in

Halide Edib Adıvar’ın “Heyula”sı Yeniden Aramızda Dolaşıyor

Can Yayınları, Miras Dizisi kapsamında klasik eserlerimizi gözden geçirerek okurla buluşturmaya devam ediyor. Halide Edib Adıvar’ın “Heyula”sı çıktı.

Halide Edib Adıvar Heyula
- Reklam -
- Reklam -

Can Yayınları, klasik yerli eserlerimizi bizlerle buluşturduğu Miras serisinde yola Halide Edib Adıvar’ın “Heyula” romanıyla devam ediyor.

İlk defa 11 Şubat 1909 ve 1 Nisan 1909 tarihleri arasında Musavver Muhit dergisinde tefrika edilerek yayınlanan Heyula romanı; yıllar sonra tekrar okurların karşısına çıkıyor.

Can Yayınları, yazarın Türk’ün Ateşle İmtihanı, Vurun Kahpeye ve Sinekli Bakkal gibi en bilinen eserlerinin yanı sıra; gözden ırak kalmış diğer çalışmalarını da gün yüzüne çıkartmaya devam ediyor. Gözden geçirilen yeni baskılar hız kesmeden okurlarla buluşturuluyor.

- Reklam -

Dönemine göre oldukça ileri bir yaklaşım göstererek histeriyi kurmacalaştıran, zamanının psikolojik ve tıbbi söylemlerini estetik bir şekilde dile getiren roman; Aralık 2019 itibarıyla raflardaki yerini aldı.

Halide Edib Adıvar – Heyula | Arka Kapak

Halide Edib Adıvar Heyula

“Gözlerine bir müddet baktım; beni görmedi. Sonra bu kadar derin olduğu için mukaddes olan bu acıya diz çöktüm. Bu benim tanıdığım Selma’ya benzemeyen kadının sarkan elini tutmak istedim. Titreyerek çekildim. Bir ölü gibi soğuktu. Hususuyla bu buz gibi elin üzerindeki soğuk nem vücuduma buz cehenneminde titreyen bir ruhun azabını ihsas etti. Zavallı, zavallı Selma!”

“Histeriyi kurmacalaştırması, sinir hastalıklarının temsili, döneminin psikolojik ve tıbbi söylemine işaret etmesi, estetik ve anestezik olan arasında girift ilişkileri sunuşu, metinler arası göndermeleri, müziği ve operayı anlatısına katışıyla Halide Edib edebiyatının tarihyazımına dahil edilmesi gereken Heyula, aramızda yeniden dolaşmalıdır.” – Fatih Altuğ

- Reklam -

Kaleme aldığı her metinle yeniden tartışılan Halide Edib’in bütün eserleri, gözden geçirilmiş baskılarıyla Can Yayınları’nda.
Dizi editörlüğünü Mustafa Çevikdoğan’ın üstlendiği kitabın düzeltisi Mert Tokur’a, mizanpajı Bahar Kuru Yerek’e ait. Kitabın kapak tasarımında ise Utku Lomlu’yu görüyoruz. Heyula’nın sonsözünü ise Fatih Altuğ kaleme almış.

Miras dizisinin diğer kitaplarına ise şuradan göz atabilirsiniz.

1882’de İstanbul’da doğan Halide Edib Adıvar, Kurtuluş Savaşı sırasındaki mitinglerindeki tarihî konuşmalarıyla tanındı. Savaşta onbaşı ve üstçavuş rütbeleri aldı. Eserleriyle hâlâ edebiyatımızın en önemli klasik yazarlarından birisi olarak gösteriliyor.

Siz gözden geçen yeni baskıları takip ediyor musunuz? Halide Edib Adıvar hakkındaki görüşleriniz neler? Fikirlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşmayı unutmayın.


* Yusuf Atılgan ile 1958 Yılında Yapılan Aylak Adam Söyleşisi

* Notre Dame de Sion Özel Fransız Lisesi Kitap Okuma Listesi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Mr. Robot

Mr. Robot Final Bölümüyle Ekranlara Veda Etti

daniel radcliffe moon knight

Daniel Radcliffe, Marvel Evreni’ne Süper Kahraman Olarak Katılabilir