Menu
in

Gondolin’in Düşüşü Kitap Oluyor!

Orta-Dünya tarihinin en önemli hikâyelerinden biri olarak gösterilen “Gondolin’in Düşüşü” ilk kez kendine özel bir kitapla okurların karşısına çıkmaya hazırlanıyor.

Fantastik edebiyatın babası J.R.R. Tolkien’in kitaplarından birini okudunuz mu yarattığı o uçsuz bucaksız dünyanın geri kalanı hakkında daha fazla bilgi edinmek için dayanılmaz bir arzuya kapılırsınız. İlk olarak Hobbit’i okursanız bu küçük ahaliyi daha yakından tanımak istersiniz. Yüzüklerin Efendisi’ni bitirdiğinizdeyse elflerin, cücelerin ve insanların onlarca elim hadise yaşadığı bu toprakların tarihini öğrenmek için yanıp tutuşursunuz. İşte bu noktada devreye Silmarillion ve Bitmemiş Öyküler gibi daha kallavi eserler girer. Ama işin kötü yanı ne biliyor musunuz? Yine de yetmez okuduklarınız… Yüzlerce sayfa içerisinde o kadar çok olay anlatılır ama hepsi de o kadar hızlı geçer ki az evvel değindiğim o “daha fazlasını bilme” arzunuzu bastıramazsınız bir türlü.

[Gondolin’in Düşüşü Türkçe Baskısı Çıktı]

Neyse ki oğlu Christopher Tolkien var… Babasının yaşadığı günlerde ona tavsiyeleriyle destek veren, Tolkien rahmetli olduktan sonra da yarım kalan eserlerini düzenleyip yeni kitaplar olarak bizlere sunan o muazzam adam. Bildiğiniz gibi kendisi geçtiğimiz yıl Tolkien Derneği’ndeki başkanlık görevinden ayrıldı ve emekliliğine çekildi. Ama bizlere son bir hediyesi daha var: Gondolin’in Düşüşü (The Fall of Gondolin).

J.R.R. Tolkien’in ilk Orta-Dünya hikâyesi olma özelliğini taşıyan Gondolin’in Düşüşü (Birinci Dünya Savaşı sırasında, koğuşlarda otururken bir asker marşı kâğıdının arkasına karaladığı rivayet olunur) daha önce karşımıza Kayıp Öyküler Kitabı, Bitmemiş Öyküler ve Silmarillion ciltlerinde parça parça olarak çıkmıştı bildiğiniz gibi. J.R.R Tolkien tıpkı diğer çalışmalarında olduğu gibi bu öyküyü de zaman içerisinde değiştirip geliştirmişti. İşte şimdi tüm o versiyonların Christopher Tolkien tarafından gözden geçirilmiş hâli tek bir kitapta toplanıyor.

- Reklam -

Tıpkı yurt dışında geçen sene satışa sunulan Beren ile Luthien’de olduğu gibi, kitapta Gondolin’in Düşüşü’nün ilk versiyonu yer alıyor. Daha sonra öykünün zaman içinde nasıl değişip geliştiğini ve bizim bildiğimiz hâlini nasıl aldığını gösteren diğer versiyonları geliyor. Alan Lee tarafından resimlenen kitap 30 Ağustos’ta Harper Collins tarafından yurt dışında satışa sunulacak. Ve muhtemelen Christopher Tolkien tarafından düzenlenip yayınlanan son Orta-Dünya kitabı olacak…

Bu arada Beren ile Luthien’in haklarının İthaki Yayınları tarafından alındığını hatırlatalım. Daha da güzeli ve ümit verici olanıysa, İthaki editörü Alican Saygı Ortanca’nın Gondolin’in Düşüşü haberini sosyal medya hesabından paylaşması oldu bizler için. Acaba bu bir ipucu olabilir mi dersiniz?

M. İhsan Tatari

Yirmi yılı aşkın bir zamandır fantastik edebiyat, bilimkurgu, çizgi roman ve bilgisayar oyunlarıyla haşır neşir oluyor.

Fantastik edebiyat alanında dört basılı kitabı bulunan yazar, Kayıp Rıhtım'ın yanı sıra Oyungezer dergisinde de serbest yazar olarak çalışmakta, çeşitli yayınevlerinde çevirmen ve editör olarak görev almaktadır.

Yorum Yap

Exit mobile version