in ,

İsmail Gezgin, Uygar İnsanın En Eski Öyküsünü “Gılgamış: Tabletler Ne Anlatır?” Kitabında Ele Alıyor

İsmail Gezgin yeni kitabı “Gılgamış: Tabletler Ne Anlatır?” ile raflarda. Eser, Redingot Kitap etiketiyle yayımlanıyor.

Gılgamış: Tabletler Ne Anlatır? - İsmail Gezgin
- Reklam -
- Reklam -

İsmail Gezgin Gılgamış: Tabletler Ne Anlatır? adlı çalışmasıyla okurların karşısına çıkıyor. Redingot Kitap tarafından yayımlanan eser, uygar insanın en eski öyküsüne odaklanıyor.

Arkeolog ve yazar İsmail Gezgin; sanat, mitoloji ve tarih odaklı çalışmalarıyla isminden söz ettirmeyi sürdürüyor. Homo Narrans: İnsan Niçin Anlatır?, Sanatın Mitolojisi, Uygarlaşan İştah: Atalarımız Nasıl Besleniyordu?, Aynadaki Herodotos, Masalların Şifresi ve Gılgamış & Kültürlenme Sürecinin Mitik Kahramanı gibi kitapları kaleme alan Gezgin; yeni çalışmasında bir kez daha Gılgamış destanının antik dünyasına dönüyor.

Gezgin, yeni kitabının çıkış duyurusunu şu sözlerle yapıyor:

- Reklam -

“Uzun zamandır üzerine düşündüğüm, çalıştığım, bir ucundan felsefeye, antropolojiye, arkeolojiye ve dilbilime bağlayarak disiplinlerarası biçime büründürdüğüm GILGAMIŞ çıktı. Binlerce yıl öteden gelen bu mit bizim hikayemiz, kurucu metnimiz, trajedimiz. BİZİ İNSAN KILAN ÖYKÜMÜZ.”

Kitap, ünlü mite disiplinlerarası bir bakış atıyor ve tabletlerin perde arkasındaki yolculuğu işliyor.

Gılgamış: Tabletler Ne Anlatır? Homo Sapiens’in İlk Trajedisi – İsmail Gezgin | Arka Kapak Tanıtımı

Gılgamış: Tabletler Ne Anlatır? - İsmail Gezgin

Homo sapiens’in bitmez yolculuğu, “insan nedir?” sorusunun peşinde cereyan eder çünkü bilmek insanın varlık halidir. O, dünyayla ve diğerleriyle ilişkisini bilmek üzerinden kurar. Sapiens’in bilme arzusu ilkin kendine yöneliktir, kendini bilmektir.

- Reklam -

Gılgamış miti, uygarlığın kurucusu Homo sapiens’in öyküsünü anlatır. Tabletler üzerine şiir biçiminde kazınmış bu metin, birkaç bin yıl öncesi iktidarının hakikat rejimleriyle üretilen ve Mezopotamya insanının zihnini işgal eden evren algısının kurucu mitidir. Bunca zamandır canlılığından hiçbir şey kaybetmeden hayatta kalması, onun ilk örnek mit oluşundan kaynaklanır. Çünkü o günden bu yana yaşamı biçimlendiren temel paradigma aynıdır. Ölümsüzlük arayışı, uygarlığın kurucularının hedefindedir ve sonsuz yaşama duyulan arzu da bakidir.

Homo sapiens’in, yani “bilen insanın” arzularının sözcülüğünü, her şeyi bilen ve gören Gılgamış üstlenir. Her şeyi bilen ve görenin bu mitin sonunda bilip gördüğü şey; ölümün kaçınılmazlığı ve doğru yaşamın bu bilginin üzerine kurulması gerekliliğidir.

Gılgamış miti ismiyle dahi uygar insanın en eski öyküsü tanımını hak eder. Bu kitap, yaşamın gerçekliği olan ölümden kaçış yolunu tekrar ölüme bağlayan farkındalığın trajik bir şekilde sonlanışının öyküsünü ele alır.

Toplamda 240 sayfadan oluşan eser, Ekim 2022 itibarıyla raflardaki yerini alıyor.

İsmail Gezgin imzalı çalışmalar ve yazarın son kitabı hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

bunu kimseye anlatma incelemesi deniz eldam

Bunu Kimseye Anlatma İncelemesi: Konuşmadan Duramayacağınız Öyküler

Yeni Tarzan filmi

Sony “Tarzan”ın Film Haklarını Satın Aldı: Günümüzde Geçen Yeni Bir Uyarlama Geliyor