Thor Vilhjalmsson imzalı Gri Yosun Yanıyor kitabı raflardaki yerini aldı. Eser, Aylak Adam Yayınları imzasıyla okurun karşısına çıkıyor.
Daha önce 1996 yılında Telos Yayıncılık tarafından (çev.: Mükerrem Akdeniz) dilimize kazandırılan kitap, yeni bir tercüme ile okurların beğenisine sunuldu.
1925 yılında İskoçya’nın Edinburg şehrinde doğan İzlandalı yazar Thor Vilhjálmsson, hayatı boyunca romanlar, oyunlar ve şiirler kaleme aldı; çeviriler yaptı. 1988 yılında Gri Yosun Yanıyor (Justice Undone, Grámosinn glóir) ile İskandinav Konseyi Edebiyat Ödülü’ne layık görüldü. 1992 yılında ise Küçük Nobel olarak anılan İsveç Akademisi İskandinav Ödülü’nü kazandı. Vilhjálmsson 2011 yılında İzlanda’nın Reykjavik kentinde hayatını kaybetti.
İlk eserlerini 1950’li yıllarda vermeye başlayan yazar, yarım yüzyılı aşan edebiyat kariyerinde pek çok kitap kaleme aldı. Son romanı 13. yüzyılın çalkantılı döneminde bir şairin tuhaf hayatını konu alan son romanı Sveigur ise 2002 yılında yayımlandı. Eserleri İngilizce, İspanyolca, Bulgarca, Portekizce, İtalyanca ve Litvanca gibi pek çok dile kazandırıldı. Yazarın 1996’da dilimize kazandırılan bu kitabının ise uzun yıllardır güncel bir baskısı bulunmuyordu.
Orijinal adı Grámosinn glóir olan eser, ana dilinde ilk olarak 1986 yılında yayımlandı. O tarihten beri pek çok dile kazandırılan roman, İskandinav mitolojisinden kahramanlarla bir sulh hâkimini bir araya getiriyor. Adalet, hukuk, suç, masumiyet ve aşk gibi temaları işliyor.
Gri Yosun Yanıyor – Thor Vilhjalmsson | Arka Kapak Tanıtımı
Gri Yosun Yanıyor’da, adalet, hukuk, suç, masumiyet ve aşk gibi evrensel kavramlar, bir İzlanda köyünde yaşananların izinde tartışılıyor. Sulh hâkimi Asmundur ilk davasına bakmak için gittiği terk edilmiş köyde geçirdiği süre boyunca, akli dengesini zorlayacak kadar çetin bir sınava tabi tutulur.
İzlanda Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından olan Thor Vilhjalmsson, okurları bir yandan İskandinav mitolojisine ait kahramanlarla tanıştırırken, bir yandan da adaletin nasıl sağlanabileceğine dair sorgulamaya davet ediyor.
Toplamda 360 sayfadan oluşan kitabı Türkçeye kazandıran isim ise Emre Can Ercan üstleniyor.
Thor Vilhjalmsson ve Gri Yosun Yanıyor hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!