in

Hasan Ali Toptaş Taciz İfşaları Ortaya Çıkınca Kadınlardan Özür Diledi

Hasan Ali Toptaş, cinsel taciz ifşaları ile gündemde. Yazar Pelin Buzluk’un başından geçenleri anlatması sonrasında Toptaş’tan “samimiyet dolu” bir özür geldi.

Hasan Ali Toptaş Cinsel Taciz Özür
- Reklam -
- Reklam -

Hasan Ali Toptaş ile ilgili atılan bir Tweet sonrası gerçekler ortaya çıktı. Yazar Toptaş tarafından taciz edildiklerini ifade eden pek çok kadın, kısa süre içerisinde yerli bir Metoo Hareketi’nin fitilini ateşledi. Yazar Pelin Buzluk’un başından geçenleri anlattığı Tweet sonrası tepkiler büyüdü. Hasan Ali Toptaş ise özür dileyen bir açıklama metni paylaştı.

Çağdaş edebiyatımızın öne çıkan yazarları arasında gösterilen Hasan Ali Toptaş hakkında paylaşılan Tweet’ler, az zamanda anonim bir ifşadan gerçeğin ta kendisine dönüştü. Kadınlar, başlarından geçen dehşet verici cinsel taciz olaylarını cesurca aktarmaya başladı.

Her şeyin başlangıcı ise Toptaş’ın TRT 2’de katıldığı bir programdan kısa kesitin paylaşılması ile oldu. Bir kullanıcı videoyu paylaşarak, “Bu adamın ifşalanmasını heyecanla bekleyen kaç kişiyiz?” ifadesini kullandı.

- Reklam -

Paylaşım sonrası büyük bir dayanışma örneği gösterildi. Tweet’in altında pek çok kadın Hasan Ali Toptaş tarafından uğradıkları tacizi anlattı. Yazar Pelin Buzluk’un cesur paylaşımı ise işi başka bir seviyeye taşıdı.

https://twitter.com/PelinBuzluk/status/1336285905921961986
“Benim de kendisiyle çok korkunç bir anım var. O zaman evliydim, eşime bile anlatamadım. Yıllar sonra güçlükle anneme anlatabildim.Sonraları bazı yazar arkadaşlarıma yine zorlanarak anlattım.Bir hafta sonra kendisiyle yan yana fotoğraf paylaşan oldu. Leyla asla yalnız değilsiniz.

“Yıllar geçti ama yazarken şimdi bile gözyaşlarımı tutamıyorum. Hiç kolay değil dile getirebilmek. Ama dur dememiz lazım. O itibarını arkasına alıp bunu yapıyorsa o itibarı yerle bir etmemiz lazım.”
Buzluk’un bu paylaşımı kamuoyunda büyük destek gördü. Bundan cesaretle birçok kadın başlarından geçen korkunç olayları aktaracak cesareti buldu.

Pelin Buzluk Başından Geçenleri Anlattı

Buzluk, daha sonra Hürriyet gazetesinden Ece Çelik’e konuşarak şunları ifade etti:

“2011 yılında, cinsel tacizden de öte cinsel saldırı diyebileceğimi bir olaydı. Benim için konuşması çok güç bir durum. Eski eşimle bizi yazıevine davet etmişti. Eşim gelmek istemeyince tek başıma gittim. Fiziksel yönelmesi ve zorlaması oldu. Şoke olmuştum. Bir süre kendimi banyoya kapattım, kendisine ‘Özür dilerim ama istemiyorum’ dedim. Sonraki yıllarda özür dilediğim için kendimi çok suçladım. ‘O zaman neden bu elbiseyi giydin?’ dedi ve beni geri kafalı olmakla suçladı. O gece o evden kurtulduktan sonra da hiçbir şey olmamış gibi benimle iletişimi sürdürmek istedi. Kendini asla suçlu görmedi.”

Hasan Ali Toptaş Özür Diledi

Hasan Ali Toptaş, sosyal medya hesabı üzerinden bir özür açıklaması paylaştı:

“İnsan eril failliğin ne olduğunu anlayana kadar karşı tarafta ne büyük yaralar açtığını bilmeden, fark etmeden, düşünmeden hatalar yapabiliyor. Failliğin ne olduğunu bugün kadınlardan öğreniyoruz. Bilmeden, farkında olmadan yaptığım davranışlar nedeniyle kırdığım, üzdüğüm, yaraladığım bütün insanlardan samimiyetle özür diliyorum.”

Aslı Tohumcu, Bora Abdo’nun Tacizini İfşa Etti

Paylaşımların yarattığı dayanışma başka tacizleri de ortaya çıkardı. Yazar Aslı Tohumcu, bir başka yazar Bora Abdo’yu şu sözlerle ifşa etti:
“Bora Abdo’nun adını vererek, Pelin Buzluk’un Hasan Ali Toptaş ifşasından cesaret alarak yani, yalnız olmadığımızı göstermek istedim. Kadınlar birbirinden güç alarak konuşuyor, daha da konuşacaklar belli.”
Yazar Nermin Yıldırım ise şu ifadelerle kadınlara olan desteğini açıkladı:

“Aslı, yaşadıklarını bana anlatmıştı. Başına geleni konuşma cesareti bulan kadınlar öyle hızlı itibarsızlaştırılıp zorbalığa uğruyor ve yalancı muamelesi görüyor ki bunu öyle çok yaşadık ki artık biri ses çıkardığında koşup yanında durmak istiyoruz.”

Yayın Yönetmeni Saadet Özen’den Mesaj

Yazarın kitaplarını yayımlayan Everest Yayınları’nın genel yayın yönetmeni Saadet Özen’den ilk açıklama bu sabah geldi. Özen, paylaştığı Tweet’te şu sözleri kullandı:

“Bana göre kadınların beyanı, mağdurun sesinin duyulması, tacizin, baskının açığa çıkması, konuşulması, sorgulanması için esastır. Her kim söz konusu olursa olsun bu kural değişmez.

- Reklam -

“Mağdurun sesinin duyulabilmesi kadınlara açılan alanın büyümesiyle de ilgili. Böylesi bir konuda yargı merci ben değilim. Ancak bulunduğum her yerde, bu söylediklerime göre davranmayı bir görev sayıyorum. Yayınevinde ben bulunduğum müddetçe bu böyle olacak.”

Yayınevinden İlk Açıklama

Hasan Ali Toptaş’ın eserlerini yayımlayan Everest Yayınları, paylaştıkları bir Tweet ile “her türlü tacizin” karşısında olduklarını ve süreci değerlendirdiklerini duyurdu:

Değerlendirmenin sonucunda nasıl bir karara varılacağı ise merak konusu.

Kayıp Rıhtım olarak konuşan kadınların gücüne inanıyoruz. Dayanışmanın artarak devam etmesini ve gerçeklerin gün yüzüne çıkmasını sürdürmesini diliyoruz.

Konuya dair görüşlerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

135 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for Bay_Karamsar Bay_Karamsar dedi ki:

    Geçmişte de başka isimlerin benzer olayları gündeme gelmiş, benzer açıklamalarda bulunmuştu. Bu tür açıklamalar “Bir şeyler olmuş olabilir, afedersiniz, çok pardon…” kalıbındadır. Genellikle “hasar kontrol” ne bileyim “imaj kurtarma” çabası gibidir.

    Bir tanecik “umarım bir gün ifşan çıkar” twitiyle başlayan sürecin Toptaş’ı o türden bir açıklama yapmaya zorlaması… Ne bileyim… Louis C. K., Kevin Spacey gibi isimler daha açık ve ayrıntılı suçlamaların ertesinde o türden özür-savunma yapmıştılar…

  2. Avatar for Estranged Estranged dedi ki:

    Bu olay umarım yargıya taşınır. Özürle kurtulmamalı.

  3. Avatar for narpal narpal dedi ki:

    Yine pek sevmediğim birinden alıntı yapacak olursam, “edebiyat tarihi şahane şeyler yazmış berbat adamlarla dolu”

  4. Avatar for KubilayK KubilayK dedi ki:

    “Bilmeden taciz” yapmış, “eril failliği kadınlardan mı öğrenecekmiş”… Çok yazık.

    Daha önce kitaplarını okuyup şimdi bu rezaleti öğrenince şok yaşayanlar için benzer bir durumda Kant’ın nasıl davranmamız gerektiğini soruşturan çok faydalı bir metin de paylaşmak istiyorum.

    Kaynak: Nietzsche Bu İşe Ne Derdi? - Marcus Weeks

  5. Avatar for BiblofilYouTube BiblofilYouTube dedi ki:

    Kendi de doğruladığına göre ilk taşı en günahsızınız olan ben atıyorum.

    Tipine baksan adam sanırsın.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

130 cevap daha var.

Yeni Kingsman Filmleri

Kingsman Filmleri: 8 Yeni Proje Duyuruldu

Mank Netflix David Fincher

Mank İncelemesi: David Fincher’dan Üst Kurmaca