in ,

H.G. Wells Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek

H.G. Wells, The Beatles’ın albüm kapağında yer almıştı. Zaman Makinesi ve Görünmez Adam gibi kitapların yazarı hakkında daha önce duymamış olabileceğiniz bazı ilginç bilgiler!

H.G. Wells Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek
- Reklam -
- Reklam -

Yazarların bilmediğimiz birçok yönü olduğu doğru. Kimileri hiç tahmin edemeyeceğimiz özelliklere de sahip. Zaman Makinesi, Dr. Moreau’nun Adası ve Dünyaların Savaşı gibi eserleriyle tanıdığımı< yazar H.G. Wells de bunlardan biri.

Gelin, bilimkurgunun usta kalemlerinin hayatı ve eserleri hakkında daha önce duymamış olabileceğiniz bazı detaylara kısaca göz atalım!

H.G. Wells Hakkında İlginç Bilgiler

1. Atom Bombasını 1914’te Patlatmıştı

the world set free

- Reklam -

1914’te basılan romanı The World Set Free, I. Dünya Savaşı’ndaki dünyayı andıran bir ortamı resmediyordu. Fakat yazar, gerçek dünyanın otuz yıl sonra erişeceği bir durumu da yazmıştı. Frederick Soddy tarafından yazılan The Interpretation of Radium’dan esinlenerek “medeniyeti yok edecek ve yeni dünya düzenini başlatacak” bir bomba kurgulamıştı.

2. The Beatles’ın SGT Pepper’s Lonely Hearts Club Band Kapağında Yer Alıyor

The Beatles SGT Pepper’s Lonely Hearts Club Band H.G. Wells

Söz konusu kapakta Wells, Karl Marx’a ve Mona Lisa’yı andıran kadının ortasında duruyor. Kapaktaki kişiler tasarımcılar tarafından seçilmiş olsa da The Beatles grubundan Wells’in hikâyelerini sevenlerin olduğunu biliyoruz.

2009’da Yoko Ono, bir röportajında John’la birlikte Wells’in çok hızlı yürüyüp kimse tarafından görünmeyen iki insan hikâyesindeki gibi bir hayat sürdüklerini fark ettiğini söylemişti.

3. Avrupa Birliği’nin Kurulacağını Tahmin Etmişti

avrupa birliği

1901’de Wells, yirmi birinci yüzyılın başında Ren Nehri merkez alınarak kurulacak “federal bir Avrupa”dan bahsetmişti. Hatta Almanların isteksizliği sonucunda birliğin kuruluşundan önce bir dizi savaşın yaşanabileceğini bile söylemişti. Buna ek olarak yazar, İngiltere’nin Fransa’nın baskın olacağı bir organizasyonda yer almak istemeyeceğinden de söz etmişti.

- Reklam -

4. Savaş Oyunlarına Öncülük Etmişti

hg wells oyun

Yazar, çocuklarının oyuncak askerlerinden esinlenerek Floor Games (1912) ve Little Wars (1913) isimli iki kitap yazmıştı. İkinci kitap, savaşla alakalı bazı kurallar içeriyor. Bu kurallar, yazarın savaş oyunlarının öncüsü olarak anılmasını sağlamıştı.

5. Diyabetik Hastalar İçin Bir Dernek Kurmuştu

H.G. Wells Diyabet

1931’de yazara ikinci tip diyabet teşhisi konmuştu. İki yıl sonra, doktoru R.D. Lawrence’la birlikte günümüzde Diabetes UK olarak bilinen British Diabetic Association’ı kurdu. Derneğin ilk başkanı olarak toplantılar düzenledi, para topladı ve bu hastalıkla mücadele eden çocuklar için çeşitli yardımlarda bile bulundu. 2015’te Bristol Clinical Commissioning Group, H.G. Wells Project adıyla diyabet hastalığıyla mücadelede yeni bir model geliştirdiklerini açıkladı.

H.G. Wells’in hayatı ve eserlerine dair bilinmeyen hangi yönü sizi etkiledi? Bunlar dışında yazarın bildiğiniz ilginç özellikleri var mı? Yorumlarınızı bizimle Kayıp Rıhtım Forum’da paylaşabilirsiniz.


* Bram Stoker Hakkında Bilmediğiniz 5 Gerçek

Kaynak: Peter Owen

Peren Ercan

1995 Çanakkale doğumlu, hayali olan yazarlığın peşinden koşan bir üniversite mezunuyum. Üniversitede beş yılımı geçirdiğim Japonca Öğretmenliği bölümünün bana kattığı kültürel farkındalıkla beraber yeni diller öğrenmeye olan açlığım devam ediyor. Bazıları ödüllü olmak üzere kısa öykü ve roman çalışmalarım var. Büyülü gerçekçiliğin cazibesine yazdıkça kapıldım. O kadar kapıldım ki gerçek hayatta da büyüyü aramaya başladım.

Henüz yorum yok. Forum'a gelip sohbete katıl.

Robert Rodriguez the mandalorian 2. sezon

The Mandalorian 2. Sezon Yönetmenlerinden Biri Robert Rodriguez Olacak!

The Kominsky Method inceleme

The Kominsky Method İncelemesi: İhtiyarlığın Canlı ve Yaşayan Tablosu