in

“Guguk Kuşu” Yeniden Raflara Konuyor

Ken Kesey tarafından kaleme alınan ve başarılı bir sinema uyarlaması da bulunan “Guguk Kuşu” yeniden okurlarla buluşuyor.

Guguk Kuşu - Ken Kesey
- Reklam -
- Reklam -

Amerikalı yazar Ken Kesey tarafından kaleme alınan Guguk Kuşu (One Flew Over The Cuckoo’s Nest), 1975 yılında Milos Forman tarafından sinemaya uyarlandığında büyük yankı uyandırmıştı. “En İyi Film”le birlikte başrol oyuncusu Jack Nicholson’ın aldığı “En İyi Erkek Oyuncu” ödülüyle birlikte 5 Oscar kazanan film, sinema tarihinin klasikleri arasında kendine yer edinmeyi başarmıştı.

Tam bir başkaldırı hikâyesi olan Guguk Kuşu romanı da modern klasikler arasında kabul edilse de, bir süredir Türkçe baskısını bulmak pek de kolay değildi. Ancak Nemesis Kitap tarafından okurlara sunulan yeni baskıyla birlikte bu durum bir süreliğine değişiyor.

Guguk Kuşu – Ken Kesey | Arka Kapak Tanıtımı

“Düşünsene, belki de insan ne kadar deliyse o kadar güç sahibi olur.”

- Reklam -

“Muhteşem bir ilk roman… İnsanın içindeki iyilik ve kötülüğe dair sağlam, samimi bir hikâye… Kesey’nin bu kitabı, orta düzeyde kültürlü bir toplumun ‘kurallarına’ ve bunları dayatan görünmez ‘hükümdarlara’ karşı atılan bir başkaldırı çığlığı niteliğinde.” – Time

“Bu dünya… güçlülerin dünyası arkadaş! Var oluş ritüelimizin temelinde, güçlünün zayıfı yutarak daha da güçlenmesi yatıyor. Buna göğüs germeliyiz. Doğrusu da bu zaten. Doğal dünyanın bir kanunu olarak kabul etmeyi öğrenmeliyiz bu gerçeği. Bir tavşan bu ritüelin içindeki rolünü kabullenir ve kurdu güçlü beller. Kurt yakınındayken tavşan kendini savunmak için sinsileşir, korkaklaşır, atikleşir, kendine delik kazar ve saklanır. Böylece sebat eder ve hayatını sürdürür. Yerini bilir. Kurda asla ve asla meydan okumaz. Akıllılık olur mu hiç öylesi? Söylesene, olur mu?”

- Reklam -

Amerikalı yazar Ken Kesey’nin en önemli eseri kabul edilen ve aynı isimle sinemaya uyarlandığında büyük ses getiren Guguk Kuşu, en kısa tabirle, bir düzene başkaldırma hikâyesidir. Akıl hastanesindeki mahkûmlar onca yıldır kendilerine dayatılan düzeni açıkça sorgulamaya başladıklarında her şey hızla değişime uğrayacaktır…

Kitabın çevirisi, dilimize daha önce pek çok eser kazandıran Duygu Akın tarafından yapılmış. İlk yayımlandığı zamandan beri ses getiren bu modern klasik, şimdi bir kez daha Türkçe raflarındaki yerini alıyor.

Türker Beşe

Müzmin arkeolog adayı. 4 yaşında atari oynamakla başlayan oyunculuk macerası şiddetle devam etmektedir. Okuma zevki günden güne değişmekle birlikte, tuhaf kurgu, büyülü gerçeklik ve tekinsiz korkudan aldığı keyfi hiçbir türden alamaz.

2 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for LordKratos LordKratos dedi ki:

    Bence yeniden vizyona girmeli. Randle McPurphy’i de Jim Carrey canladırmalı efsane olur. Tabi imkansız ama hayali bile güzel. :slight_smile:

  2. Avatar for Husey Husey dedi ki:

    O eski filimlerin kalitesini bir daha zor yakalarlar. Hangi oyuncu olursa olsun eski hissi veremezler maalesef

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Christopher Robin cin yasaklama

Winnie the Pooh’nun Son Filmi “Christopher Robin” Çin’de Neden Yasaklandı?

stephen king oneriyor

Stephen King’in Yazar Adaylarına Önerdiği 42 Kitap