in

Hasan Hüseyin Korkmazgil’in Doğduğu Ev Unutulmadı: “Şairler Evi” Hizmete Açıldı

Hasan Hüseyin Korkmazgil doğduğu ev ile şiire hizmet vermeyi sürdürecek. Edebiyatımızın önemli şairinin evi restore edildi.

hasan hüseyin korkmazgil ev şair
- Reklam -

Hasan Hüseyin Korkmazgil doğduğu ev ile şiire ve edebiyata hayat vermeye devam edecek. Yazınımızın kıymetli şairlerinden Korkmazgil’in büyüdüğü ev restore edilerek ‘Şairler Evi’ne dövüştürüldü.

1927 yılında Sivas’ın ilçesi Gürün’de dünyaya gelen Hasan Hüseyin Korkmazgil, toplumcu gerçekçi şiir geleneğinin önemli temsilcileri arasında yer alıyor. Gürün’ün Kurultay Mahallesi Bayırbağ mevkisinde yer alan Korkmazgil’in evi artık Şairler Evi olarak ziyarete açılıyor. Sanatçının evi 2013 yılında kamulaştırılmıştı.

Dostum dostum güzel dostum / bu ne beter çizgidir bu / bu ne çıldırtan denge / yaprak döker bir yanımız / bir yanımız bahar bahçe” dizelerinin ve daha başka pek çok bestelenmiş şiirin sahibi Hasan Hüseyin Korkmazgil’in yetiştiği ev restore edilerek bölgenin kültür hayatına kazandırıldı.

- Reklam -

İlk şiirleri 1959’da Dost dergisinde yayımlanan Korkmazgil, 1964 yılında Kavel ile Yeditepe Şiir Armağanı’nı kazandı. 1970’te Kızılkuğu ile TRT’nin düzenlediği Sanat Başarı Ödülü’ne layık görüldü. Onları Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü ve Nevzat Üstün Şiir Ödülü takip etti.

Hasan Hüseyin Korkmazgil Doğduğu Ev ile Bölgenin Kültür Hayatına Katkı Sunmayı Sürdürüyor

Valiliğin yaptığı açıklamada, Gürün Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin sorumluluğunda bulunan tarihi yapının birçok misafir tarafından ziyaret edilerek bilgi aldığı yerlerden birisi olduğunu belirtiliyor.

hasan hüseyin korkmazgil

Şairin hayatı hakkında bilgi veren Edebiyat Öğretmeni Hatice Kavaz, Korkmazgil’in doğup büyüdüğü evin Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edilerek “Şairler Evi” olarak hizmet vermeye başladığını duyurdu. Korkmazgil’in anılarının geçtiği evin Gürün kültür envanterine kazandırıldığını aktaran Kavaz, şunları kaydetti:

- Reklam -

“Hasan Hüseyin Korkmazgil, 1927 yılında Gürün’ün Kurultay Mahallesi Bayırbağı sokaktaki bu evde dünyaya gelmiştir. İlköğretimini Gürün’de, ortaöğretimini Niğde’de, lise eğitimini de Adana’da tamamladı. 1950 yılında Ankara Gazi Eğitim Enstitüsünden mezun oldu. İlk görev yeri Kahramanmaraş’ın Afşin ve Göksün ilçeleri. Burada Türkçe ve resim öğretmenliği yapmış. 1955 ve 1960 yıllarında Gürün’de bulunan şairimiz, ressamlık ve arzuhalcilik yaparak geçimini sağlamış. Kendini bu yıllarda şiir hayatına adamış. 1960 sonrasında önce İstanbul’a daha sonra Ankara’ya yerleşen Hasan Hüseyin Korkmazgil, burada edebiyat hayatına devam etmiş. 26 eseri mevcuttur. Bunlardan 15’i şiir kitabıdır. 1984 yılında da vefat ederek aramızdan ayrıldı. Acılara Tutunmak, Güzel Günler, Amenna, Halay Havası gibi eseri de bestelenmiştir.”

hasan hüseyin korkmazgil ev

Hasan Hüseyin Korkmazgil şiirleri hakkında sizin düşünceleriniz neler? Şairin evini daha önce görme fırsatınız olmuş muydu? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: AA

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for alper alper dedi ki:

    Yaşayanlar bir gün ölür elbette
    Ağaçlarla, balıklarla
    Kuşlarla ben amenna

    Ağlayanlar bir gün güler elbette
    Uyanmakla, anlamakla
    Bilmekle ben amenna

    Kısa çöp uzun çöpten hakkını alır elbette
    Direnmekle, kurtulmakla
    Barışla ben amenna

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Titanokorys gainesi uzaylı fosil

Uzaylıları Andıran 500 Milyon Yıllık Deniz Canlısı Fosili Bulundu

The Boys 3. Sezon Çekimleri Tamamlandı

The Boys 3. Sezon Çekimleri Tamamlandı: Amazon’un Süper Kahraman Dizisi Geri Dönüyor