in

Hemingway’in İlk Eseri Bulundu

Araştırmacılar ünlü yazarın 10 yaşındayken yazdığı ve İrlanda’dan İskoçya’ya gittiği hayali bir yolculuğu konu alan ilk eserini buldu.

Ernest Hemingway - İlk Eseri
- Reklam -
- Reklam -

Yaşlı Adam ve Deniz, Çanlar Kimin İçin Çalıyor ve Silahlara Veda gibi ölümsüz eserlere imza atan Amerikalı yazar Ernest Hemingway‘in dünya edebiyatına katkıları yadsınamaz. Pulitzer ve Nobel Edebiyat Ödülü’ne layık görülen Hemingway, yazdıklarıyla Charles Bukowski, Elmore Leonard ve Italo Calvino gibi isimlere de ilham kaynağı olmuştur. İşte bu ustanın kaleme aldığı ilk eser, henüz 10 yaşındayken yazdığı hayali bir yolculuk hikâyesi keşfedildi geçtiğimiz günlerde.

Geçtiğimiz mayıs ayında Brewster Chamberlin adlı tarihçi tarafından Hemingway’in 1930’lu yıllarda yaşadığı Key West’teki evinin arşivlerindeki bir kutuda, kilitli bir buzdolabı poşetinin içinde üzerinde su lekeleri bulunan, kahverengi bir defter keşfedilmiş. Poşetin üzerinde “8 Eylül 1909, EH Avrupa Günlüğü” yazıyormuş. Defteri açtığında Hemingway’in Illinois’teki bir tren yolculuğundan, Atlas Okyanusu’nu geçişinden, İskoçya ve İrlanda’da gezdiği yerlerden ve yol boyunca gördüğü önemli yapılardan tıpkı ailesine yazılan bir mektup, hatta bir günlük gibi bahsettiğini görmüş.

Başlangıçta gerçek bir yolculuktan bahsediyor gibi görünse de bir İngiliz Edebiyatı Profesörü ve Hemingway uzmanı olan Sandra Spainer işin aslının hiç de öyle olmadığını çabucak keşfetmiş. Çünkü Hemingway’in Avrupa’ya ilk ayak basışı 10 yaşındayken değil, hayatının çok sonraki bir döneminde gerçekleşmiş.

- Reklam -

“Burada anlattıklarını yazabilmek için coğrafya çalışmış olmalı. Bu gerçekten dahiyane bir çalışma lâkin yazdıklarını uydurduğu belli. Hikâye Hemingway’in alametifarikası olan ‘sade’ dili açıkça gösteriyor. Hemingway daha sonraları bu metodunun tecrübeyle oluştuğunu ve çoğunlukla karakterlerini son derece gerçekçi tasvir edilen manzaralara yerleştirdiğini söylemişti. Henüz 10 yaşındaki bir çocukken bile haritaları karıştırıp bu yerleri bulması gerçekten çok ilginç.”

Hemingway hikâyesinde Blarney Kalesi’ne düzenlenen bir turdan, İrlanda’nın fakirliğinden ve saz damlı kulübelerin görüntüsünden bahsediyor. Yazılanların arasında çocukların yapacağı türden bir sürü yazım hatası ve tamamen hayal gücüne dayalı şeyler de var elbette. Örneğin bir noktada köylüler domuzlardan “kirasını ödeyen küçük hergeleler” olarak söz ediyor. Başka bir nokta da her sene Ross Kalesi’nin topraklarına orayı tekrardan inşa etmek için dönen ölü bir adamdan bahsediyor.

- Reklam -

“Güneş ışığı kale harabelerinin üstüne düştüğünde O’Donahue mezarına geri döner.”

14 sayfalık yazının Hemingway tarafından yazılmış ilk eser olduğu söyleniyor.

Cemile Aydın

Bahçeşehir Üniversitesi'nde Hukuk okuyorum. Kayıp Rıhtım ekibinin en küçük üyesiyim. Dizi, film, kitap ve müzik hakkında konuşmaya, tartışmaya her zaman açığım. Her türlü yeni bilgiye açım ve araştırmayı severim. Insanlara yardım edebildiğim konularda yardım etmekten çok hoşlanırım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

kucuk vampir ust

Küçük Vampir Raflara Dönüyor, Animasyon Filmiyse Çok Yakında Vizyonda!

arayici ust

Fantastik-Bilimkurgu Serisi “Arayıcı” İlk Kitabıyla Bizlerle