in

Gerçek Bir Polisin Çilesi: Roberto Bolano Yeni Kitabı ile Türkçede

Şili’nin en büyük yazarlarından Roberto Bolano’nun Gerçek Bir Polisin Çilesi adlı romanı Can Yayınları etiketiyle raflardaki yerini alıyor.

Gerçek Bir Polisin Çilesi - Roberto Bolano
- Reklam -
- Reklam -

Şilili yazar ve şair Roberto Bolano yeni kitabıyla Türkçedeki yerini alıyor. Gerçek Bir Polisin Çilesi adlı roman Can Yayınları etiketiyle okurun karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

1953 Santiago, Şili doğumlu yazar 13 yaşında ailesiyle Meksika’ya taşındı. 20 yaşında memleketine geri döndü ancak direnişe katıldıktan kısa zaman sonra tutuklandı. Serbest kaldığında tekrar Meksika’daydı, burada Infrarealist Şiir Hareketi’ni başlattı.

1977’de Katalunya’ya yerleşen yazar ve şair Bolano, Vahşi Hafiyeler romanıyla çıkış yakaladı. Eserleri pek çok dile çevrildi. Bolano ülkemizde de çokça sevilen bir isim.

- Reklam -

Yazarın kitaplarının yayın hakları son olarak Metis Kitap’tan Can Yayınları’na geçmişti.

2003 yılında aramızdan ayrılan Roberto Balano’nun, ölümünden sonra, 2011’de yayımlanan ve orijinal adı Los sinsabores del verdadero policía olan eser şimdi Türkçede.

Gerçek Bir Polisin Çilesi - Roberto Bolano

Gerçek Bir Polisin Çilesi – Roberto Bolano | Arka Kapak Tanıtımı

Edebiyatın verdiği ilk dersin cesaret olduğunu öğrenmişlerdi tuhaf bir cesaretti bu– göller, sazlıklar arasında taştan bir kuyunun cesaretini, bir aynanın ya da bir girdabın cesaretini andırıyordu. Okumanın yazmaktan daha konforlu bir iş olmadığını öğrenmişlerdi. İnsanın okurken anımsamayı ve şüphe etmeyi öğrendiğini… Ve belleğin aşk olduğunu.

- Reklam -

Gerçek Bir Polisin Çilesi seksenli yıllarda başlayıp Bolaño’nun ölümüne kadar devam eden bir projeydi. Bazı mektuplarında bu projeden söz etmiş, 1995’teki bir mektubunda, “Novela: Birkaç yıldır Gerçek Bir Polisin Çilesi adlı bir kitap üstünde çalışıyorum ve BENİM ROMANIM O: Başkahraman dul kalmış elli yaşlarında bir üniversite profesörü, on yedisinde bir kızı var, hayatlarını geçirmek için ABD sınırının yakınlarındaki Santa Teresa’ya gidiyorlar. Sekiz yüz bin sayfa filan, kimsenin tek kelime anlayamayacağı tam bir karmaşa…” diye yazmıştır.

Gerçek Bir Polisin Çilesi, Bolaño’nun en iyi eserleriyle yakın ilişkisi, bereketli yaratıcılığı, kaybedenlerle özdeşleşmesi, etik ilkelere gerek duymayan bir etik barındırması, yakın bulduğu yazarların zekice okumasını yapması, kökten bağımsızlığı, anlatı zevkini diri tutan bir modern roman sunması, eğitimini aldığı ve yazarlığını borçlu olduğu yerlere amansız vefa göstermesi, bir yaşama ve varoluş biçimi ifade eden kozmopolitliği, sosyal yankılarından ayrı olarak umutsuzca ve mutlulukla kendini yaratıma teslim etmesi nedeniyle özel bir ilgiyi hak ediyor.

Gerçek Bir Polisin Çilesi’nde yine son derece tanıdık ve bir o kadar vazgeçilmez bir Bolaño karşımızda.

“Polis, bu karmakarışık romanı düzene sokmaya uğraşacak okurun ta kendisi.” – Roberto Bolaño
Saliha Nilüfer tarafından Türkçeye kazandırılan roman 272 sayfadan oluşuyor.

Peki siz Roberto Bolano kitapları ile daha önce tanışmış mıydınız? Yazara ve Bolano’nun yeni kitabına dair yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Türk Mitolojisinde Kıyamet: Kalgançı Çak

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Maya Uygarlığı Aguada Fenix

Maya Uygarlığının En Büyük ve En Eski Yapısı Aguada Fénix Bulundu

Arthur & Merlin Knights of Camelot

Arthur & Merlin: Knights of Camelot Fragmanı: Meşhur Efsane Yeniden Film Oluyor