in

Amerikan Yayıncılık Dünyasında Dev Satın Alma: HarperCollins, Houghton Mifflin’e Gözünü Dikti

Amerika’nın en büyük yayınevlerinden HarperCollins, J.R.R. Tolkien ve Philip Roth gibi yazarları bünyesinde bulduran Houghton Mifflin ile 349 milyon dolarlık anlaşma imzaladı.

HarperCollins - Houghton Mifflin satın alma
- Reklam -
- Reklam -

HarperCollins dev bir satın almaya imza attı. Amerika’nın ünlü yayınevi, 349 milyon dolarlık sözleşme ile Houghton Mifflin’i bünyesine kattı. HarperCollins’in yayın kataloğu ciddi oranda genişledi, kitap sektöründeki yeri ise iyice sağlamlaştı.

Amerika’nın en büyük 5 yayınevinden biri olan HarperCollins, Houghton Mifflin Harcourt Books and Media ile anlaştığını duyurdu. Anlaşmaya göre Houghton Mifflin Harcourt ticari yayın birimi karşılığında 349 milyon dolar ödenecek.

Houghton Mifflin Harcourt J.R.R. Tolkien, George Orwell, Robert Penn Warren, Philip Roth ve Lois Lowry gibi isimlerin telif haklarını elinde tutuyordu. Bunların yanı sıra ünlü yemek kitapları, kişisel gelişim kitapları da çatısı altındaydı.

- Reklam -

HarperCollins’in sahibi Rupert Murdoch artık yayın sektöründe daha güçlü bir konuma ulaşmış durumda. Son 10 senede bu gibi birleşimlere sık sık rastlamıştık. Kitap sektörü artık bu yolla şekilleniyor da diyebiliriz.

HarperCollins ve Houghton Mifflin

2013’te Penguin ve Random yayınevlerinin birleşmesi, News Corp’un romantik türde kitaplar basan Harlequin’i satın alması, Hachette Book Group’un Perseus Books’u satın alması gibi haberler gündemi sık sık meşgul etti. Söz konusu satın alma rakamları da dudak uçuklatacak seviyede olduğunu söylemeliyiz. Geçen sene ViacomCBS şirketi, Simon&Schuster’i Penguin Random House’a 2 milyar dolardan fazla bir tutar karşılığında sattı.

Bu tip anlaşmalar sektördeki diğer kitapçıları, editörleri ve yazarları endişelendirmeye devam ediyor.

HarperCollins Tarafından Gerçekleştirilen Satın Alma Endişelere Yol Açtı

Yazarlar Birliği bu birleşmenin yazarlar için fırsatları azalttığından şikayetçi. Birleşmeler arttıkça küçük yayıncılar da mücadele edebilmek, piyasada kalabilmek için kendi aralarında birleşmek zorunda kalıyor.

Araştırmacılar on yıllık bir sürecin sonunda sektörde sadece iki dev yayıncının kalacağını öngörüyorlar: Penguin Random House ve HarperCollins.

- Reklam -

Kitap sektöründe tavsiyelerde bulunan The Idea Logical şirketinin kurucusu Mike Shatzkin, konu hakkında şunları ifade etti:

“Büyük kitaplar için sadece bu iki şirket çekişecek, çünkü sadece ikisinin telif haklarını satın almak için parası olacak. Geriye kalan yayıncılarsa ellerindekini tutmakta bile gittikçe zorlanacak.”

amerika yayıncılık dünyası

Koronavirüs pandemisinden de etkilenen kitap sektörü bu anlaşmayla daha da değişecek. Yayıncılar zaten online satışlara yönelmişti, özellikle de Amazon, Walmart ve Target gibi dev şirketlerin kitap satış paylarındaki haklarını çoğalttıktan sonra. Bağımsız kitapçılar bu dev şirketler yüzünden çıkmazdaydı. Association of American Publishers verilerine göre, kitap gelirleri 2020’de yüzde 10 artarak 8,6 milyar dolara yükseldi. Bunun sebebi de insanların karantina döneminde kitaplara yönelmesi.

Senede 10 binden fazla yeni kitap yayımlayan HarperCollins artık daha da büyüyecek. Bu gibi anlaşmalar sonucunda kitap fiyatları artmayacak. Fakat sektördeki kontrol birkaç yayıncının elinde olacağından, yeni ve çeşitli fikirler sınırlı alanda mücadele edecek, belki de sesini hiç duyuramayacak.

Peki siz bu dev satın alma hamleleri hakkında ne düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The New York Times,The Wall Street Journal, The Idea Logical Company

Fehim Nadirli

Mimarım. İTÜ mezunuyum. "Salgın" isimli bilimkurgu kitabım 2020’de yayımlandı. "Yazarlar ve Kitaplar" podcast'ini hazırlıyorum. Roman yazmakla uğraşıyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for MURAT_arminius MURAT_arminius dedi ki:

    Edebiyatın kapitalistlerin pazarı olması üzücü.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Venom: Let There Be Carnage Çıkış Tarihi

Venom: Let There Be Carnage Çıkış Tarihi Bir Hafta Ertelendi

Sıcak Kafa dizisi çekimleri Netflix

Netflix’in Yeni Bilimkurgusu Sıcak Kafa Dizisinde Çekimler Başladı