in

Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı: Caspar Henderson’dan Borges Esintili Bir Düş Rehberi

İngiliz yazar Caspar Henderson’ın Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı artık Türkçede. Eser, okuru hayvanların büyülü dünyasına davet ediyor.

Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı - Caspar Henderson
- Reklam -
- Reklam -

İngiliz gazeteci ve yazar Caspar Henderson’dan Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı Türkçedeki yerini alıyor. Eser, dilimize Metis Yayınları etiketiyle kazandırılıyor.

Özgün adı The Book of Barely Imagined Beings: A 21st Century Bestiary olan ve ilk olarak 2012 yılında Granta Books tarafından yayımlanan eser, içerisinde Golbanou Moghaddas’ın çizimlerini de barındırıyor.

Çeşitli yanları ile insana hâlâ ilginç ve büyüleyici gelen bazı hayvanların dünyasına eğilen Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı, insanla hayvanlar arasındaki evrimsel bağı; farklarını ve benzerliklerini de inceliyor.

- Reklam -

Eser, 2013 yılında Kraliyet Akademisi Bilim Kitabı Ödülü’nde finale kaldı. Henderson’ın ayrıca bir de 2017 tarihli A New Map of Wonders (Yeni Bir Harikalar Atlası) kitabı bulunuyor.

Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı – Caspar Henderson | Arka Kapak Tanıtımı

Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı - Caspar Henderson
Hayvanlar âlemi insanı ezelden beri büyülemiştir. Kimi gerçek, kimi hayal ürünü olan hayvanlar efsanelerde, masallarda, sanat eserlerinde sık sık boy gösterir. Çağımızda artık ejderhaların, Zümrüdüanka kuşunun ya da tek boynuzlu atların gerçekte var olmadıklarını biliyoruz. Peki ama var olan bazı hayvanların da en az onlar kadar ilginç ve büyüleyici olduklarını biliyor muyuz?

Borges’in Düşsel Varlıklar Kitabı’ndan ve ortaçağ hayvannamelerinden esinlenen bu kitapta Caspar Henderson, evrimin yaratıcılığının insanın hayal gücünden hiç de aşağı kalmadığını gözler önüne seriyor. Sevimli yüzüyle aksolotldan tehditkâr görünümüyle dikenli moloka, dayanıklı su ayısından yanardöner Venüs kuşağına birçok sıradışı hayvanı daha yakından tanımamıza, aşina olduğumuz bazı hayvanların ise bir o kadar sıradışı özelliklerini keşfetmemize imkân sağlıyor. Bunu yaparken de bilimin yanı sıra edebiyat, sanat, felsefe, mitoloji ve tarihten faydalanarak zengin bir metin ortaya koyuyor.

- Reklam -

Fakat hemen belirtelim: Hayal Bile Edemeyeceğimiz Varlıklar Kitabı bir ucube sirki değil. Amacı ele aldığı hayvanları ötekileştirmek değil, bilakis (kendisi de bu kitapta yer alan) insanla diğer hayvanlar arasındaki derin evrimsel bağı, farklarımızın yanı sıra benzerliklerimizi vurgulamak ve bazıları yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olan hayvanlara karşı sorumluluklarımızı hatırlatmak.
Dünya hayal bile edemeyeceğimiz varlıklarla dolu, diyor Henderson. Onları koruyabilmek için öncelikle hayal gücümüzü, onların gerçekliklerini daha iyi anlayacak şekilde genişletmemiz lazım.
İçerisinde Aksolotl, Varil Süngeri, Dikenli Denizyıldızı, Yunus, Yılanbalığı, Yassı Solucan, Gonodactylus ve İnsan(!) gibi birçok hayvanı içeren kitap raflardaki yerini almaya başladı bile.

Toplamda 472 sayfadan oluşan kitabın çevirmen koltuğunda Deniz Keskin oturuyor. Eseri yayıma hazırlayan isim ise Özde Duygu Gürkan.

Esere ve yazara dair düşüncelerinizi Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşmayı unutmayın.


* Peru Çöllerine Kazınmış 2.000 Yıllık Dev Bir Kedi Figürü Keşfedildi

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Time Dergisi kapak logo vote

Time Dergisi Tarihinde İlk Defa Logosunu Değiştirdi: Vote

Matrix benzeri simülasyon

Matrix Benzeri Simülasyonda Yaşıyor Olma İhtimalimizin Yüzde Kaç Olduğu Açıklandı