in

Türk Edebiyatında Kedilerin İzleri “Geçmiş Zaman Kedileri” ile Sürülüyor

Türk edebiyatında kedilerin izleri sürülüyor. Fatih Altuğ’un hazırladığı Geçmiş Zaman Kedileri adlı eser Turkuvaz Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Geçmiş Zaman Kedileri: Türk Edebiyatından Kedi Metinleri - Fatih Altuğ
- Reklam -
- Reklam -

Türk Edebiyatından Kedi Metinleri alt başlıklı Geçmiş Zaman Kedileri kitabı raflardaki yerini aldı. Fatih Altuğ’un hazırladığı eser Turkuvaz Kitap etiketiyle yayımlandı.

1870 ve 1950 yılları arasında yazılmış edebiyat eserleri içerisinde, kedilerin izini süren Geçmiş Zaman Kedileri okurla buluşuyor. Ahmet Haşim’den Ahmet Rasim’e, Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan Halid Ziya Uşaklıgil’e, Sampişaşazade Sezai’den Ahmet Midhat’a Türk edebiyatında kedilerin adımları takip ediliyor.

İzdivaçlar, İttifaklar, İhtilaflar ve Öncü Müslüman Kadınlar: Osmanlı Kadın Yazarları Nasıl Bir Müslüman Kadın Geleneği Hayal Ettiler? gibi eserlerin derleyicisi Fatih Altuğ, yeni çalışması ile okurun karşısına çıkıyor.

- Reklam -

Geçmiş Zaman Kedileri: Türk Edebiyatından Kedi Metinleri – Fatih Altuğ | Arka Kapak Tanıtımı

Geçmiş Zaman Kedileri: Türk Edebiyatından Kedi Metinleri - Fatih Altuğ

“Bu mühim kusuruyla beraber Tosun’u bir kedi gibi değil; bir refik, hatta yegâne bir refik-i sadık sıfatıyla severdim ve hissederdim ki o da beni alelade değil, bütün hüviyet-i manevisinin merbutiyetiyle seviyordu.”

- Reklam -

Geçmiş Zaman Kedileri, 1870’lerden 1950’lere hayvanların edebiyatta nasıl temsil edildiği sorusuna kedi hikâyeleriyle cevap veriyor. Ahmet Haşim’den Halit Ziya Uşaklıgil’e, Fatma Münire’den Osman Cemal Kaygılı’ya, Hüseyin Rahmi Gürpınar’dan Ahmet Midhat’a uzanan metin derlemesinde şehir deneyimiyle kedi hikâyeleri iç içe geçiyor, böylece kitap, İstanbul sokaklarında ve konaklarında gezinen, insanlara refakat eden kedilerin rehberliğinde bir çeşit seyir defterine dönüşüyor. Kedilerle kurulan arkadaşlıklar ve kedilere yönelik düşmanlıklar, yoldaş ve tekinsiz kediler, bu metinler arasında dolaşırken yüz yıl öncesinde insan kedi ilişkilerinin serencamını da resmediyor.

Toplamda 264 sayfadan oluşan eserin editörlüğünü Esra Nur Akbulak, düzeltisini ve kapak tasarımını Gülay Tunç üstleniyor. Kitabı Şubat 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alıyor.

Peki siz bu çalışmayı nasıl değerlendiriyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Nasa Mars Salda Gölü

NASA’dan Salda Gölü Paylaşımı: Mars Araştırmaları İçin Bilimsel Çalışmalar Yapıldı

Foundation vakif dizisi tarihi

Asimov’un Vakıf Serisinden Uyarlanan Dizide Tarih Netleşiyor