in ,

Herman Melville’in Başyapıtı “Moby Dick”i Ünlü İsimlerin Sesinden Dinleyin

Herman Melville’in kült romanı “Moby Dick”i, Tilda Swinton, Benedict Cumberbatch ve China Miéville gibi isimlerin sesinden ücretsiz olarak dinlemeye ne dersiniz?

Moby Dick
- Reklam -
- Reklam -

“Bana İsmail deyin.” 1851 yılında basılan Moby Dick işte bu cümleyle başlıyor. Dünya edebiyatının klasik eserleri arasında gösterilen o meşhur kitabın yazarı Herman Melville, geçtiğimiz günlerde (1 Ağustos 2019) 200. yaşını kutladı. Yazarın 200. yaşı nedeniyle internet aleminde pek çok bilgi paylaşımı yaşandı.

Öne çıkan paylaşımlardan en ilgi çekici olanıysa 2011 yılında gerçekleştirilen bir festivalin meyvesi olan şahane sesli kitap deneyimi. Sanatçı Angela Cockayne ve yazar Philip Hoare’in öncülüğünde ve University of Plymouth’un desteğiyle gerçekleştirilen The Arts Institute’s Whale Festival’da harika bir sergi ve dolu dolu bir sempozyum gerçekleştirildi. Bilim insanları, akademisyenler, yazarlar, sanatçılar ve müzisyenler bu etkinliğin parçası oldu.

İşte bu festivalin çocuklarından birisi de “Moby Dick – Big Read” etkinliği oldu. Tilda Swinton’dan Benedict Cumberbatch’e, China Miéville’den Stephen Fry’a pek çok ünlü ismin sesli kitap formatında okuduğu eser ise çevrimiçi erişime açık şekilde sizleri bekliyor.

- Reklam -

Böylece 136 bölümden oluşan bu büyük kitap, 136 farklı isim tarafından seslendirilmiş oldu.

BURAYA tıklayarak bu muazzam yolculuğun parçası olabilirsiniz.

- Reklam -

Eseri ayrıca Sound Cloud, Apple Podcasts, Spotify ve Podcast Feed gibi platformlar üzerinden dinlemeniz mümkün.

Moby Dick

Yayımlandığı dönemde yeterince değer gösterilmeyen, hatta en ağır şekilde eleştirilen bir eserin yıllar sonra hak ettiği ilgiyi görmesi gerçekten de harika.
“Pequod” adlı bir balina gemisinin son yolculuğunu, balinaların nasıl avlandıklarını, geminin sonunda nasıl battığını anlatan Moby Dick, ilk bakışta denizlerde geçen bir serüven romanı sanılabilir. Ne var ki insan Moby Dick’i okudukça, okuduklarını düşündükçe, kitabın derinliğini, gerçek anlamını sezmeye başlar. Bu derinliği, bu gerçek anlamı sezmeyenler ise, balina avıyla ilgili, heyecanlı bir öykü olarak, gene de Moby Dick’in pekâlâ keyfini çıkarabilir (Önsöz’den)
Sizce de öyle değil mi? Yorumlarınızı Kayıp Rıhtım Forum’da bizlerle paylaşabilirsiniz.


* Herman Melville’in “Moby Dick”ine 1851 Yılından Eleştirel Bir Bakış

* Italo Calvino’dan Klasikleri Okumak İçin 15 Neden

* Ünlü Yazarlarca Pek Sevilmeyen 14 Klasik Eser

Devrim Beyaz

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü mezunuyum. 2016'dan beri serbest editörlük yapıyor, çeşitli internet siteleri ve dergiler için haber ve incelemeler kaleme alıyorum.

Bir Yorum Yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

ninja twitch

Dünyanın En Popüler Yayıncısı Ninja Yerinde Duramıyor

Maskeli Balo Terry Pratchett

Diskdünya Evreninde “Maskeli Balo” Zamanı!