in

Güzide Sabri Eserleri Yeni Baskılara Kavuşuyor: Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi ve Nedret

Güzide Sabri eserleri yeni baskılara kavuşuyor. Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi ve devam kitabı Nedret yeniden raflarda.

Güzide Sabri Eserleri
- Reklam -
- Reklam -

Güzide Sabri eserleri yeni baskıları ile okurların karşısına çıkıyor. Yazarın Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi ve Nedret kitapları bir kez daha raflardaki yerini alıyor. Eserler Can Yayınları imzasıyla ve yayınevinin Miras Dizisi kapsamında yayımlanıyor.

1883 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Güzide Sabri (Aygün), edebiyata 16 yaşındayken kaleme aldığı Münevver adlı romanıyla başladı. Eseri 1899 yılında Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika hâlinde yayımlandı ve 1901’de kitap olarak basıldı. Yazı ve şiirlerine Güzide Osman ve Güzide müstearlarını kullandı. Adını geniş kitlelere duyuran eseri ise 1905 yılında yayımlanan Ölmüş Bir
Kadının Evrak-ı Metrukesi oldu.

1920’de Yaban Gülü, 1923’te Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi’nin devamı niteliğindeki Nedret, 1928’de Hüsran, 1937’de Hicran Gecesi, 1941’de Necla ve 1944’te Mazinin Sesi romanları yayımlandı. Hikâyeleri ise 1934’te Gecenin Esrarı başlığı altında toplandı. Döneminin çok okunan yazarları arasında bulunan yazarın bazı eserleri sinemaya da uyarlandı, çeşitli dillere tercüme edildi. Güzide Sabri 1946 yılında Giresun’da yaşamını yitirdi.

- Reklam -

Can Yayınları tarafından yeniden okurlarla buluşturulan eserlerini Necati Tonga yayıma hazırladı. Tonga, Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi için hazırladığı sunuş yazısında eserin 1943 tarihli baskısını esas aldıklarını; yazarın diline, üslubuna ve kelime tercihlerine müdahale etmediklerini, yalnızca dizgi hatası kaynaklı kimi yanlışları düzelttiklerini aktarıyor.

Açıklamalı orijinal metin olarak hazırlanan eserlerin sonunda, günümüz okurları için sözlükler yer alıyor.

Güzide Sabri Eserleri #1 Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi | Arka Kapak Tanıtımı

Güzide Sabri Eserleri Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi

Ah, ben bu zaafı onların yanında neden göstermiştim? Şimdi ne kadar utanıyorum! Ne söyleyeceğimi şaşırmıştım. Bunu ancak yine metanetimle tamir edebileceğimi düşündüm. Bu anda her şeyden, hatta kendimden bile iğreniyordum. Artık beyhude yorgunluk, bu faydasız didişmeden bıktım… Gözlerimden akan yaşlar, ruhumda yanan ateşle kurumuştu.

“Romanlarında kırılgan aşkların duygu yüklü dünyasını aksettiren Güzide Sabri’nin en önemli romanı, ilk baskısı 1905’te yapılan Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi’dir. Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi, dönemin karasevda romanlarının tipik özelliklerini yansıtan bir roman olarak ön plana çıkar.” – Necati Tonga

Güzide Sabri’nin yazıldığı günden beri sevilerek okunmuş, iki defa filme alınmış kült romanı Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi, sonraki yıllarda yazılmış birçok aşk romanını da etkilemiş, öncü bir eser.

Toplamda 152 sayfadan oluşan eserin editörlüğü Necati Tonga’ya, düzeltisi Mert Tokur’a ait.

- Reklam -

Güzide Sabri Eserleri #2 Nedret | Arka Kapak Tanıtımı

Güzide Sabri - Nedret

Nedret burada birkaç defa kendi duygularına daldı. Kalbinin derin bir köşesinde, kendisine gizli gizli gülümseyen, ümide benzer bir şey vardı. Tekmil varlığını, ince ipek bir ağın cazibesi sarıyor, bunun düğümlerini ezelî bir kudretin yardımıyla bağlıyordu. Şu dakikada öksüzlük ve kimsesizlik eleminden daha acı bir mahrumiyet ıstırabı hisseden Nedret tahammülü kıran bir ruh mücadelesi içinde çırpınıyordu. Gözlerinde süzgün bir yeis vardı. Genç ve güzel çehresinin ince hatları üzerinde, geçen günlerin, ölmüş kurumuş hayallerinin gamlı ve solgun gölgeleri dolaşıyordu.

Güzide Sabri’nin, en çok okunan romanı Ölmüş Bir Kadının Evrak-ı Metrukesi’nin devamı olarak, ondan on sekiz yıl sonra yazdığı Nedret, ilk romanın talihsiz kahramanı Fikret’in kızı olan Nedret’in hikâyesinin konu edildiği, öncülü kadar sürükleyici bir roman. Genç Nedret, yüzünü bile hatırlamadığı annesinden kalan notlarla ve mazide kalmış hikâyenin kahramanı insanların hayatına girmesiyle geçmişin puslu perdesini aralamaya çalışırken kendi de annesininkine hiç de uzak olmayan yeni bir aşk hikâyesinin kahramanına dönüşmektedir.

Toplamda 200 sayfadan oluşan Nedret’in editörlüğü de aynı şekilde Necati Tonga imzasını taşıyor. Düzelti de yine Mert Tokur’u görüyoruz.

Miras Dizisi Mustafa Çevikdoğan tarafından yayıma hazırlanıyor. Seride yer alan diğer kitaplara buradan göz atabilirsiniz.

Güzide Sabri eserleri hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Demon Slayer Mugen Train

Demon Slayer 2. Sezon Başladı: Hakkında Bildiğimiz Her Şey

Çığlık 5 fragman scream

Çığlık 5 Fragmanı: Scream Yıllar Sonra Yeniden Aramızda