in , ,

Grave of the Fireflies Filmi, Orijinal Kaynağı ile Kıyaslanarak İncelendi

Grave of the Fireflies film incelemesi kitap oldu. Studio Ghibli’nin kurucularından Isao Takahata’nın meşhur uyarlaması Ateşböceklerinin Mezarı, Alex Dudok de Wit tarafından masaya yatırıldı.

Grave of the Fireflies kapak
- Reklam -
- Reklam -

Studio Ghibli’nin en ünlü anime filmlerinden olan Isao Takahata imzalı Grave of the Fireflies (Ateşböceklerinin Mezarı), Alex Dudok de Wit tarafından tekrar kitaplaştırıldı. Eser British Film Institute etiketiyle okurların karşısına çıktı. Kitap, filmin yönetmenliği ve yazarlığını yapan Takahata’nın yayınlamadığı ayrıntılara sahip. Dudok de Wit hikâyenin derinine iniyor ve Akiyuki Nosaka tarafından kaleme alınmış orijinal hikâyeyi Takahata’nın nasıl ele aldığını analiz ediyor.

Akiyuki Nosaka’nın kitabını orijinal dilinde okuyup inceleyen Dudok de Wit, hikâyenin değişen yerleri olduğunu ifade ediyor. James R. Abrams’ın çevirisi, A Grave of Fireflies başlığı altında 1978’de Japan Quarterly dergisinde yayımlanıyordu.

Nosaka’nın karmaşık, bilinç akışıyla işlenen ve detaylarla dolu üslubuna rağmen Abrams başarılı bir çeviri ile 12.000 kelimelik kısa bir hikâye ortaya koymuştu.

- Reklam -

II. Dünya Savaşı Japonya’sında geçen anime filminde, Takahata’nın savaş zamanında yaşadıklarının izleri de var. Studio Ghibli kurulduğunda Takahata’nın planları arasında yönetmenlik yapmak yoktu. Çocukken yaşadığı zor anları hatırlasa da, bu onu yönetmenliğe ikna eden projelerden biri olmuştu.

Grave of the Fireflies Anime Filmi Gereğinden Az mı İlgi Gördü?

Grave of the Fireflies kapak

Takahata savaşın yanı sıra, Amerikan ideolojilerinin siyasiler ve öğretmenler tarafından anlatıldığı 1980 Japonya’sına şahit oluyordu. Gelecek nesillerin böyle bir atmosferde büyüyecek olması onu endişelendiriyordu. Bu yüzden izleyiciler için filmin ve Seita karakterinin örnek teşkil etmesini istiyordu.

Yine bir Studio Ghibli filmi olan Red Turtle’ın ve birçok ödüllü kısa filmin yönetmeni Michaël Dudok de Wit’in oğlu olan Alex Dudok de Wit’e röportajında Isao Takahata’yı Hayao Miyazaki’den daha iyi bir sanatçı olarak görüp görmediği sorulduğunda şu ifadelerde bulundu:

- Reklam -

“İkisi de benim gözümde harika film yapımcıları. Farklı şekillerde ifade ettikleri birçok ortak fikirleri vardı. Bu yüzden işlerini karşılaştırmak oldukça garip olur. Beni şaşırtan şeylerden biri, Hayao Miyazaki’ye nazaran Takahata’nın gördüğü az ilgi. Oscar ya da farklı ödüller kazanmamış olabilir. Yine de o, zekice hazırlanmış ve tüm dünya tarafından bilinen birçok çalışmanın ardındaki deha. Onun hakkında yazılmış daha fazla kitap ve çalışma görmek isterdim.”

Akiyuki Nosaka’nın yarı otobiyografik romanı Ateşböceklerinin Mezarı (Hotaru no Haka) 1988’de Isao Takahata tarafından yazılıp yönetildi. II. Dünya Savaşı’nın sonuna yakın bir dönemde Japonya’da geçen animasyon filmde, bombalanan Kobe şehrinde hayatta kalmış 14 yaşındaki Seita ve onun dört yaşındaki kız kardeşi Setsuko’nun hayatta kalma çabaları anlatılır.

Alex Dudok de Wit’in ayrıntılarıyla tekrar ele aldığı hikâye, British Film Institue tarafından yayımlandı. Kitabın Türkçede yayımlanıp yayımlanmayacağı ise henüz belli değil.

Kaynak: Anime News Network

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Snake Eyes: G.I. Joe Origins Fragmanı

Snake Eyes: G.I. Joe Origins Fragmanı: Efsanenin Kökenini Konu Alan Filme İlk Bakış

Patikaların İyi Yanı: Behçet Çelik

Behçet Çelik, Yeni Öykü Kitabı “Patikaların İyi Yanı” ile Karşımıza Çıkıyor