in

Kült Klasik “Golem” İthaki Karanlık Kitaplar Dizisinde

Gustav Meyrink’in kült klasikler arasında gösterilen ünlü eseri “Golem” İthaki Yayınları’nın Karanlık Kitaplık dizisine katıldı.

golem ust
- Reklam -

İthaki Yayınları’nın korku ve gotik edebiyat klasiklerini bizlerle buluşturduğu Karanlık Kitaplık dizisinin yeni üyesi Golem oldu. Avusturyalı Gustav Meyrink‘in başyapıtı olarak gösterilen kitap aynı zamanda şehir fantastiğinin de ilk örnekleri arasında yer almaktadır.

Yahudilerin meşhur “golem” efsanesi üzerine yoğunlaşan romanda Athanasius Pernath’ın başından geçenleri okuruz. Yazarın üslubu sayesinde Pernath’ın sahiden de yaşadıklarını mı anlattığı, yoksa hayal mi gördüğü bilinmez. Bu da esere Lovecraft öykülerindekine benzer bir tat katar.

Kitabın arka kapak yazısı şöyle:
golem“Uzun zamandır karşıma çıkan en muhteşem tuhaf kurgu eseri.” – H. P. Lovecraft

- Reklam -

Gustav Meyrink, başyapıtı Golem’de hafızalardan silinmiş bir dünyayı betimler. Yüzlerce yıl öncesine dayanan folklorik bir efsaneyi yirminci yüzyıl Prag’ının ara sokaklarına, karanlık geçitlerine, gettolarına özenle yerleştirir. Öyle ki ortaya en az onunki kadar kasvetli olmakla birlikte, çağdaşı Kafka’nın kentinden farklı bir Prag çıkmıştır. Almanca korku ve fantastik edebiyatının temel taşlarından olan Golem, bir yanılsamalar labirenti şeklinde varoluşa, felsefeye ve psikolojiye değin uzanır.

- Reklam -

Taş kesim ustası Athanasius Pernath, getto hikâyeleri dinlerken bir anda kendini bu hikâyelerin içinde bulur. Çehresini bir türlü anımsayamadığı garip bir adamın verdiği kadim büyü kitabıyla Prag’ın gizemli tarihinde, ışıksız mağaralarında her nesle musallat olan Golem denen yaratığın peşine düşer. Rüya ile gerçek, bugün ile tarih birbirine girmiştir. Bu sırada Yahudi Mahallesi, ustaca planlanmış bir intikam planına sahne olmaktadır. Golem’in yine görüldüğü söylentisi bütün kentte duyulmuştur.

Varoluşun güvenilmezliği Golem’in gezdiği sokakların ürpertisiyle buluşuyor…
Hatırlayabileceğiniz gibi Golem daha önce Can Yayınları etiketiyle de dilimizde yayımlanmıştı. Şimdiyse Anıl Alacaoğlu çevirisiyle İthaki Yayınları’nda göreceğiz kendisini. 256 sayfadan oluşan eser şu anda ön siparişte. Kitabın raflardaki yerini alma tarihiyse 11 Temmuz. Şimdiden keyifli okumalar dileriz…

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Netflix

Netflix Geri Adım Atıyor: Film Bütçelerinde Kemer Sıkılacak

Stranger Things

Stranger Things Hayranları “Eleven”ı Canlandırdığımız Ücretsiz Bir Oyun Yaptı