki eserleriyle tanınan Profesör Ginzburg, 2010 yılında Balzan Prize’a layık görüldü. 2013’te ise Amerikan Felsefe Derneği’nin uluslararası üyesi seçildi. Yazarın eserleri Türkçede daha önce Metis Yayınları (Peynir ve Kurtlar, Tahta Gözler) ve Dost Kitabevi (Güç İlişkileri: Tarih, Retorik, Kanıt) tarafından yayımlandı.

Carlo Ginzburg eserleri ve Gece Savaşları hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for fox fox dedi ki:

    Çevirmen Ceren Sungur ve ilgi çekici bir konu, okumaya çalışacağım bu kitabı.

  2. Avatar for Nefrayto Nefrayto dedi ki:

    Kitabın konusu zaten ilginç iken;

    “Ginzburg, “Zarla doğmuş olmak” nedeniyle yazgılı oldukları kaderi yaşayan Benandanti topluluğunun, Ural-Altay kökenli bir tür Şamanizmin kalıntılarını barındırıyor olabileceğini söylüyor.”

    Kısmı ilgimi daha da çok çekti :open_mouth: İtalya ve Ural-Altay yöresi Türklerinin nasıl bir bağlantısı olabilir diye :thinking: Paylaşım için teşekkürler.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Raised By Wolves 2. sezon fragman

Raised By Wolves’un 2. Sezonundan Resmi Fragman Yayınlandı

Yeşim Taşı Efsanesi / Gizemli Kitap - Ömer Ünal | Yazarının Kaleminden

Yeşim Taşı Efsanesi / Gizemli Kitap – Ömer Ünal | “Yaşamın İçinde Var Olan Canavarları Alt Etmek Daha Zor”