in

Hamamname: Murathan Mungan’dan Bir Gizli Tarih Romanı

Murathan Mungan yeni romanı Hamamname ile geliyor. Edebiyatımızın önde gelen yazarlarından Mungan, Osmanlı döneminde bir hamam cininin şahit olduklarını anlatıyor.

Hamamname - Murathan Mungan
- Reklam -
- Reklam -

Çağdaş Türk edebiyatının önde gelen yazarları arasında yer alan Murathan Mungan, yeni kitabı “Hamamname” ile okurla buluşuyor. Yazarın yeni eseri Metis Yayınları etiketiyle raflara geliyor.

Şairin Romanı, Kadından Kentler, Güne Söylediklerim, Harita Metod Defteri, Solak Defterler ve Dokuz Anahtarlı Kırk Oda gibi eserleri ile tanınan Murathan Mungan, yeni romanı Hamamname ile karşımızda.

Eserleri İngilizce, Almanca, Fransızca, İtalyanca, Yunanca, İsveççe gibi pek çok dile çevrilen yazar, Haldun Taner Öykü Ödülü ve Erdal Öz Edebiyat Ödülü’nün de sahibi.

- Reklam -

Roman, öykü, şiir, radyo oyunu, senaryo ve şarkı sözleri kaleme alan Mungan, “Hamamname“de okurları bir gizli tarih romanına davet ediyor.

Eser, bir hamam cininin, İstanbul’un hamamlarında şehrin son birkaç yüzyılını hamamlardan gördüğü kadarıyla tasvirini konu alıyor.

Hamamname – Murathan Mungan | Arka Kapak Tanıtımı

hamamname murathan mungan
Böyle bir kitap yazma düşüncesi, daha ben Ankara’da yaşarken seksenlerde ortaya çıkmıştı. 1995 yılında 40. yaşım için hazırladığım Murathan ‘95 kitabımda yer alan “Ufuk Ayarı” bölümündeki “Ölmeden Önce” başlıklı yazımda okurlarımı bu tasarımdan şöyle haberdar etmiştim:

“‘Hamamname’ diye bir kitap yıllardır dönüp duruyor kafamın içinde. Bir gizli tarih romanı. Birkaç yüzyıl önce bir İstanbul hamamına yerleştikten sonra, çeşitli hamamları gezerek günümüze kadar gelmiş, bir hamam cininin ağzından, İstanbul’un son birkaç yüzyılını, yalnızca hamamdan görünen yanlarıyla dinlemeyi ve dinletmeyi amaçlıyorum. İstanbul’un hamamlar tarihiyle, gündelik hayat ve bireysel hayatlar arasındaki büyük dolambaçlar, yeraltı tarihleri, külhanlar, su sarnıçları… Osmanlı sanatları ile çağdaş, anlatı teknikleri arasında yeni bir dil arayışı amaçlıyorum.”

- Reklam -

Oysa Hamamname’yle ilgili ilk notlar bu bilgilendirmeden çok sonra 26 Haziran 2009 yılından başlayarak kâğıda dökülmeye başlamıştı. Sonrası gene yıllar.

Hamamname, ilk şiir kitabım Osmanlıya dair Hikâyat’tan sonra, Osmanlı malzemesine bu çapta bir yoğunlukla ilk geri dönüşüm sayılabilir.

Bu kitabın harcında başta Reşad Ekrem Koçu olmak üzere, Ebüzziya Tevfik, Ahmet Refik, Enderunlu Vâsıf, Ahmet Rasim, Sermet Muhtar Alus, Semavi Eyice, Hamamcılar kethüdası Derviş Ismail, Enderunlu Fâzıl Bey gibi nice yazarın bıraktığı mirasın hakkı vardır. O mirasın nefesiyle yazılmıştır.

Murathan Mungan
Diğer Murathan Mungan kitaplarında olduğu gibi yine Metis Yayınları etiketi ile raflara çıkan eser toplamda 192 sayfadan oluşuyor. Kitabın 21 Ağustos 2020 tarihinde raflara çıkması bekleniyor.

Peki Hamamname, konusu itibarıyla ilginizi çekti mi? Murathan Mungan okumayı seviyor musunuz? Görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Edgar Allan Poe Uyarlaması 15 Korku Filmi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for periyodiknesriyat periyodiknesriyat dedi ki:

    Çok konuşulacak bu roman, öyle bir his var içimde.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

the witcher 2. sezon çekim

The Witcher 2. Sezon Çekimleri Resmen Devam Ediyor

Martin Scorsese Yeni Film Apple TV+

Martin Scorsese Yeni Film ve Dizileri İçin Apple ile Anlaştı