in

Bilimkurgu ve Fantazi Yazarı Greg Bear Yaşamını Yitirdi

Greg Bear 71 yaşında hayata veda etti. Ünlü bilimkurgu ve fantazi yazarı, geçirdiği kalp ameliyatının ardından yaşanan komplikasyonlar nedeniyle yaşamını yitirdi.

Greg Bear Öldü
- Reklam -
- Reklam -

Greg Bear hayata veda etti. Türkçede Mongoliad serisiyle tanınan bilimkurgu ve fantazi yazarı, 71 yılın ardından aramızdan ayrıldı.

Çağdaş spekülatif kurgunun önde gelen yazarları arasında yer alan Greg Bear, cumartesi günü geçirdiği kalp ameliyatının ardından yaşanan komplikasyonlar sebebiyle yaşamını kaybetti.

Greg Bear’ın eşi Astrid, ölüm haberini duyuran kişi oldu. Amerikalı yazar, kasım ayının başında kalp ameliyatı oldu. Ancak geçen süreçte vücutta oluşan pıhtıların ardından felç geçirmeye başladı. Yazarın bilinci 18 Kasım’a dek bilinci kapalı kaldı. Bu noktada Astrid, Bear’ın yaşam desteğini sonlandırmayı seçtiğini ve iki saat sonra öldüğünü söyledi.

- Reklam -

18 Kasım’da Astrid, şu ifadeleri kullandı:

“O güne dek sizi günlük şekilde güncellemeye devam edeceğim. Ancak onun, keşfedilmemiş ülkeye yaptığı yolculukta elimden geldiğince yanında olacağımı bilin. Bütün sevginiz ve desteğiniz için teşekkür ederim. Çok şey ifade ediyorlar. Mesajlarınızı onunla paylaştım.”

Greg Bear İlk Bilimkurgu Öyküsünü 15 Yaşındayken Yayımlatmıştı

1951 yılında Amerika’da doğan Greg Bear, bugüne dek sayısız esere imza attı. Uzun bir edebiyat kariyerini gerisinde bırakan Bear, yazarlık serüvenine 15 yaşında başladı. Destroyers adlı bilimkurgu öyküsünü Famous Science Fiction’ın yayınına satmayı başaran yazar, 1970’li yıllarda adından söz ettirmeye başladı.

San Diego Comic-Con’un kuruluşunda rol oynayan Bear, 1979’da Hegira ve Psychlone gibi eserlerle yükselişe geçen kariyerinde bugüne dek 50’den fazla kitap kaleme aldı. Beş defa Nebula ödülü adaylığı alan yazar, kitaplarındaki bilimsel ayrıntı düzeyi nedeniyle “sert” bilimkurgu (hard sci-fi) yazarı olarak anıldı.

Greg Bear Ölüm Haberi

- Reklam -

Eserlerini çoğunlukla kendi kurduğu evrenlerde anlatsa da kimi zaman başkalarının dünyalarına da konuk olmuştu: Star Wars (Rogue Planet), Isaac Asimov – Vakıf (Foundation & Chaos) ve Larry Niven – Known Space (The Man Who Would Be Kzin). 2012’de ise Halo 4 oyununun arka planını oluşturan bir Halo üçlemesi kaleme aldı.

Yazarın son kitabı The Unfinished Land ise Şubat 2021’de yayımlandı. Bear, Türkçede yalnızca kolektif bir çalışma olan Mongoliad serisiyle kendisine yer bulabildi.

Greg Bear

Greg Bear dahil 6 yazarı bir araya getiren, Neal Stephenson’ın önderlik ettiği alternatif tarih serisi Mongoliad’ın ilk kitabı hakkında Kayıp Rıhtım’da yayınlanan incelemeyi okumak için buraya tıklayabilirsiniz.

Greg Bear hakkındaki görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: Gizmodo

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Tulsa King 2. Sezon Sylvester Stallone

Sylvester Stallone, Tulsa King’in Olası 2. Sezonunda Yer Almayabilir

Bob Iger Yeniden Disney CEO'su Oldu

Disney’de Beklenmedik Değişiklik: Bob Iger, CEO Olarak Geri Döndü