in

Harry Potter ve Felsefe Taşı’nın İlk Baskısından Biri Açık Artırmada Satılacak

“Harry Potter ve Felsefe Taşı” kitabının nadir bulunan ilk baskısından bir kopya önümüzdeki günlerde açık artırmaya çıkmaya hazırlanıyor!

Harry Potter
- Reklam -

Harry Potter efsanesinin ilk kitabı “Harry Potter ve Felsefe Taşı”, raflara çıkalı yalnızca 20 yıl olmuş olabilir. Ancak kitabın koleksiyonluk baskıları şimdiden ortalıkta dolaşmaya başladı bile.

Burnuk kumbaralarınızı kırmanın ve galleonlarınızı, sikkelerinizi ve knutlarınızı saymanın zamanı geldi… “Harry Potter ve Felsene Taşı” kitabının ilk baskısı, ay sonu Derbyshire Müzayede Evi Hansons Auctioneers’ta açık artırmaya çıkarılmaya hazırlanıyor. Kitap uzmanı Jim Spencer tarafından “kutsal kase” olarak adlandırılan kitap kopyasının, £20.000 ve £30.000 arasında bir getiri sağlaması bekleniyor.

Staffordshire’da bir müşterisinden üç kutu kitaba değer biçmesi için çağrılan Spencer’ın ilk açıklamaları şöyleydi:
“Onu ilk gördüğümde şaşkınlıktan nefessiz kaldım. Neredeyse her hafta, ellerinde ilk Harry Potter basımı olduğunu söyleyen insanlardan çağrılar alıyorum, hepsi de saniyeler içinde ekarte edilebiliyor.
Ancak bu seferki çağrı gerçekti.

- Reklam -

Harry Potter

Kimliği belirsiz kalmak isteyen müşterisi, bu kitabı yaklaşık 20 yıl önce bir tatilde hafif okuma niteliğinde bir kitap ararken değersiz 1 Avro ödeyerek almış. Müşteri kendi cümleleriyle durumu şöyle aktarıyor:
“O zamanlar bunun hiçbir şey olduğunu düşünmedim. Kitabı okudum, aslında tüm seriyi okudum ve sonra da yıllardır durduğu bir dolaba attım.”
Ve şimdi, neredeyse yirmi yıl sonra, kitabın “hoş bir banyo alacak kadar para ettiği” gerçeği ile heyecanlanmaktalar. Ki bu düşünce kesinlikle Dumbledore’un bile yüzüne bir gülümseme yerleştirebilirdi.

Bloomsbury tarafından 30 Temmuz 1997’de basılan ilk baskı kopyalarından sadece 500 adet piyasaya sürülmüştü, bu da bu ünsüz kopyalara sahip olma şansını oldukça nadir hale getiriyor. Hansons’a göre, can atılan bir başka kopya da bir diğer müzayede evi tarafından 28.000 Avro’ya satılırken, J.K.Rowling’in imzasını da taşıyan bir tanesi ise 68.000 Avro’ya satıldı.

Şimdi siz de asanızın üzerinden boynunuzu uzatıp düşünüyor olabilirsiniz acaba benim Felsefe Taşı’m da ilk baskı kopyalarından mı?

Kitabınızın o meşhur ilk baskı olup olmadığını anlamanın yolları:

  1. Başlık sayfasında J.K.Rowling’in adı Joanne Rowling olarak görünüyor
  2. Yine başlık sayfasında, baskı satırı numarası 10987654321 olarak görünüyor
  3. sayfada, Harry’nin Hogwarts’a kabul mektubundaki malzemeler listesinde “1 asa” iki kez yazılmış durumda
  4. Son olarak, arka sayfada yazım yanlışı var (“philosopher’s” yerine “philospher’s” yazılmış)

(Sadece Muggleların yapabileceği hatalar olduğu aşikar…)

Harry Potter ve Felsefe Tasi ilk Baski hata

- Reklam -

Harry Potter

Kitap seti Hansons’s Library Auction’da 31 Temmuz tarihinde saat 09.00-10.30 arasında görücüye çıkacak, tesadüfe bakın ki tam da Harry Potter ve J.K.Rowling’in doğum gününde. Gerçekten de en mutlu doğum günlerinden biri!

Açık artırmaya katılmak için Library Auction’a yapılan başvurular ne yazık ki 5 Temmuz’da sona erdi, siz de ilgili bir cadı ya da büyücüyseniz biz bu heyecan verici haberi sizler için çevirip yayınlamadan önce zaten katılmış bile olabilirsiniz.

Ne dersiniz, ülkemizde de ilk çevirileri için benzer bir organizasyon yapılır mı sizce? “Harry Potter ve Felsefe Taşı”nın bu özel baskısı için paranızın ne kadarını gözden çıkartırdınız?

Not: Bu haber ilk olarak kardeş sitemiz olan FantastikCanavarlar.com’da Dilek Yılmaz tarafından yayınlanmıştır.
Kaynak: TheLeakyCauldron


* Harry Potter Dizisi İddialarına J.K. Rowling’den Yanıt Gecikmedi

Konuk Yazar

Siz de Kayıp Rıhtım'da konuk yazar olabilirsiniz!

İletişim: [email protected]

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for gearcy gearcy dedi ki:

    Bu ilk basım olayını hiç anlamıyorum, neresi özel. Rowling kendi eliyle yazmıyor ya, birinci basımı yine 100. basımı basan fabrika yapıyor sonuçta ve içindekiler aynı (Hatta hatalı versiyonu). Mösyö taha’da da bir kitabın 8 versiyonunu görünce şaşırmıştım. 28 bin avroyla daniel radcliffe i satın alıp köşeye koyarsın en gerçekci harry potter figürüne sahip olursun yahu.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Marilyn Manson

Marilyn Manson, Stephen King İmzalı “The Stand”in Dizi Uyarlamasına Katıldı

Stranger Things

Stranger Things 3. Sezonuyla Netflix Rekoru Kırdı