in

Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları: Mahmut Yesari’nin Cumhuriyet Sonrası İstanbul’u Anlattığı Kitap Raflarda

Mahmut Yesari imzasını taşıyan “Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları” kitabı tozlu raflar arasından okurun karşısına çıkıyor.

Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları - Mahmut Yesari
- Reklam -
- Reklam -

Mahmut Yesari kitaplığı Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları ile genişliyor. Can Yayınları, yazarın eserlerini Miras dizisi kapsamında okurun karşısına çıkartmayı sürdürüyor.

1895 yılında İstanbul’da dünyaya gelen Mahmut Yesari, eğitimini İstanbul Lisesi’nde ve Sanayi-i Nefise Mektebi’nde tamamlamıştı. Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale Cephesi’nde yedek subay olarak görev yapan Yesari, gazeteciliğe ise Diken dergisindeki karikatürleriyle başlamıştı.

Karikatürlerin ardından roman ve öykü türlerinde eserler üreten yazar, çalışmalarında Osmanlı’nın son yıllarına ve Cumhuriyet’in ilk dönemine çarpıcı şekilde yer vermişti. 1945 yılında yaşamını yitiren Mahmut Yesari’nin 1930’lu yıllarda Yeni Gün gazetesinde yayımlanan yazıları Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları başlıklı kitapta bir araya geliyor.

- Reklam -

Yazarı daha önce Can Yayınları’nda Bâbıâli Hatıraları ve İstanbul’un Antika Tipleri kitapları ile okuma fırsatı bulmuştuk.

Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları – Mahmut Yesari | Arka Kapak Tanıtımı

Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları - Mahmut Yesari

1930’ların başlarında Yeni Gün gazetesinde yayımlanan bu yazılarda İstanbul’un ve sosyal hayatımızın geçirdiği hızlı dönüşüm, Fatih Çarşambalı Hanife Hanım’ın şahitliğiyle anlatılıyor. Mahmut Yesari’yi yanına katarak sinemalardan futbol, boks maçlarına, yılbaşı partilerinden Güzel Sanatlar Akademisi’ne İstanbul’u semt semt, mekân mekân gezen insancıl Hanife Hanım, karşılaştığı tiplerle son derece eğlenceli sohbetler yapıyor. Devrin türedi zenginlerinden matbuat emekçilerine, İbrahim Çallı, Neyzen Tevfik, Şükûfe Nihal, Osman Cemal gibi ünlülerine kadar sanatçı, gazeteci, siyasetçi birçok ismin dahil olduğu bu karşılaşmalar, bize zengin bir modern Türkiye haritası sunuyor.

“[Mahmut Yesari’nin] asıl kıymeti hayatında kavranmış değildir, ölümünden ve nesillerden sonra değeri artacak ediplerdendir.” – Refik Halid Karay

- Reklam -

“Mahmut Yesari, kendisinde ve benzerlerinin şahsında zürriyeti kurumaya yüz tutmuş bir bohem neslinin son mümessillerindendi. (…) Mahmut Yesari’nin ölümü, Türk edebiyatını ve gazeteciliğini benzeri az bulunur bir rikkat ve fazilet örneğinden mahrum bıraktı.” – Peyami Safa

Toplamda 184 sayfadan oluşan eseri yayıma Tahsin Yıldırım hazırladı. Kitabın düzeltisi Aylin Samancı Elmasdağ’a ait. Miras dizisi ise Mustafa Çevikdoğan’a emanet. Kitabın kapak uygulaması Lom Creative’den Bilal Sarıteke tarafından gerçekleştirilmiş.

Can Yayınları’nın Miras dizisindeki diğer kitaplara sıralı olarak şuradan göz atabilirsiniz.

Mahmut Yesari eserleri ve Hanife Hanım’ın İstanbul Maceraları hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Kenan Kenan dedi ki:

    Her şey iyi hoş da o kapak ne öyle?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Şiir Yarışmaları Ödül veremiyor

Şiir Yarışmaları Ödül Verecek Eser Bulamıyor

Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore Çıkış Tarihi

Fantastic Beasts 3 Filminin Tam Adı ve Yeni Çıkış Tarihi Ortaya Çıktı