Hasan Âli Yücel hakkında kaleme alınmış en detaylı biyografilerden birisi Tanıl Bora imzasıyla okurun karşısına çıkıyor. Eser, İletişim Yayınları etiketiyle raflara geliyor.
1938 ve 1946 yılları arasında Milli Eğitim Bakanı olarak görev yapan, ve Cumhuriyet’in en uzun süreli milli eğitim bakanı olan Yücel; kültür dünyamızın önemli isimlerinden birisi.
Eseri kaleme alan Tanıl Bora’yı, Türkiye’de siyasal düşünceler, özellikle sağ ideoloji ve milliyetçilik gibi çalışmalarıyla tanıyoruz. Bora aynı zamanda İletişim Yayınları’nda editör olarak görev almakta, 2012 yılından beri de Birikim dergisinin yayın koordinatörlüğünü üstlenmekte. Daha öncesinde ise Toplum ve Bilim dergisinin genel yayın yönetmenliğini yapmıştı. Bora, editör ve yazar kimliğinin yanı sıra çevirmen kimliği ile de biliniyor.
Yazarın eserlerinden bazıları ise şu şekilde: Devlet Ocak Dergâh – 1980’lerde Ülkücü Hareket, Milliyetçiliğin Kara Baharı, Türk Sağının Üç Hali, Medeniyet Kaybı – Milliyetçilik ve Faşizm Üzerine Yazılar, Türkiye’nin Linç Rejimi, Cereyanlar – Türkiye’de Siyasî İdeolojiler ve Zamanın Kelimeleri.
Hasan Âli Yücel – Tanıl Bora | Arka Kapak Tanıtımı
Cumhuriyet tarihinin en uzun süreli eğitim bakanı Hasan Âli Yücel hakkında etraflı bir biyografi.
Yücel’in özdeşleştiği etkili bakanlık icraatı, başta hümanist kültür mirasıyla ilgili çeviri seferberliği ve Köy Enstitüleri tecrübesi, kitabın uzun bir bölümünü oluşturuyor. Fakat sadece o değil. Yücel’in milliyetçilik anlayışı, Kemalizm yorumları, dindarlığı anlama ve yaşama biçimi, geniş yer tutuyor. Bu arada onun üslûbuna ve meşrebine özel bir ilgiyle eğilerek… Hasan Âli Yücel’in düşman imgesi olarak, anti-komünist tehdit ve nefret söyleminin gözde bir malzemesi olarak gördüğü işlev de ele alınıyor.
Çalışma esasen bir entelektüel biyografi özelliği taşıyor; yazdıklarına, söylediklerine yoğunlaşarak, Yücel’in düşünce dünyasında bir gezinti.
Toplamda 532 sayfadan oluşan bu kapsamlı biyografi kitabının editörlüğünü Kerem Ünüvar, yayıma hazırlığı Emre Bayın üstleniyor. Kapakta yer alan fotoğraf ise Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Hasan Âli Yücel fotoğraf koleksiyonundan alınma. Eser, İletişim Yayınları’nın Biyografi dizisinin 36. kitabı olma özelliğini de taşıyor.
Hasan Âli Yücel biyografisi Ocak 2021 tarihi itibarıyla raflardaki yerini alıyor.
Peki siz yeni bir biyografi kitabı ile tanışmaya hazır mısınız? Eser hakkındaki yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.
Forum üzerinden yorum yapıp sohbete katılmak için tıkla!