in

Ünlü Vampir Filmine Kaynaklık Eden “Gir Kanıma” Romanı Yeniden Türkçede

John Ajvide Lindqvist imzalı “Gir Kanıma” romanı yeni bir çeviri ve Delidolu Yayınları etiketiyle bir kez daha Türkçe raflarında.

Gir Kanıma - John Ajvide Lindqvist
- Reklam -
- Reklam -

John Ajvide Lindqvist imzalı vampir romanı Gir Kanıma bir kez daha Türkçe raflarında. Dünyaca ünlü iki uyarlamaya sahip olan kitabın yeni çevirisi Yonca Mete Soy imzasıyla Delidolu Yayınları tarafından yayımlandı.

Daha önce 2008 yılında Tomas Alfredson tarafından, 2010’da ise Matt Reeves imzasıyla beyaz perdeye taşınan; şimdilerde ise 2022 tarihli dizi uyarlaması ile adından söz ettiren Gir Kanıma; vampir külliyatı denince akla ilk gelen isimler arasında yer alıyor.

İsveçli yazar John Ajvide Lindqvist’in kendi dilinde ilk defa Låt den rätte komma in adıyla 2004 yılında yayımlanan romanı, bilinen kan emici anlatılarına yeni bakış açıları getirmesiyle de dikkat çekmişti. Polisiye, korku ve fantazi unsurları taşıyan roman yayımlandığı dönem James Tiptree Jr. Award’a da aday gösterilmişti.

- Reklam -

Let The Right One In

Eser Türkçede daha önce Pegasus Yayınları tarafından Çiğdem Samsunlu imzasıyla tercüme edilmişti.

1981 yılında Stockholm’ün küçük bir kasabasında geçen roman, Oskar ile Eli’nin tuhaf dostluğunu takip ediyor.

Gir Kanıma – John Ajvide Lindqvist | Arka Kapak Tanıtımı

Kan emiciler her yerde!

John Ajvide Lindqvist’in uluslararası çoksatanı Gir Kanıma, kadim vampir efsanelerinden günümüz insanının sıkışmışlığına uzanan; kan, vahşet ve kara mizahla yoğrulmuş doğaüstü bir polisiye romanı. 

Tasarladığı dehşetengiz atmosferin orta yerinde filizlendirdiği tedirgin edici dostluk hikâyesiyle okuru ıssız bir karanlığa çeken yazar, büyümenin getirdiği acıyı hiç büyüyemeyen kan emicilerin bitimsiz hayatları üzerinden anlatıyor.  

İki kez beyazperdede kendine yer bulan, yakın geçmişte büyük prodüksiyonlu bir dizi filme de uyarlanan bu kült kitap; zorbalık, taciz ve yalnızlaşma gibi meseleleri aykırı bir yolla ele alarak klasik bir vampir hikâyesinden çok daha fazlasını vadediyor.

Ben yokum, o yüzden kimse bana bir şey yapamaz.

- Reklam -

Gir Kanıma - John Ajvide Lindqvist

Yıl 1981. Stockholm’ün küçük bir banliyösündeyiz. Havanın dondurucu soğukluğu yetmezmiş gibi gri apartmanlarından çıkmaya erinen çevre sakinlerinin ruhları da âdeta soğuktan buz tutmuş durumda. İnsanlar içlerindeki devasa boşluğa sığınmakla meşgulken yaşadıkları şehrin kaderi ise yeni baştan yazılmak üzere, hem de kanla…

Peşi sıra işlenen korkunç cinayetler yüzünden herkes endişeli, herkes tedirgin. Ve tüm bu sarsıcı olayların ortasında, hayatını değiştirmeyi düşünemeyecek kadar bile ümitsiz bir çocuk var: Oskar. Okulda zorbalığa maruz kalan, kendisine yalnızlıktan ve hayallerden ibaret bir dünya kuran on iki yaşındaki Oskar. Oysa şimdilik farkında değilse de hayatı çok yakında tümden değişecek. Hatta dönüşecek.

Eli sayesinde. On iki yaşındaki Eli sayesinde.
200 yıldır on iki yaşında olan, yeni yan komşusu Eli sayesinde.

Dünya basını tarafından “iyi bir Stephen King romanından farksız” olarak tanımlanan ve ilk kez İsveççe aslından Türkçeleştirilen Gir Kanıma, hacimli yapısına rağmen okuru kendisine bağlamayı başaran çokkatmanlı bir anlatı sunuyor.

John Ajvide Lindqvist düş gücünü cömertçe sergileme fırsatı bulduğu bu ilk kitabında, vampir edebiyatına Kuzey’in soğukluğu ve ıssızlığıyla yepyeni bir yorum getiriyor.

“Bir yanıyla korkunç bir vampir hikâyesi, diğer yanıyla dokunaklı bir dostluk ve kurtuluş öyküsü…” – The Guardian

Toplamda 576 sayfadan oluşan eseri daha önce Simon Stalenhag ve Caroline Eriksson gibi İskandinav yazarları dilimize tercüme etmiş olan Yonca Mete Soy kazandırıyor. Kitap, Ocak 2023 tarihi itibarıyla raflardaki yerini almaya başladı.

John Ajvide Lindqvist’in Gir Kanıma kitabı hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilir, daha fazla edebiyat ve kültür içeriği için bizleri Google News üzerinden takip edebilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Diablo 4 Açık Beta Başlangıç Tarihi Belli Oldu

Diablo 4’ün Açık Betasında Başlangıç Tarihi Duyuruldu: İşte Yeni Sinematik Fragman

Irak Meyhane Bira Tarifi

Irak’ta 5.000 Yıllık Meyhane ve Tablete Kazınmış Antik ‘Bira Tarifi’ Bulundu