in

Alman Filozof Hegel’in 4.000 Sayfalık Ders Notları Bulundu: Kitap Olarak Derlenecek

Hegel’in 4 bin sayfayı aşan ders notları gün yüzüne çıkartıldı. Alman filozofun çalışmaları özel bir baskıda derlenerek kitap hâline getirilecek.

Hegel'in Ders Notları
- Reklam -
- Reklam -

Hegel’in ders notlarının gün yüzüne çıkması heyecan yarattı. “Beethoven’ın kayıp bestesini bulmaya” benzetilen keşif, Münih’teki kütüphanede meydana geldi.

Felsefe tarihinin en önemli filozofları arasında yer alan, 1770 ve 1831 yılları arasında yaşamış Georg Wilhelm Friedrich Hegel; bugün hâlâ fikirleriyle düşünce dünyasında önemli bir etki gücüne sahip.

The Guardian’ın haberine göre Alman filozofu araştıran bir biyografi yazarı, modern Batı felsefesinin önde gelen aktörlerinden birisine dair tüm algıları değiştirebilecek, daha önce belgelenmemiş devasa bir hazineyi ortaya çıkarmayı başardı.

- Reklam -

Klaus Vieweg adlı biyografi yazar ve akademisyen, Münih ve Freising başpiskoposluğunun kütüphanesinde Hegel’in derslerine ilişkin tutulan 4.000 sayfadan fazla notu gün yüzüne çıkardı.

Hegel'in Ders Notları Bulundu

Almanya’daki Friedrich Schiller Üniversitesi’nde profesör olarak görev alan Vieweg, yaptığı açıklamada, “Bu el yazmalarının keşfi, Beethoven’ın yeni bir partisyonunu ya da Constable’ın daha önce görülmemiş bir tablosunu bulmaya benziyor,” ifadesini kullandı.

Hegel’in Ders Notları 1816 – 1818 Yılları Arasını Kapsıyor

Vieweg notların erken bir okumasından yola çıkarak Hegel’in estetik, güzellik, özgürlük ve sanat üzerine felsefi fikirlerini nasıl oluşturduğunu ve fikirlerini geliştirmeye yardımcı olmak için Shakespeare’in oyunlarını nasıl analiz ettiği konusunda yeni bir anlayışın ortaya konduğunu kaydetti.

Notların, Heidelberg Üniversitesi’nde 1816 ile 1818 yılları arasında ünlü filozofun öğrencilerinden Friedrich Wilhelm Carové tarafından tutulduğu düşünülüyor.

İngiliz filozof Bertrand Russell’ın “büyük filozoflar arasında anlaşılması en zor olanı” olarak tanımladığı Hegel’in bu 4.000’i sayfayı aşkın notlarının, ünlü filozofu anlamak konusundaki eksik parçaları doldurabileceği tahmin ediliyor.

Notlar, Vieweg ile Bamberg Üniversitesi’nden felsefe profesörü Christian Illies başkanlığında uluslararası uzmanlardan oluşan bir ekip tarafından açıklamalı özel bir baskı altında bir araya getirilecek.

- Reklam -

Hegel'in Ders Notları Bulundu - Felsefe

Illies notlara dair şunları söylüyor:

“Hegel’in çalışmalarının önemli bölümleri yalnızca derslerinden kalanlar aracılığıyla biliniyor. Bu nedenle akademisyenler uzun süredir bu ders notlarını bulmaya çalışıyorlardı. 19 ve 20. yüzyıllarda bu metinlerden birkaçı bulundu ve yayımlandı. Ancak yıllar geçtikçe yeni materyalleri ortaya çıkarmak giderek zorlaştı.”

Bulunan materyal üzerindeki çalışmalar, henüz yeni başlamış olmasına rağmen şimdiden önemli bir bulgu elde edildi bile: Metinlerden bazıları, filozofun estetik üzerine verdiği ilk derslerden birisinin transkriptini içeriyor.

Vieweg’in keşfi, muhtemelen Hegel’e dair yapılmış keşiflerin en büyüğü.

Siz bu keşfe dair neler düşünüyorsunuz? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizimle paylaşabilirsiniz.

Kaynak: The Guardian

Eda Aydın

1992 yılında Bursa'da doğdum. Radyo, Sinema ve Televizyon Bölümü mezunuyum. Filmler, kitaplar hakkında inceleme ve görüş yazıları yazıyorum. Tanpınar'ı seviyorum.

1 Yorum BULUNUYOR


  1. Avatar for autarch autarch dedi ki:

    Aklıma bu geldi, bakalım niye salakmış?

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Euphoria Alman Uyarlaması

HBO’nun Emmy Ödüllü Uyarlaması “Euphoria”, Şimdi de Alman Televizyonlarına Adapte Ediliyor

Wednesday İzlenme RakamlarI

“Wednesday”den Netflix Rekoru: Stranger Things’i Geride Bırakmayı Başardı