in

Google Play Store Kitaplar Bölümündeki 18+ Eser Furyası

Google Play Store Kitaplar bölümü, 18+ “eserleriyle” dikkat çekiyor. Uygulama, içeriklerini sınıflandırırken pek de başarılı bir tutum sergileyemiyor gibi görünüyor.

Google Play Store Kitaplar 18+
- Reklam -
- Reklam -

Dijital çağın her geçen gün kullanıcılara yeni imkânlar sağlaması birçok açıdan oldukça değerli bir alan. Ancak kimi zaman ortaya ilk bakışta insanı ürperten tablolar da çıkabiliyor. Google Play Store Kitaplar bölümünde yer alan ve önce çıkan kimi “eserler”, temaları, kapak tasarımları ve isimleri ile kafaları karıştırıyor. 18+ olarak tanımlanabilecek bu e-kitaplar, görünüşe bakılırsa herhangi bir denetime tabi tutulmadan Play Store’daki yerini alıyor.

WebTekno sitesinden Beyazıt Kartal’ın dikkat çektiği bu mesele, aslında bizim de kimi zaman gündeme getirdiğimiz Wattpad çılgınlığının bir başka yansıması gibi görünüyor. Kadını metalaştıran, toksik stereotipleri olağanlaştıran, edebiyata dair hiçbir söz söylemeyen bu çalışmalar; internette yaygın bir şekilde “okurun” karşısına çıkıyor. Çoğunlukla genç bireylerin erişim sağladığı bu mecralar, sağlıksız bir düşünce yapısının yaygınlaşmasına da neden olabiliyor.

Elbette her mecra kendi içerisinde özgün ve değerli içerikler barındırıyor olabilir. Ancak algoritmaların “popüler olanı” öne çıkarttığı, popüler olanın ise büyük oranda toksik olduğu bu platformlar da suyun bulanmasına pek engel olmuyor gibi görünüyor.

- Reklam -

Teknoloji devi Google’ın Android işletim sistemine sahip bütün akıllı telefonlarda varsayılan olarak eklediği Play Store, içerisindeki Kitaplar bölümüyle çeşitli soru işaretlerini beraberinde getiriyor.

Play Store’da üçüncü parti geliştiricilerin hazırladığı uygulama ve oyunlar titizlikle inceleniyor. Fakat söz konusu olan Kitaplar bölümü olduğunda, benzer bir denetimin uygulanmadığı rahatlıkla gözlemlenebiliyor.

Google Play Store Kitaplar Kafa Karıştıran Bir Sınıflandırma Yapısına Sahip

google play store kitaplar yeni

Hemen yukarıda, Google Play Store’un Kitaplar bölümünün Yeni Çıkanlar kısmından bir ekran görüntüsüne göz atabilirsiniz.

Bir başka ekran görüntüsü ise Kurgu ve Edebiyat kategorisinin alt sayfası olan “Romantik“ten:

- Reklam -

google play store 18+ kitaplari romantik

En çok satanlar sekmesine tıkladığınızda ise yine benzer bir ekran sizleri bekliyor olacak. Kitaplardan bazılarını belli bir ücret karşılığında satın alabiliyorken “ücretsiz” olarak da edinilebilen pek çok iş mağazada yer alıyor.

Elbette yetişkinlere özel hikâyeler kaleme almak ya da bunları satışa çıkartmakta bir problem yok. Ancak bu platformda yer alan çalışmalar gerek kapakları, gerek isimleri, gerekse kimi zaman “yazar adları” açısından uyumsuz bir noktada duruyor. Her yaştan kullanıcının kolayca erişebildiği Play Store, uygulamasının içinde makul bir sınıflandırma yapmıyor. Bir an Sabahattin Ali romanına göz atarken diğer satırda karşınıza çıkabilen Erotik Öyküler; çalışmaların tasnifi konusunda da bazı eksikliklerin olduğunu gösteriyor.

Google’ın (ve sahibi olduğu YouTube’un) reklam politikaları aracılığıyla hayli dikkatli şekilde incelediği yetişkinlere yönelik içerikler, söz konusu Play Store Kitaplar sekmesi olduğunda görünüşe göre es geçiliyor. Bu denli popüler bir uygulamanın Kitaplar kısmı, daha sağlıklı bir değerlendirmeyi hak ediyor olmalı.

Siz ne dersiniz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for M3rett0 M3rett0 dedi ki:

    Yok arkadaş, ucuz indie erotikamızda bile vizyonsuzluk var. Şu isimlere bak: yengem, başörtülü çıtır, liseli kıtır… Elin Amerikalısının yaptığında neler yok neler: kurt adamlar, milyarderler, coronavirüs

  2. Avatar for Mazotci Mazotci dedi ki:

    Cinselliğin Afrikası olmak bunu gerektiriyor.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Federico Fellini

Federico Fellini Kimdir? Hayalin İçindeki Gerçekliğin Usta Yönetmeni Hakkında Her Şey

Supernatural 15. sezon incelemesi

Supernatural 15. Sezon İncelemesi: Final Zamanı Gürültü ve Karmaşadan Kafamı Kaldırdığımda